sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kylvöksiä ja aurinkoista äitienpäivää

Äitienpäivän aamuun on ihanaa herätä muita ennen ja lähteä ulos tonkimaan taimia. Aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja linnut livertää niin, että niiden ääni kantautuu sisälle asti. Eilinen hurahti kylvösten parissa. Potagerin lämpimän mullan uumeniin livahti ties mitä siemeniä.

Potagerin yksi alaruutu pelastettiin viime vuonna oreganon kourista ja nyt tämä ruutu saa toimia meidän hyötyruutuna. Pikkusyreenipuun ja ruohosipulien kaveriksi kylvettiin punajuuria ja sipuleita pitämään punajuurten juuret puhtaina. Potagerkylvöksissä minulla on tapana sirotella siementen päälle hiekkavana. Näin kylvörivejä ei tarvitse erikseen tikuilla merkata ja on helppo seurata pikkutaimien alkuun lähtöä.

Punajuuret:
Beta vulgaris ´Yellow Cylindrical´
Beta vulgaris ´Golden´
Beta vulgaris ´Chiggia´
Beta vulgaris ´Burpees Golden´
Beta vulgaris ´Crosby´s Egyptian´(tämä vielä kylvämättä)

Punajuurista useat ovat 1800-luvun kantaa. Tänä vuonna ideana oli kokeilla kaikenlaista uutta. Nyt on luvassa siis eriväriset punajuuret.Sitten olivat vuorossa porkkanat. Porkkanoissa oli sama ajatus kuin punajuurissakin. Useat lajit olivat 1800-luvulta peräisin ja juuret näissäkin melkein valkoisesta aina syvään violettiin. Njamskis.

Porkkanat:
Daucus carota ´Yellowstone´
Daucus carota ´Purple Haze´
Daucus carota ´Sugarsnax´
Daucus carota ´Cosmic Purple´

Potagerin alaruudun kivikäytävässä kasvaa kivien lomassa hitusen sammalta, mikä tekee käytävät harmillisen kirjaviksi. Toisaaltaan ihanan pehmeiksi paljaiden varpaiden alla. Puolensa ja puolensa siis ;)Kylvötöiden ohella istutin Viktoriuksessa majailleet siniset helmililjat ja valkeat perunanarskut potagerin alimmaiseen ympyrään Kultasateen ympärille. Meillä kun nuo aikaisen kevään kukkijat puuttuvat tuolta potagerista ja olisi aivan ihastuttavaa saada sinne myös aikaisen kevään loistoa. 

Täällä Hakuron kaverina kukkii tuo sama yhdistelmä, jonka istutin viime vuonna.


Ihanaa puutarhapäivää ja suloista äitienpäivää Teille kaikille =)


18 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista!

  Itseänikin kiinnostaa nuo eri värit. Jännää nähdä lopputulos. Harmi, ettei maku välity tätä kautta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin mielenkiinnolla odotan noita eri värisiä juureksia ja niiden makuvivahde eroja =)

   Poista
 2. Kauniit kylvörivit ja mielenkiintoiset lajikkeet. Itselläkin kylvöä odottamassa porkkanat `Purple Haze`ja `Yellowstone`.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Lajikkeissa oli jotain kiehtovaa kun lähes jokainen oli jollain tavoin alkuperäislajikkeita tosiaan tuolta 1800-luvulta

   Poista
 3. Teillä syödään sitten syksyllä ihananvärisiä uunijuureksia, näemmä!
  Itse söin viime syksynä häissä herkullista keltajuurikkaasta tehtyä lisuketta. Siitä innostuneena, tänä vuonna hankin noita siemeniä. En ole vielä kylvänyt noita juurikkaiden siemeniä, kun ovat vähän kylmänarkoja. Porkkanat pääsivät multiin jo pari viikkoa sitten.
  Kyllä teillä on niin kaunista, oikean esteetikon potager!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Juurikin noihin uunijuureksiin täällä ollaan aivan erityisen ihastuneita =) Ja keitot ovat toinen herkku =) Nyt kun on taas luvattu sateita hurjasti niin ajattelin lämmön jo pysyvän plussan puolella - ainakin toivon mukaan =)

   Poista
 4. Kaunista keväistä puutarhaa! Kiitos taas inspiroivista kuvista! Ja ihanaa Äitienpäivän iltaa!
  -Sanna-

  VastaaPoista
 5. Yellowstone-porkkana on meillä osoittautunut hyväksi porkkanaksi ja sen kimppuun ei käy edes ötökät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, nuo ötökät ovat pahin kauhu. Nyt meillä on rivi porkkanaa ja rivi sipulia ja sitten vielä samettikukat ovat tulossa öttiäisten hätistelyyn avuksi

   Poista
 6. Kauniit kylvöalueet! Onko kylvövaossa hiekkaa kun ne erottuvat niin hyvin kuvissa erivärisinä? Laitoin pikkuporkkanoita itämään tänä vuonna ensimmäistä kertaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Hiekkaahan niissä on =) Peittelen kylvökset hiekkavanalla niin hoito on helpompaa kun näkee oitis pikkutaimet ja kuokalla voi putsata rivien välit =)

   Poista
 7. Voi tätä sinun puutarhaasi... Saisiko sinne muuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Intopii hupsulaista ;) Teltta potageriin ja aamusta hommiin ;)

   Poista
 8. On teillä kyllä kaunein kasvimaa, mitä ikinä olen nähnyt! Tuo sipulien hyödyllisyys punajuurien kanssa oli minulle ihan uutta tietoa. Kiitos infosta, otan asian huomioon tämän vuoden kylvöissä!

  VastaaPoista
 9. Voi kiitos =) Sipulit ja juurikasvit toimivat erinomaisesti yhteen. Etenkin sipuli ja porkkana =)

  VastaaPoista