sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Mopo keulii muototarhassa =)

Unelmista on tulossa selvästikin totta. Pikkuhiljaa ne ovat saamassa muodon, piirtymässä selkeämmin esiin ja yksityiskohdat ovat löytämässä paikkansa.

Kotosalla työpöydän laatikossa on aina jemmassa A3 kokoinen vihko millimetripaperia, juurikin näitä päiviä varten. Päiviä, jolloin inspiraation vimma iskee ja pitää alkaa hahmottelemaan uusia alueita tai ideoita. Millimetripaperille piirtäminen on ihanan hidasta, viipyilevää, tarkkaa ja yltiöpäistä keskittymistä vaativaa. Ennen kuin syöksyy suin päin millimetripaperin kimppuun on tehtävä tarkat mittaukset uusilla alueilla ja vedettävä mittalangat.

Eilen vedimme siis mittalangat tuonne valloitettavalle peltoalueelle. Alue jakautuu 7m välein mittalangoin. Tämä kummallinen jako johtuu sähkötolpasta, joka on ja pysyy alueella. Mittalangat tarkistettiin kolmeen kertaan ja siirrettiin siten, että kunkin langan välimatka on tarkalleen tämä seitsemän metriä. Sitten näiden akseliaalisten mittalankojen avulla mitattiin alueen reunat paikoilleen. Tämän jälkeen vielä tarkat mitat ylös muistiinpanopaperille ja mars millimetripaperin ääreen =)

Eilen siis aloitimme uuden muototarhan mittatarkan luonnostelun. Millimetripaperille voi tehdä suunnitelman suoraan mittakaavaan ja luonnosta on helppo käyttää apuna perustustöissä. Luonnoksessa yksi pikkuruutu on 10cm mittainen luonnossa ja nuo suuremmat ruudut ovat siten 1mx1m kokoisia luonnossa.

Ensin aloitin sijoittamalla laattakäytävät paikoilleen. Sitten syntyivät espalier ja parterri alueet. lopuksi paikkansa löysivät aluetta kietävä pensasaita sekä patsasalueet. Väliin piti googlettaa maailman muototarhoja, tutkia Antero Sinisalon Puutarhataiteen historiaa ja väliin piipahtaa ulkosalla silmäilemässä uutta aluetta. Nyt muototarhan luonnos on kutakuinkin siinä vaiheessa, että perustustyöt voisi aloittaa kunhan kerkiää. Ja tästä taitaakin sitten tulla monen, monen vuoden urakka, muototarha on noin 570m² kokoinen.38 kommenttia:

 1. WAU! Hyvin suuniteltu on puoleksi tehty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh =) Kunhan nyt päästäisiin toteutusasteelle ;) Paperilla kaikki näyttää niin valmiilta, mutta annas olla kun ensimmäisen kerran isket lapion tyhjään peltoon. Voi tulla äiteetä ikävä kerran jos toisenkin =)

   Poista
  2. Tiedän tunteen! :D Itsekin olen suuria suunitellut ja ätiä on tullut ikävä. Onneksi äiti on sitten apuun tullutkin! :D

   Poista
  3. =) Tämmöistä tämä armottoman hurahtanut puutarhurointi on ;)

   Poista
 2. Hei hurjapäät! Pakko sanoa, että ihan vähän sekopäistä touhua teillä :D....Stnan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuisen tämmöistä mielenvikaista ;) Hih ;) Kumpa vaan edes viiden vuoden päästä hahmottaisi tuolla ulkosalla samaksi kuin tässä paperilla =)

   Poista
 3. Kohtalaisen mahtipontista menoa ja aika hurjan iso alue! Tämän edistymistä jään kyllä pieni jännäkakka housussa seuraamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on ittelläkin spennandekakka housuissa tän homman kanssa, mutta jahka päästäisiin alkuun niin sitten nähdään mihin kuolemansavottaan ollaan taas ryhdytty =)

   Poista
 4. No et taas mitään isompaa projektia keksinyt.. huh! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelly - tiiäthän sä, että projekteissa pitää olla kokoa ja paljon ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Danoppas muuta, ihan itseäkin hirvittää =)

