lauantai 2. toukokuuta 2015

Kylvöksiä, kylvöksiä ja vähän myös taimia


Eilinen taimi- ja kylvöurakka oli vasta ensisoittoa tälle vuodelle. Heti aamutuimaan huomasin turveruukkujen olevan vähissä ja kipaisin lähipuutarhalle niitä hakemaan. Teen mieluusti kylvökset turveruukkuihin. Niitä on mukava käsitellä ja siirrellä, ne maatuvat, ovat suoraan steriilejä ja lisäksi ne ovat halpoja. Otin 60 kpl kennoja ja ei muuta kuin kylvämään =)

Vuosien varrella olen huomannut, että musta multa sopii todella hyvin kylvöjen tekoon, vaikka tiedänkin monen suosivan kevyempää kylvömultaa. Monasti olen käyttänyt mustaamultaa sellaisenaan, mutta tänä vuonna sekoitin multaan 1/3 hiekkaa. En niinkään multaseoksen keventämiseksi vaan kosteuden pitävyyden vuoksi. Hiekka tiivistää multaa ja pitää kylvökset kosteampina. Katsotaan siis kuinka tänä vuonna käy.


Suurempia siemeniä laitan yleensä neljästä kuuteen yhteen tuollaiseen turveruukkuun, pienempiä sirottelen vuorostaan summanmutikassa. Eilen kylvin siis seuraavat siemenet:

Euphorbia characias ssp. wulfenii
Euphorbia myrsinites
Papaver orientale "Königin Alexandra"
Papaver orientale "Prinzessin Victoria Louise"
Potentilla nepalensis "Shogran"
Potentilla nepalensis "Roxana"
Potentilla nepalensis "Helen Jane"
Potentilla nepalensis "Ron McBeath"
Geranium pyrenaicum "Bill Wallis"
Aconitum cammarum grandiflorum album
Thalictrum "Blizzard"
Actaea elata
Catananche caerulea alba
Allium ursinum

Tyräkin siemenet ovat suuria. Joskus olen hieronut niitä kevyesti hiekkapaperin pintaa vasten vauhdittaakseni itämistä. Tällä kertaa sujautin siemenet suoraan ruukkuihin

Thompson & Morganilta tilasin vaihteeksi muovisia merkkaustikkuja, mutta onko kellään vinkata jotain muuta paikkaa, josta saisi tilattua näitä suuremmissa erissä. Tarvitsisin 1000kpl ainakin, koska viimevuoden pihistely merkkaustikuissa on johtanut kaaokseen ritarinkannusrintamalla. Nyt loput jemmassa olleet taimet ovat niin sotkussa, että ei ole mitään tietoa kuka kukin on =(


Ja lisää tyräkkejä =) Tyräkki on yksi ehdoton puutarhan lempparikasvini. Ja haluan vieläkin lisää ihanaisia tyräkkejä =)


Sitten taimipuuhiin =) Kylvöjen lomassa ehdin piipahtaa myös tuolla potagerin puolella napsimassa pikkuisia siementaimia jemmaan odottelemaan parempaa sijoituspaikkaa. Ainakin neljä nuotta potagerissa asustellut Billnäsin taimistolta hankittu siniängelmä teki viime kesänä siementaimia, jotka on nyt vankistunut niin, että ne voi ruukuttaa. Sain ainakin kahdeksan pulluraa tainta ruukkuihin ja tänään etsintä jatkuu potagerin puolella.

Sitten lempi tyräkkini eli komeaakin komeampi rantatyräkki oli myös äitynyt siementämään =) Rantatyräkki kasvattaa melkoisen juuriston jo pikkutaimena, joten ne on ehdottomasti helpoin kerätä talteen pikkuisina =)

Sinikatanat ovat perennoita, jotka viihtyvät sijoillaan vain parisen vuotta. Sitten emotaimi yleensä kuolee. Mutta onneksi ennen katoamistaan se on ehtinyt siementämään ja tekemään poikasia. Sinikatanan kukat ovat ns. kellokukkia, eli niiden kukinto seuraa aurinkoa ja päät kääntyilevät pitkin päivää auringon suuntaan. Sinikatanallakin on tuo juurityvi melkoisen pullukka.

Ja Sitten vaan pikkuiset ruukkuihin vankistumaan =) Tällaisissa puuhissa eilen ja tänään touhu jatkuu. Mutta ensin aamulenkille ja vasta sitten muihin puuhiin =) Aurinkoita puutarhapäivää kaikille puutarhahöperöille <3 p="">

32 kommenttia:

 1. Itsekkin pitäisi löytää seuraavaksi vuodeksi paikka josta voisi ostaa noita merkkaukstikkuja, kun tänä ja aikaisempina vuosina olen vain paperiin kirjoittanut nimen ja teipannut sen purkkiin kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ne merkkaustikut ovat näissä hommissa niin ehdottomia. Sellaiset muoviset ohuet ja karkeapintaiset tuntuisivat olevan parhaita, kunhan vaan niitä jostain löytyisi =)

   Poista
 2. Wautsi! Olipa inspiroiva postaus. Huipputehokas meininki siellä! Aurinkoista vappua! terkuin, Anna, www.haipakka.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Taimia on nyt niin, että tehoja tarvitsisi löytyä vielä potenssiin kaksi - ainakin =) Mukavaa sunnuntaita =)

   Poista
 3. Ihanaa kasvukauden menoa! Se on menoa eikä meinaamista nyt :-)

