maanantai 27. kesäkuuta 2011

Ruohonjuuritasolle


Istuisin tässä ja vaan tuijottaisin avautuvaa näkymää. Mutta naapurin herra kävelee ohi, nostaa hattua, kuten hyviin tapoihiin kuuluu ja huikkaa "Ei noin työt etene" =) Ja näinhän se on. Rakastan maaseutua, kyläraittiita, sitä, että ohikulkevat autoilijat vilkuttavat, naapurin herra pysähtyy jutustelemaan viljamaan kasvusta, tulevista tuulimyllyistä, sitä että aamukahvipöydästä näkee hevosen laukkaavan tiellä tai kuulee motoristien kulkueen tulevan mäennyppylä takaa. Maalla aika seisahtuu, tulee liki, pieni muuttuu suureksi ja suuri pieneksi.


Aika kulkee aukeavien ritarinkannusten tahtiin


Uudet kylvökset ovat talon seinustalla odottamassa itämistä ja Potagerin käytäville pääsyä. Haluan käytävistä oikeat kukkapilvet täyteläisine ja runsaine yksityiskohtineen. Ja idättämössä on mitä suloisimpia herkkuja tuloillaan. On oranssia, on sinistä, violettia ja limevihreää.


Olemme saaneet varsinaisen herätyksen ja ryhtyneet kateviljelijöiksi. Mikäköhän hölmöys sitä onkin riivannut monta vuotta kun ruohonsilppua on kannettu selkävääränä pihan laitamien monttujen täytteeksi. Nyt sitävastoin punajuuririvit on kitketty huolella viimeistä rikkaa myöten, maa on harattu ja hevosenkakkipatteri levitetty tuoreen ruohosilpun alle. Ajatuksena on pitää maan kosteus kunnossa, antaa typpeä ruohon maatumisprosessin tarpeisiin ja lisätä maan matokantaa. Ja tietysti vähentää paskaruohojen kasvua. Toki paikallisen puutarhakaupan kauppias antoi kylmää kyytiä ja oli sitä mieltä, että kohtapuoliin painimme suurtakin suuremman etanaongelman kanssa. No se jää nähtäväksi.

Sillä välin kun odottelen matojen taikka etanoiden saapumista on hyvä kuunnella oikeaa kateviljelijän suosikkilaulua =)
Pikkuporkkanatkin saivat pehmoisen ruohopeitteen ylleen.


Ja sitten jälleen maailman tarkastelua linssin läpi. Ilta aurinko saa valoon kevyen udun aikaiseksi ja kehäkukkien kirpeä tuoksu levittäytyy pitkin potagerin käytäviä.


Viime päivät olen ahkeraan lukenyut iltalukemistona Euro Bulpin sivustoja ja syksyksi on luvassa suuria sipulihaaveita.


Suuria rakkaustarinoita on puutarha tulvillaan. Etelänruusuruoho on niin pihkassa nupuillaan olevaan ritarinkannukseen, että on kaulaillut nuppuja jo monta päivää. Luin eilisiltana Suurta yrttikirjaa ja sain mojovat naurut. Siellä oli ohje lemmenjuomalle, jonka ohjeessa oli mainittu 1 1/2 dl konjakkia, pullo sampanjaa ja puoli pulloa viiniä, ja sitten kyytipojaksi muutama yrtti, joita en edes muista. Pikku hiprakassa taitaa siis lempi leiskua kovemmin =) No parempi pysytellä kameran linssin takana.


Etelänruusuruoho kosiskelee myös uhkeanuppuista salkoruusua ahkeraan. 


Oikein aurinkoista viikkoa Teille ihanaiset lukijat. Huomenna sukellan ehkäpä maailmankaikkeuden ihanimpaan puutarhaan, nimittäin Westersin puutarhaan. Huokaus. Ja saanpahan viettää sen kätköissä aivan koko päivän.

8 kommenttia:

 1. Oi että, ihanaa Westersin reissua! Ja hienolta näyttää potagerissa!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kun pääset Westersiin aina kuin haluat! Taidan minäkin sinne tänä kesänä, kun miehellä on joku lentoleirijuttu jossakin Turun kupeessa. Tuollaisen lemmenliemisotkun kun juo, niin on kyllä lempi kaukana!

  Ruohokate on oiva juttu! Meillä on nurmea niin vähän, että hirveästi sitä ei synny.

  Tuo teidän Potager ja maisema ne huokailuttavat minua aina vaan.

  VastaaPoista
 3. Upea upea potager! Minäkin sain kateviljelyherätyksen ja odottelen mielenkiinnolla etanoiden saapumista. Luin jostain, että niitä voi aluksi tulla runsaastikin, mutta ei vielä ole näkynyt.

  VastaaPoista
 4. Olen käyttänyt katetta vuosikausia, eikä ole ollut etanaongelmaa. Maa on rikatonta ja ihanan kuohkeaa. Kate helpottaa myös kastelua, se pitää kosteutta ja vesi jää hyvin katteen alle. Potagerinne näyttää yhä komeammalta!

  VastaaPoista
 5. Kyllä on kaunista ja teillä taitaa olla kukat hieman edempänä kasvussa ko meillä ja kun sulla on niin kamalasti kaikkea ihanaa että sydämeen sattuu kaikki uhkea kauneus. Ajettiin tänään mökille Haminan lähettyville ja jos normaalisti matkaan menee ehkä pari tuntia nyt meni kuusi tuntia. Pysähdyksiä tuli paljon ko rouvan piti aina päästä kuvaan:) Mutta voi kun näin niin ihania rypsipeltoja, jessus ne on upeita täydessä kukassa.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana maisema, kertakaikkiaan, kyllä kelpaisi minulle myös ja hei tuo ritarinkannus,aivan mahtavan värinen.

  Aurinkoista viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 7. Kirjoitat niin rakastavasti maaseudulla asumisesta! Aiheuttaa täällä päässä huokauksia. Puutarhasi komistuu valtavin askelin! Minä pidän noista kehäkukista. Kateviljelyä aikoinaan vuorotteluvapaalla harjoitin hyvin tuloksin. Suosittelen!

  VastaaPoista
 8. Jäin ihailemaan kitkettyä punajuuririvistöäsi. Omalla kasvimaalla lähtee järki hyttysten takia ja kitkemiset ovat vaiheessa. Pahasti. Hienoa, että toisilla hommat ovat hanskassa :)

  Ja kuten Tuijakin kirjotti, ritarinkannuksen väri on upea!

  VastaaPoista