sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Käännös keskiajan yrttitarhoissa

 Potagerin keskiakseli talolta kohti peltolakeuksia. Kiviaidanteen juureen on kannettu kolmisen vuotta puutarhajätteitä ja kohtapuoliin multa kivimuurin juurella on niin muhevaa, että sinne saa huojumaan rivistön salkoruusuja, pöyhöpilven lehtoängelmiä tai sotilaallisen rivistön sormustinkukkia.

Viikko on vierähtänyt potagerimme syleilyssä ja aikamatkalla keskiajan syövereihin. Olen aina ollut suuresti vaikuttunut keskiajan ja renessanssin arkkitehtuurista, maalaustaiteesta ja ylipäänsä aikakausien vaikutuksesta meidän päiviimme. Potagerin keskiakselien kunnostustyön ohessa perehdyin keskiaikaiseen puutarhaan, sen kolmeen pääosioon ja eritoten yrttitarhan saloihin.


Keskiajan puutarhassa pohjakaava noudatteli säännöllisen neliön muotoa tai lyhyttä suorakaidetta. Tähän säännölliseen, symmetriseen neliöön pohjautuu myös oma potagerimme. Yrttitarha, josta potager on osittain saanut aikoinaan alkunsa oli keskiajalla sijoitettu syrjemmälle asutuksesta ja vasta Renessanssi aika nosti yrttitarhoista juontaneet keittiöpuutarhat keskiöön. Ne saivat koristeellisempia ja runsaampia muotoja. Niiden ruutukaavat vaihtelivat Italian suoralinjaisemmista, Ranskan moninaisiin rikasaiheisiin kuviointeihin ja englannin solmukuvioihin.

Oma potagerimme on lähinnä Italialaista renessanssipuutarhatyyliä, pelkistetympänä ja karumpana. Kasvivalinnat taas noudattelevat enemmän englantilaisten puutarhojen tyyliä


Keskiajan yrttitarha muodostui siis neliömäisestä pohjakaavasta, joka jakaantui useampiin osiin, käytäväverkostoihin ja istutusalueet olivat kohollaan käytävistä ja ne kehystettiin kivi- tai tiilireunuksin.


Potagerimme on nielaissut keskiakseleiden kunnostukseen likimain 200 neliötä pohjakangasta on reilu 10 tonnia punaista mursketta. Nyt kun keskiakselit hedelmäpuiden siirtoineen ja kivireunuksien kunnostuksineet ovat kunnossa on aika siirtyä miettimään keskiakselien päitä. Vaakalinjan kumpaankin päähän on suunnitteilla puoliympyrän malliset kaaret särmäksi leikatuine mataline kuusiaitoineen, lehvämajoineen ja levähdyspaikkoineen. Myös keskiakselien vierustoilla levat kukkapenkkialueet odottavat uutta hevosenkakkia ja puutarhamultaa, jotta valkeana pilkottavat pohjakankaat saadaan piiloon. Myös potagerin ulkoreunuksien kunnostus on aluillaan.

- aivan taivaallisia ruukkuja ja uurnia puutarhan kätköihin, jos olisi ylimääräistä noin 3000€ niin täältä lähtisi 
ties mitä ihanuuksia.

Sisääntulon nurmet on trimmeröity ja leikattu. Varjot piirtyvät pahkuraiseen ja kivien täyttämään nurmeen terävinä.


Ruumiista on valunut kaikki voimat niin, että melkein kaaduin tänään sohvalle - onnellisena, mutta perin raatoutuneena. No yö on edessä ja huomenna jälleen uusi päivä. Puutarha voimaannuttaa aina, työt tuntuvat kuin itsestään soljuvan eteenpäin ja vaikka olisi kuinka polvet veresnahalla, kädet ahavoituneet auki ja jäsenistä voimat pois niin silti aina jaksaa suunnitella pienen uuden aluevaltauksen tai jonkin kokonaan uudet herkkupalan ja taas silmät kiiluvat.

