perjantai 15. toukokuuta 2015

Kitkemistä, haraamista ja möyhentämistä


Tämä viikko on ollut varsinainen puutarhaviikko, menoa ja melskettä jokaiselle päivälle on piisannut niin, että hyvä kun on itse vauhdissa pysynyt. Alkuviikosta tuli mukava paketti Fiskars Gardenilta kevättöiden helpotukseksi. Paketissa oli Fiskarsin Solid sarjan möyhenninkuokka, XL kokoinen harava, rautaharava ja yksi 56l puutarhasäkki, lisäksi pakettiin kuului Power Gear sarjan oksasakset sekä pensassakset. Voi ihanuutta - näille kyllä löytyy käyttöä potagerissa ja sen ympäristössä =)

Koska lähes viikon mittaisen vesisateen jälkeen aurinko näyttäytyi tänään niin pitihän sitä lähteä oitis aamutuimaan potagerin kimppuun. Ensimmäiseksi kaivoin valtaisan määrän jättipoimulehtiä ylös ja siirsin niitä viimekesäiseen laajennusosaan, josta talven aikana muutamia jättäreitä oli kuollut. Samaan syssyyn kaivelin muutamia sinikatanan taimia sekä kitkin melkoiset määrät rikkoja.


Kun siivoustyöt olivat riittävästi edenneet ja taimet olivat paikoillaan iskin käytävien kimppuun. Tässä työssä kokeilin superkevyttä ja näppärää Fiskarsin Solid rautaharavaa. Rautaharava on paras apuväline käytävien haraamisessa, koska väljä piikkien välitys mahdollistaa murskeen tasaisen kulkemisen haratessa. Lehtiharavahan ei näihin käytävähommiin oikein sovellu, koska sen piikit ovat niin tihussa, että kuljettavat mursketta mukanaa.


Ennen käytävien haraamista kitken rikat huolella pois ja sitten ei muuta kuin hihat heilumaan. Puhtaat käytävät ovat jotenkin se juttu tuossa potagerissa. Vähän niin kuin entinen meidän työpaikan siivoja opetti minulle, että kun pöytätasot on siivottu niin on illuusio kuin kaikki olisi tiptop =)

Käytävät luovat kaivatun tyhjän tilan tuon kasvillisuuden rinnalle. Muuten meidän rajusti leikatut kirsikat eivät ole vieläkään hiirenkorvalla. Kuinkakohan niiden mahtaa käydä =(

Kahden viimeisen viikon aikana meillä on satanut yhteensä huikeat 86mm ja kaikki paikat lainehtivat. Potager on aivan hiekkamultamaata ja ei hätkähdä pienistä sateista, mutta tämä vuosi ja sademäärä on saanut alareunassa veden pintaan. Tulevia kurpitsoja varten olen jemmannut kaksi pientä ruutua ja päätin kokeilla kolmipiikkistä Fiskarsin Solid maanmöyhennintä kurpitsaruutuihin, jotta veden tiivistämä maa ilmavoituisi ja kuivuisi nopeammin. Kolmipiikkiharava, joksi tätä työkalua olen aiemmin kutsunut kuuluu yksiin lempparityökaluihini. Aiemmin meillä on ollut kylläkin huomattavasti lähempänä nuo piikit toisiaan ja tässä Fiskarsin möyhentimessä piikkien välissä on reilusti tilaa. Tästä taisi tulla uusi lempparini, koska maa muokkaantui kevyesti ja jouhevasti. Isompi piikkien väli ei kuljettanut maata mukanaan vaan maan kääntyi omalla paikallaan ja lopputulos oli yllättävän tasaisen ja siistin näköinen =)
Lopuksi vielä katastrooffikuvaa meidän lainehtivasta porkkanaruudusta. Onneksi kylvin jokaista erikoisporkkanaa vain puolet pussin sisällöstä. Nimittäin haiskahtaa siltä, että uusiksi meni, jollei mitään ihmeitä tapahdu.


Tuotteet saatu blogiyhteistyön merkeissä Fiskars Gardenilta

13 kommenttia:

 1. Meillä kaikkien hedelmäpuista silmut on myöhässä, joten eiköhän kirsikka elossa ole, harkitsee vain heräämistään pidempään. Kunnon työkalut on a ja o, Fiskarsilla on hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä iltalenkin jälkeen mittari näytti viittä astetta ja hengityksen höyry nousi ilmaan. On niin kovin kylmääkin vielä.

   Poista
 2. Onpas erikoinen näky tuo auringonpaiste... Olen saanut samantapaisen vinkin äidiltäni pihan siisteyden suhteen ja pätee minusta oivallisesti syksyn lehtien haravointiin teiltä ja isoilta alueilta. Eli kun reunat ovat siistit, näyttää hyvältä. Pikaharavointi ennen vieraiden tuloa hoituu monasti tällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä siivousvinkit ovat kyllä niin päteviä =) Kummasti säästää omiakin voimia kun toimii noiden ohjeiden mukaan =)

   Poista
 3. Noilla välineillä puutarhanhoito sujuu;)

  VastaaPoista
 4. Voi hitsi! Täällä merellä ei ole tullut ollenkaan tuossa määrin vettä, vaikka äsken olikin juuri rankkasadekuuro. Mutta mantereella ihmettelin joka puolella seisovaa vettä, ja motarin varren kallioleikkausten raoista valui vettä solkenaan! Toivottavasti kaikki kumminkin lähtee kasvuun. Minullakin on kirsikat vielä varsin kaljun näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä mantereella vettä on taas loikottanut koko päivän ja pellot lainehtivat. Ihan kaameaa tekee maanviljelijöiden puolesta kun monelta kevätkylvöt on tekemättä, eikä kuivaa jaksoa ole edes näkysällä.

   Poista
 5. Meilläkin on satanut ihan tarpeeks..Sade toki on poikaa keväiselle luonnolle,mutta liika on liikaa. Tsemppiä kirsikoille, eikähän se vielä tokene!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mieletön sademäärä tosiaan - nyt saisi kyllä vähän aurinko ja lämpimät tuulet näyttäytyä.

   Poista
 6. Oho, teillä varmasti harvoin tulvii. Kertonee jotain näistä sateista. Toivottavasti kirsikkanne heräisivät vielä henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan ei ole meidän aikana kertaakaan tulvinut. On niin kovin märkää jakoleaa. Pidetään peukkuja kirsikoille =)

   Poista
 7. Oi, mitä onnea tuollainen paketti ♥ Onnittelut. Sen sijaan murhetta kannan sun porkkanoiden puolesta, ja kirsikoiden, vaikka ehkä täysin turhaan. Jännittäminen on silti ihan kamalaa!!

  VastaaPoista