  VastaaPoista
 4. Oi, miten ihanaa kevätpuuhaa sinulla! Itselläkin sormet syyhyää, mutta tänään on (taas) sadepäivä, joten täytyy vaan tyytyä sisähommiin ja suunnitteluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimihommat ovat kyllä ehkäpä yksiä kivoimpia puutarhan juttuja mitä tiedän =)

   Poista
 5. Itse olen tilannut merkkaustikuksi sinelliltä jätskitikkuja, puisia kylläkin. Niihin on kätevä merkata lyijykynällä, joka siis kestää kosteuden, eikä lähde mihinkään huitelemaan. Itse nostelin eilen kukkasipuleita ylös kukkapenkkien uudistuksen vuoksi, olipas se melkoista aarteenetsintää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita jätskitikkuja olen joskus harkinnut, mutta hankinta on jäänyt sikseen. Pitääpä ottaa uudelleen harkintaan =) Tuo taimien etsintä on tosiaan kuin aarteen etsintää =)

   Poista
 6. Siellä on ihan ammattimaista touhua :) Hienolta näyttää...
  Minkä kynän merkinnät kestävät noissa tikuissa? Vaikka millä kirjottelis ne tekstit katoaa samana kesänä. Kokeiltu on puisia ja muovisia tikkuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omiksi tarpeiksi tässä vähän harrastellaan =) Mutta lapsuudessa meillä oli hurjasti vihannesviljetyä ja tuo taimi ja kylvötouhu on lapsuudesta asti ollut verissä =) Laitoin lyikkärillä ja tiselle puolelle tussilla kun pelkään samaista nimen häipymistä =)

   Poista
 7. Puuhaa näyttää teillä riittävän, on siinä taimia poikineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Jos nuo siemenet itävät niin sitten vasta sitä puuhaa onkin ;)

   Poista
 8. Kyllä sinulla on hyvä taimituotanto. Vau. Minulla on niin vähän vielä tätä harrastusta takana, että usein keväällä olen jo unohtanut, miltä osa näistä taimista näyttää. Toki suurimmat leviäjät tunnistan jo, sekä rikkaruohoista että perennoista. Pitäisi muistaa koota itselle joku muistikirja pikkutaimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikoinaan kun aloin pitää blogia vuonna 2007 kuvasin aina noita pikkutaimia, jotta opin tunnistamaan ne =) Ja nyt suurin osa menee jo ihan heittämällä. Ja tuo perennojen kylväminen siemenestä auttaa myös tuossa tunnistuspuuhassa =)

   Poista
 9. On sinulla siellä taimikasvattamo. Vaikka ihan viisasta hyödyntää oman puutarhan tuotanto. Kaupasta ostettuna taitaisi budjetti potagerin täyttämiseen olla melkoinen.
  Tämä on hieno kuvasarja. Sopisi ihan opetustarkoituksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tosiaan tässä oltaisiin oltu perikadossa jo moneen otteeseen, jollei taimia kasvattelisi itse. Tuo potagerin symmetrisyys tekee sen, että jokaikistä tainta pitäisi minimissään hankkia 8kpl tai mieluiten 16kpl ja yhden lajin kanssa ei saa mitään näkyväistä aikaiseksi. Ihan päätä huimaa ajatuskin, että tuonne pitäisi taimia ostaa =)

   Poista
 10. Siellähän on jo täysi puutarhatohina päällä, hienoa! Tuo eka kuva on hauska: hulppeankokoinen kylvölaatikkopino :) Onnittelut Cisionin listasijoituksesta ja aurinkoisia kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti =) Täällä on täysi rähinä päällä =) Tuo kennopino näytti minustakin huvittavalta, joten oli pakko napata kuva =)

   Poista
 11. Oo wau mitkä ammattilaiskylvökset. Jänniä kasveja sinulle tulossa. Googlailin. Tykkäät tyräkeistä, ne onkin hienoja. Se teidän viktoriuksenne on oikea unelma, selailin noita vanhempia kirjoituksiasi. Niin ja onnea listasijoituksesta myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Viktorius on unelma näissä taimipuuhissa. Siellä on mukava puuhailla sateella ja tuulellakin =)

   Poista
 12. Mahtavaa touhua! Sulla on ihan ammattilaisen meininki, mutta teille kyllä uppoaa taimi, jos toinenkin. Potagerisi on todella ihailtava ja sen sen tekee vielä ainutlaatuisemmaksi, että kasvatat niin monet kasvit siemenestä.
  Niin, onnea listasijoituksesta myös täältäkin! Olet todellakin sijoituksen ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Meille uppoaa hieman noita taimia tosiaan =) Ja oikeastaan tuo kylvöpuuha on erityisen mukavaa ja antoisaa ja tekee potageristakin jotenkin erityisen kun voi muistella noita kylvöpuuhia =)

   Poista
 13. Ei voi kuin ihailla puutarhatouhujenne mittakaavoja =) Onnittelut myös top10-sijoituksesta! Puutarhahöperyys taitaa olla parantumatonta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Puutarhahöperyys tuntuu pahenevan vaan vuosien saatossa =)

   Poista
 14. Hienot kasvatukset tulossa. Potageriisi uppoaa muutama taimi! Kiitos tyräkki vinkistä! Onnea kasvatuksiin ja sijoituksesta top10 -listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuo hiekkapaperi on oiva apu kovien ja suurien siementen kanssa =)

   Poista
 15. Taisi joutua poistoon eka viestini (en tiedä miksi).
  Vinkkasin merkkitikuiksi kertakäyttöveitsiä (edullisia, helposti saatavia...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei suinkaan poistoon mikään ole lähtenyt vaan muistaakseni vinkki liittyi jo edelliseen postaukseen =) Kiitoksia siis vinkistä. Pistetään korvan taakse =)

   Poista