   Poista
 6. Vau! Suunnitelma on hieno ja niin tulee varmasti alueestakin. Koitan suhteuttaa kokoa omaan luumulehtooni joka on kaikkineen n. 100m2. Siinä saa olla taimi poikineen jotta 572m2 tule täyteen :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan =) Meinasin tilata reilusti siemeniä ja pistää keväällä taimia tulemaan =) Muutoin pitäisi olla vähintäänkin kroisos pennonen, jotta nuo taimet saisi hankittua =)

   Poista
 7. Mahtavan tarkat suunnitelmat, varmasti sïitä tulee upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkat suunnitelmat helpottavat hurjasti tuota itse tekemistä =) Toivotaan, että edes viiden vuoden päästä alueen hahmottaisi muototarhaksi

   Poista
 8. Herran JESTAS. On teillä vähän eri mittakaavat... Ihanan näköinen suunnitelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kun on tuollaisia kummallisia pikkuisia peltoplänttejä pelkällä pujolla ja saunakukkasella tässä talon vierustalla niin pitäähän niihin jotain keksiä ;)

   Poista
 9. Waude... On kyllä hienot suunnitelmat ja en ollenkaan epäile, ettettekö tähän pystyisi. Työtä tulee riittämään, mut sitä te ette kokemukseni mukaan pelkää. Ja tämänhän voi jakaa pienempiin osiin ja tehdä voimien mukaan. Onnea matkaan....😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tämä on pakko tehdä pienissä osissa, ehkäpä kaksi tuollaista ruutua / vuosi tai ainakin toivottavasti edes sen verran =)

   Poista
  2. Kerrotko vielä, minkä kokoinen potagerinne on nyt? Jotta hahmottaisi kokoa tulevaan projektiin.

   Poista
  3. Tällä hetkellä potager on suunnilleen 900m². Pitänee oikein laskea joku päivä ja laittaa postaus tuosta potagerista =), kunhan nuo pohjapiirrokset saadaan hyvään kuosiin =)

   Poista
 10. voee mahooton!
  Siitä tulee niin hieno!!
  Millimetripaperi on tosi passelia tuon tapaiseen suunnitteluhommaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millimetripaperi on aivan aarre näissä hommissa =) etenkin kun siihen saa suoraan mittakaavaan piirrokset =)

   Poista
 11. Hmm.. Meidän tontti on reilut 1100 neliötä, joten en voi kunnolla edes käsittää tätä kokoluokkaa. Onneksi on sellaisia ihmisiä kuin te, jotka tunnutte innostuvan suurista projekteista! Tätä on hieno seurata näin ruudun välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pikkuhiljaa kun näitä puuhailee niin se on ihan mukavaa. Ja kun projektilla ei ole aikataulua niin ei ole hätäpäivää =)

   Poista
 12. Voihan vautsi! Ihanan suureellisia suunnitelmia, tämä antaa sopivasti mittakaavaa omiin projekteihin =) Potagerinne perusteella alueesta tulee varmasti henkeäsalpaava kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että projekti pääsee vauhtiin pikkuhiljaa niin sitten se vasta alkaa muuttua todeksi =)

   Poista
 13. Oho! Nyt mä äimiskäkkylöitten ton teijän millimetripaperille piirretyn suunnitelman ääressä. Kunnioitukseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millimetripaperi on ihanaa =) Siinä millit muuttuvat senteiksi ja metreiksi ja lopulta muototarhaksi =)

   Poista
 14. Upea suunnitelma! Ihailen aina ranskalaisia muotopuutarhoja, mutta omalla pikkupalstallani edetään aina sen mukaan, missä seuraavaksi on tilaa... Hatunnosto siis, ja mielenkiinnolla tulen seuraamaan projektisi edistymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muototarhat ovat niin ihania =) Huomenna jos säät suovat niin aloitan siistimään kanitarhan vierustaa ja se tarkoittaa, sitä, että ollaan lapion verran lähempänä muototarhan aloitusta =)

   Poista