perjantai 9. heinäkuuta 2010

Potagerin kätköissä, keskiakselin pauloissa ja terassin pyörteissä

Aika on melkoista hubaa. Potager on imaissut tyystiin syövereihinsä, tunti toisensa jälkeen hujahtaa kuin itsestään ja silmät kiiluvat. Salaatit, retiisit, punajuuret, nauriit, perunat, porkkanat, latva-artisokat, viiniruuta ja ties mitkä yrtit ja rohdot kasvavat kasvamistaan. Kitkentä ja uusien alueiden perustaminen ovat vieneet viimeiset kaksi viikkoa aivan täysipäiväisesti ja silti joka aamu himo potagerin syövereihin vaan yltyy yltymistöään.

Suunnitteilla ja työnalla ovat taloa reunustava terassialue, bilasteriaitoineen, keskiakseliin päättyvine monumentaalisineen kaariportaineen ja uusine taloa kehystävine istutusalueineen. Samoin potageria reunustavat marjakujanteet ja tuulelta suojaava muotoon leikattu aita.

Tämän vanhan omenapuun suojiin on rakenteilla salainen kukkakuppikahvittelualue, mikä kuuluu osana talon reunustan terassialueeseen.

Tältä siis potager näytti juhannusviikon alussa. Hiekkakäytäviä tuskin erotti paskaruohoesiintymän seasta ja keski- ja poikkiakseli olivat suorastaan kadonneet.

Keskiakselit nousivat päivä päivältä esiin ja potager sai pikkuhiljaa muotoaan takaisin. Kuokka viuhui ja tässä vaiheessa paahtava helle auttoi rikkojen hävittävimessä.

Poikkiakselin kukkapenkit saatiin perustettua vihdoinkin ja nyt potagerin keskusalueet ovat siinä muodossa kuin olisi tarkoituskin.

Akseleiden risteyksessä olevaan keskusympyrään on parkkeerattu vanhat kärryt, joita kehäkukkaset reunustabvat.

Omenapuun alta on kaivettu kottikärrykuormittain maata ja tilalle on laitettu liuskekivin päälystetty kahvittelualue. Kahvialueen ja ylätasanteen väliin tulee kapea istutusalue huumaavasti tuoksuville perennoille, röyhkeästi kiemusteleville köynnöksille ja suloisen taivaansinisille kukkasille. Kapean istutusalueen ja talon väliin jäävän pehmeän nurmimaton väliin on tulossa bilasterikujanne.

Eilisiltasella alue näytti kutakuinkin tältä. Omenapuun alunen ja ja sitä reunustavat rinteet olivat saaneet pikkuhiljaa muotonsa. Toinen kapea istutusalue on vielä perustamista vaille valmis ja kärrykujanteen toinen puolisko on vielä aloittamatta.

Kahvittelualue oli jo kuitenki ahkerassa käytössä. Alaspäin riippuvan omenapuunlehvästön alla on salainen sopukka, josta avautuu näkymä vanhalle öljykannulle, huumaavasti tuoksuville neilikoille, purnukassa odottavalle kärhölle ja maksaruoholle sekä työntäjäänsä odottaville kottikärryille ;)

Työn lomassa voi siemaista kupposen kahvia vanhoista kukkakupeista ja siemaista vilvoittavaa mehua kuplivista pikareista. Potagerin rakentaminen on elämää ja elämä potagerin rakentamista =)

Ja väliin pulahtamisia vilvoittavaan meriveteen, autioille hiekkarannoille ja tuulen tuiverrukseen.

4 kommenttia:

  1. Nyt tekisi kyllä mieli huutaa, että: "Uu Jee, Beibe Beibe!!", mitään muuta ei tullut mieleen potageria ja muita projektejanne katsellessani, mikä kertonee ajattelukykyni valahtamisesta potagermultiinne suu auki ihmetellessä... Voi voi sentään! Olet varsinainen tehoihmepuutarhamyyrä!

    VastaaPoista
  2. Oodi potagerille tuli siinä ja kesälle, kasvulle ja kauneudelle:)

    VastaaPoista
  3. Potagerisi on huimaavan kaunis ja sun energiamääräsi uskomaton:)

    VastaaPoista
  4. Moi taas!

    Oletko Jori käynyt Vakkataimessa? Kun olin siellä puutarhavierailulla tässä lähellä, he kertoivat monien erikoisien perennoidensa olevan kotoisin sieltä. Minun on varmasti tehtävä puutarharetki länsirannikolle. Saankohan lapsosen houkuteltua seuralaiseksi....

    VastaaPoista