sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Pot, pot, potagerpäivä =)

Pot, pot, potagerpäivä =) Aamusta asti on aurinko paistanut suloisesti ja ilma on ollut lämmin. Ei siinä sitten auttanut muu kuin aamuteen jälkeen lähteä touhuamaan potagerin uumeniin. Ensimmäiseksi jatkoin taimiprojektia. Irroittelin sinipiikkiputken taimia ja sain siinä tuoksinassa kaksi istutuslapiota vääntymään käyttökelvottomiksi. Sinipiikkiputki tekee niin pitkän ja paksun juuren maan uumeniin, että istutuslapioiden metalliosat vääntyivät taimia kaivellessa. No sellaista sattuu =) Kun olin saanut taimet ruukutettua Viktoriuksessa palasin potageriin.

Jostain syystä päätin kitkeä ihan pikkuisen vain, vaikkakin olin pariviikkoa sitten kitkenyt koko pottugeerin. Sateet olivat nostaneet näet muutamia rikkoja pintaan ja ajattelin nappaavani muutaman niistä. Sitten huomasinkin, että yht äkkiä olikin vierähtänyt tunti jos toinenkin ja kitkin koko potagerin - huh. On niin huojentavaa saada rikat pois ennen kuin ne ehtivät siementää ja levittäytyä. Samaan syssyyn keräsin loput kirsikkapuiden leikkuusta jääneet oksat pois ja harasin keskiakselin kuntoon. Ei syyttä suotta puhuta aina vierivästä kivestä, joka ei sammaloidu. Niin tuo potagerinkin käytävä on ajanoloon alkanut keräämään sammalta tuonne kivetysten reunoille ja tuon sammaleen hätistelyyn on oiva apu tuosta haraamisesta. Riittävän usein kuin vaan haraisi käytäviä niin ne näyttäisivät juurikin putsplankilta ja rikat ja sammaleet pysyisivät tipotiessään.Keskiympyrän Hakuropaju on vankistunut vuosi vuodelta ja lehtiäkin näyttää jo pukkaavan =) Viime keväänä hankitut helmililjat istutin taannoin tuon Hakuron ympärille ja nyt sinertävä kehä alkaa jo erottumaan.
Ja pitihän sitä käydä nappaamassa myös kuvat tuolta keskiakselin alapäästä. Kultasade, joka istutettiin viime kesänä tähän alimmaiseen ympyrään on selvinnyt talvesta ja jäniksiltä mitä hienoimmin. Kultasade vietti useat talvet tuolla meidän kellarissa. Se on siis noin pieni vaikka ikää sillä on jo ainakin kuusi vuotta. Ei vissiin oikein tykännyt ruukkujärjestelmästä kun noin kitukasvuinen on. Toivottavasti hevosenkakki ja raikas ulkoilma antaa oikein kasvuspurtin sille ja jonakin päivänä saataisiin ihailla sen kukintaa.


Yläpihalla kukkii kevätesikot ja kukkapenkistä kuuluu jo keväinen surina =)


31 kommenttia:

 1. Potagerinne upeudesta kertoo hyvin se, että se on jo tähän aikaan vuodesta upean näköinen :)
  Luin juuri lahjaksi saamastani kotipuutarhalehdestä aivan ihanan jutun teidän potagerista, ja siinä mainittiin sen hulppea kokokin. Sen perusteella voin kuvitella, että koko potagerin kitkeminen ei ole pikkujuttu ollenkaan, vaikka rikkoja vähän olisikin.
  Olisi mukava joskus lukea jostakin blogista kitkentävinkkejä, ehkä peräti tunnistusohjeita eri rikoille. Olisi niin hyödyllistä tällaisille aloittelijoille :)
  Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Tuo kitkentä on ykköspuuhia tuon potagerin ylläpidossa. Se on niin helposti riistäytyvä, jollei huolehdi rikkojen poistosta ajoissa.

   Poista
 2. Potangerin kitkeminen yhden päivän aikana kuulostaa suurelta työltä. Helpottaa kyllä työtä jatkossa tuo keväinen kitkeminen. Meillä on ajoittain ollut aurinkoista, mutta ei lämmintä. Aamupäivällä kitkin vanha toppatakki päällä ja ranteille uhkasi tulla kylmä. Hiekka varmaan myös lämmittää enemmän kuin meidän savimaa.
  Potanger on kaunis ja myös maisemat pelloille tai talolle tuovat lisää näyttävyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkemiseen on tullut vuosien saatossa oma taktiikka ja rutiini. Silloin kun tuon pitää rikattomana niin uusintakitkentä on kohtuu nopeakin =)