Tässä vielä Potagerin rakennuslaulu - olkaa hyvä =)

15 kommenttia:

 1. No voi taivaan tähen, miten hieno siitä tulee... ja on jo ! Jostakin takaraivostaan varmaan on renesanssitarhuritkin kaivaneet tiedon feng shuista, sillä keskiakselissa näyttäisi aina olevan joku pysäytin energioille. Teillä se on tuo ympyrä, meillä vain ruukku tuijineen, tänä vuonna.Vaikka linjat ovat suoria, silti kiitävää energiaa ohjaillaan hidasteilla. Samaa leikattua aidannetta suunnittelen minäkin ja olen jo ryhtynyt toimeen; tökkinyt ruusu- ja koivuangervon pistokkaita juurtumaan... Keijut tai taikinanmarja olisi kyllä varmaan paras mahdollinen näillä leveyksillä kun puksit ei tule kuuloonkaan. Nauti näkymistäsi ja niinhän varmaan teetkin ;D

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtava!! Hieno!! Upea!! :)
  On siinä ollut työtä ja varmasti tulee vielä olemaan, mutta varmasti on mielekästä hommaa.

  VastaaPoista
 3. Siis yhdellä sanalla sanottuna upea! Ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
 4. Wau, se on ihan uskomattoman upea!

  VastaaPoista
 5. Uskomaton työvoitto! Olette todella ahkeroineet, mutta tulos on vaivan arvoinen. Voin kuvitella, renessanssifiiliksen kun myöhemmin kesällä kaikki kasvit rehottavat ja puutarhurin tyytyväisyyden katsellessaan työnsä tulosta.

  VastaaPoista
 6. Voi Jori, Olette luoneet puutarhaanne jotain aivan upeaa ja tuo potagerhan vai kaunistuu vuosi vuodelta! Punainen murske oli paras valinta! Ja hienoa on se, miten sinä olet intensiteetillä perehtynyt historiaan potageria rakentaessasi, ei mitään pikkunäpertelyä sanon minä :D

  VastaaPoista
 7. Mie olen sanaton! Niiaan ja kumarran. Voi ihme miten hienoa!!!

  VastaaPoista
 8. Upeaa jälkeä olette taas saaneet aikaiseksi!

  VastaaPoista
 9. Voi miten jaksat perehtyä yrttitarhojen historiaan, ja vielä hoitaa puutarhaa noin hyvään kuntoon ! Täytyy kyllä ihailla tarmoasi.
  Ja aivan ihania kuviakin : )

  VastaaPoista
 10. Hei,
  Blogisi on valittu Cisionin kesäkuun puutarhablogilistaukseen. En löytänyt sähköpostiosoitetta blogistasi mutta meilaa minulle osoitteeseen heini.malmi@cision.com niin lähetän lisätietoja.

  Lisätietoja Cisionista yrityksenä sekä palveluistamme ja tuotteistamme löydät kotisivuiltamme: http://fi.cision.com/.

  Yst. terv.
  Heini Malmi

  VastaaPoista
 11. Voi huikeutta! minäkin olen ihan ymmyrkäisenä täällä nojatuolissani ja vain ihmettelen, miten mahdottoman uoea botagerisi on!!! Vaan kyllä teillä onkin ollut hommaa sen kanssa, olette saaneet aikamoisen kuntokuurin jos olette tuon kaiken tehneet ilman konevoimia!

  VastaaPoista
 12. Voi Jori - onneksi olkoon!
  Ihan sanattomaksi vetää.
  Miten upea!
  Kertakaikkiaan tuo punainen murske oli ehdoton valinta. Sen näkee hyvin tuosta kuvasta, missä talo näkyy potagerin taustalla: punertava kivijalka ja punainen katto - erinomainen yhdistelmä.
  Millä pieteetillä olette rakentaneet tuota mahtipontista yrtti- ja kasvitarhaa. Ja mikä sinnikkyys. Voimat riittivät loppuun saakka. Se on valmis. Sinnikäs sissi olet!

  VastaaPoista
 13. Nappivalinta! Meinaan tuo punainen passaa mainiosti talonne kivijalkaan ja kattoon :)

  Upeaa ja ahkeraa työtä.

  VastaaPoista
 14. Onnittelut hienosta uurastuksesta! Ihana seurata potagerinne edistystä näin kuvaruudun takaa. Todella komeelta näyttää!

  VastaaPoista
 15. Sinulla on silmää kauneudelle ja sisua raakaan työhön. Sain hyviä ajatuksia omaan puutarhaani. Tattista!

  VastaaPoista