tiistai 21. kesäkuuta 2011

Trädgårdsliv ja kastehelmipisaroiden salaisuusVanhimmainen oli eilen kauan ja hartaasti odotetulla Kornin keikalla Helsingin sykkeessä.  Ja mitähän muuta sitä sitten oli kuin aikaa - aikaa luuhata kaupungin puistikoita, nautiskella Stokkan herkkun tuoksuista ja ihmeellisistä herkuista ja viettää monta monituista tuntia Stokkan lehtihyllyjen, puutarhjakirjojen ja graafisten kirjojen parissa.


Elämäni suurin löytö, inspiraation lähde ja herkutteluhetkien namupala on ollut jo pitkään englantilainen The English Garden lehti ja nyt taisin löytää sen rinnalle toisen herkkupalan. Nimittäin ruotsalainen Trädgårdsliv oli lupaava tuttavuus. Sen sormiahivelevä karkea paperi antoi jo suuren lupauksen tunnelmallisista lukuhetkistä. Lehti oli napakka ja sen taitto, kuvat ja typografia olivat silmiä hivelevää nautintoa heti ensi tuntumalta. Huokaus =)


Lehdessä oli toinen toistaan herkullisempia aukeamia


Kerrassaan viehättäviä kuvia


Ja ihmeen ihanaisia puutarhoja. Mainoksetkin olivat yleellisen tuntuisia ja koko lehdestä huokui syvä rakkaus ja intohimo puutarhoja kohtaan. Taidan joutua tekemään jälleen uuden tilauksen. Miksi ihmeessä suomalaisista puutarhalehdistä puuttuu tunne, tunne, että on jonkin suuremman kanssa tekemisissä, juhlavan ja arvokkaan. Puutarhalehdistä meillä puuttuu lumous, koukuttavuus ja fiilistely, tunteet nostattava herkuttelu. Vai onko se sitä, että kuninkaallinen tausta luo toisenlaisen suhtautumistavan puutarhoihin, kun oma perinteemme ja historiamme suhtautuu puutarhaan arkisemmin, ehkäpä enemminkin rationaalisesti ja hyötynäkökulmasta käsin. Mene ja tiedä, mutta nyt sulkeudun kuuman höyryävän teen ja ahh niin ihanaisen maalaismyslileivän kera sohvan nurkkaan tekemään tutkimusmatkan maailman puutarhojen ihmeisiin sillä välin kuin puutarha jälleen uinuu kastehelmipisaroiden ympäröimänä.

8 kommenttia:

 1. Trädgårdsliv! Se pitää muistaa. Saakohan sitä muualta kuin Stokkalta? Olisi niin mukava, kun löytäisi sen jostakin lukemiseksi juhannukseksi. Juhannuksena on aikaa heittäytyä upeiden puutarhoiden syövereihin.
  Rentouttavaa Juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Yhdyn täysin tilitykseesi, puit asian oivasti sanoiksi! Tahtoo tunnetta ja lumousta!

  VastaaPoista
 3. Samoin kiitän vinkistä. English Garden on herkkupala. Suomalaisia puutarhaohjelmia vaivaa sama ongelma. En tiedä onko kuninkaallisilla näppinsä pelissä, mutta esimerkiksi englantilainen Carol Klein osaa puhua niin inspiroivasti ihan peruskasvimaan vääntämisestäkin.

  VastaaPoista
 4. Tuo on ihana lehti, näin sen ekaa kertaa viime kesänä Akateemisessa, ostin oitis ja ryhdyin tilaajaksi heti sen ekan numeron luettuani (vinkki kaikille lukijoille: ruosalaisia lehtiä voi tilata prenshop.se -nettiosoitteessa). Silmille nautintoa! Moni on sitä mieltä, ettei puutarhalehdessä saa olla suuria kuvia viemässä tilaa, mutta... no, on meitä toisinkin ajattelevia ;-)

  VastaaPoista
 5. Tuo lehti yllätti minutkin iloisesti, kun löysin se akateemisesta. Suomalaiset puutarhalehdet tehdään minusta turhan varovaiseisen varmasti, pyritään miellyttämään mahdollisimman suurta massaa ja lopputulos onkin sitten "peruskamaa" ilman yllätyksiä.

  VastaaPoista
 6. Mun niin pitäis päästä vähän Helsinkiin aistimaan. Kasvitieteellisessäkään en ole käynyt aikoihin. Kiitos Saila vinkistä, mene tutkimaan tilausmahdollisuuksia heti.

  VastaaPoista
 7. Pitääpä laittaa vinkki korvan taakse!

  VastaaPoista
 8. Wau mikä paikka teillä! Tulen tänne toistekin potagervierailulle :)
  Lehteen aion muuten myös tutustua, vaikuttaa kivalta.

  VastaaPoista