   Poista
 3. Kitkeminen, se on oikeastaan ihanaa puuhaa. Näkee heti työnsä jäljet. Ja kun ahkerasti tekee, selviää myöhemmin helpommalla. Potager on kyllä upeassa kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden laajennus helpotti potagerin hoitoa kummasti. Mitä vähemmän on noita heinittyneitä alueita tuolla reunoilla niin sen helpompaa tuo kitkentä on ja mukavampaa =)

   Poista
 4. Vo, miten kaunista ja siistit käytävät! Kitkemiseltä ei varmasti voi välttyä missään puutarhassa, mutta kun säännöllisesti vähän nyppii, niin kyllä se siitä :) Hakuropaju on todella näyttävä puu, varmasti tulee tuossa paikassa hienosti edukseen. Liityin lukijaksi, tätä teidän tarinaa on niin kiehtovaa seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tulit lukijaksi =) Säännöllinen nypintä on kaiken a ja o =) Hakuro on aivan ihastuttava pikkupuu

   Poista
 5. Aurinkoinen keli siivittää mukavasti keväistä kitkemistä :) Ihminen on keväällä mielestäni kitkiessään onnellinen, toinen on tilanne ainakin meidän tiluksilla heinäkuussa. Silloin sitä vaan löhöäisi. Teillä on kauneutta kaikkina kausina!

  Sini K.
  joka taitaa käydä vielä yhden iltaisen puutarhakierroksen ja ottaa mukaan yhden kitkentäjäteämpärin, ihan vaan mielenpiristykseksi
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tosiaan pitää paikkansa, että ihminen on kitkiessään onnellinen. siinä ajatukset saavat vapaasti liihottaa ja mieli vapautuu kummasti

   Poista
 6. Potagerinne on upea kaikkina vuodenaikoina! Tuollaisen kärhötuen tarvitsisin ja ottaisin heti, mutta kun kun olen nikkarointihommissa auttamaton poropeukalo =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos =) Ei muuta kuin nikkaroimaan =) Ei täälläkään taitoa niin hirveästi ole ja ainahan maalilla saa piiloon paljon ;)

   Poista
 7. Teidän potagerissanne on aina niin kaunista ja siistiä! Kotipuutarha-lehdessä ollut artikkeli oli mielestäni muuten todella mukavaa luettavaa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Sitä kuvataan vain silloin kun se on siisti ;) Siinä sen salaisuus =)

   Poista
 8. Potagerinne on todella kaunis ja siisti. Keväästä tehty kitkentä kyllä palkitsee. Kun rikat poistaa heti alkuunsa pääsee myöhemmin huomattavasti helpommalla. Kosteasta maasta ne on sitäpaitsi muutenkin helpompi poistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kostea maa on todella kivaa kitkettävää, siitä sen kuin nyppää rikat pois =)

   Poista
 9. Hyvältähän siellä näyttää! Keväiseltä, nätiltä ja onneksi myös aurinkoiselta. Kotipuutarha-lehden juttu ilahdutti mua kovasti. Mainiota, että olette saaneet potagerillenne sen ansaitsemaa huomiota ♥

  VastaaPoista
 10. Aurinkoisessa säässä olette siellä saaneet päivän viettää, meillä se sateli vettä vielä koko päivän :D
  Muutaman surisijan tapasin minäkin jo vappupäivänä ulkona touhuillessa noita muuttohommia kasvariin.
  Ja just katoin säätiedotuksen, hyvältä näytti tuleva viikko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää näyttikin vielä viikonvaihteessa oikein lupaavalta, mutta mihin ihmeeseen lämpöaalto katosikaan =)

   Poista
 11. Kyllä silmä lepää tuossa symmetriassa. Sanoisin että teillä on täydellisen upea potager ♥ *huokaus* :) Koivut myös kehystävät kauniisti "lainattua" peltomaisemaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symmetria on avain tuon rakentamisessa =) Ja jotenkin tuon symmetrian kanssa saa purettua intohimoa matematiikkaan =)

   Poista
 12. Riittää pikkuisen enemmän harattavaa tuossa teidän käytäväverkostossa kuin meidän pikkiriikkisessä polussa :D

  Aina vaan ihastelen tätä järjestyksen ja symmetrian määrää, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo käy hyvästä treenistä kun haraa koko potagerin. Hiki lentää ja lihakset tuntee tehneensä töitä ;)

   Poista
 13. Kauniisti kuvattu, kauniita paikkoja :). Kiitos vierailusta blogissani.

  VastaaPoista
 14. Hienolta näyttää, olet tehnyt melkoisen työn. Kävin ihastelemassa jo aiemmin, mutten älynnyt jättää kommenttia. Mukava blogi sinulla, kauniita kuvia :)

  VastaaPoista