tiistai 7. kesäkuuta 2011

Kun potager imaisi meidät

Mihin katosi potager?

KUN PUNAISET SORMIKKAAT 
HÄN KÄTEENSÄ SAI - OSA I

Työkaverit istuvat sankoin joukoin (ainakin tekstiviestitulvasta päätellen =)) Riikan ilta-auringon hellimillä terasseilla. Mutta me olemme muuttaneet potagerin lämpöön. Paskaruohorivistön ääreen polvistuessa voi aistia viileän merituulen vilvoittavan henkäyksen silloin tällöin ja mielessään voi tehdä matkan vaikkapa suoraan Englantilaisten Viktoriaanisten puutarhojen kätköihin, istahtaa hetkeksi iltapäivä teelle jonkin mukavan puutarhaintoilijan seuraan tai vaan haaveilla jättilaukkarivistöstä, joka nousee jättipoimulehtien välistä muodostaen pitkän keskiakselin potagerin keskikäytävän molemmin puolin. 


Nuorimmainen on hieno nainen kiireestä kantapäähän. Kitkentäpuuhissa hansikkaiden, pääpannan sekä ämpärin on muodostettava eheä kokonaisuus. Rikkanäppi on hioutunut vuosien saatossa jokseenkin näppäräksi ja kitkentäpuuhat satottavat ainakin aika ajoin.


Talon reunusta kulkee reilu puolimetrinen kivetys, jotta kissanluukuista pääsisi ilma virtaamaan talon pohjaan samalla tuulettaen talovanhuksen perustuksia. Kivetyksen hoito kuuluu nuorimmaisen puuhiin.


Kivetystä on aikomus jatkaa tänä kesänä muillekin reunuksille sekä ulkonäön, että puhtaanapidonkin takia.


Alapihalla, eli potagerissa työkaluarsenaali on sitten pikkuisen monipuolisempi. Meillä on nimittäin potager kadonnut jälleen hetkellisesti ja sen esiinkaivaminen vaatii runsaasti raparperi-inkiväärijuomaa, huumoria sekä hyvää seuraa.


Tänävuonna olemme vihdoin päättäneet päälystää potagerin käytävät. Ailalta ja Sannilta sainkin jo hyviä vinkkejä ja lopuksi kaiken kruunasi paikallisen puutarhaliikkeen omintaja, joka myi näin ensialkuun niin järeää pohjakangasta, ettei siitä tule edes valkojuuret läpi. Nyt kangasta on sata neliötä jemmassa ja varmastikin huomenissa haen toisen mokoman. Aluskangas on kuin hallaharsoa, valkoista, mutta ainakin 30 kertaa paksumpaa, tiiviimpää ja pinnoitettu kovaksi. Puutarhaliikkeen omistaja käyttää kangasta työkseen perustaessaan puistoja ja puutarhojen käytäviä. Kangas oli super tyyristäkin, joten sietää myös toimia. 

Edellä olevassa kuvassa on kaksi valkeaa pollukkaa, jotka merkkaavat käytävän pinnoitevalintoja. Kävimme paikallisella maa-ainesfirmalla hakemassa ämpärillisen 0-8 raekokoista harmaata sekä punaista mursketta. Tämä murskekoko on kuulemman oikein hyvää käytävien perustamiseen laadun tiivistymisominaisuuksien takia. Värin valinta on ollut erittäin tiukka. Harmaa nousee paremmin esiin, mutta on sinertävyytensä ansiosta liian teknisen näköistä, joten perjantaina tulee 18 tonnia tuota punaista pihaan ja sitten alkaa jättehurja urakka. Ylämäkeen kottikärryillä soraa niin, että soi =)


Tässä nuo värivaihtoehdot näkyvät vielä paremmin. Jouduin värivalintaa tehdessäni selamaan kymmeniä vanhoja The English Garden lehtiäkin läpi ja punaisuus nousi sielläkin vallitsevaksi käytävien värisävyksi etenkin silloin kun käytäväpinta-ala on sitä luokkaa kuin omassa potagerissamme. Punainen näyttää myös hitusen luonnollisemmalta ja toimii yhteen talomme kivijalan kanssa.


Tänään kun mittari on kivunnut 29 hellelukemaan varjossakin laitettiin kellarin suuaukko valmiiksi pohjakankaan asentamista varten.


Polvet ovat parkkiintuneet ja niiden nahka muistuttaa normaali ihmisten kantapäänahkaa. Kädet ovat mustuneet, ahavoituneet ja niska punainen kuin intiaaneilla. Mutta tässä palanen ( 40m x 1,2m + keskiympyrä ja ylä sekä ala levennys ) esiin kaivettua käytävää.


Tässä vuorostaan palanen kadonnutta käytävää, jota on jäljellä vielä noin 20m. Paskaruohot ovat niin tiukasti kiinni käytävässä etteivät voimat riitä seisaalteen kuokkia niitä pois, vaan konttaan käytävät lyhyen kuokan kanssa =) 


Nuorimmaisen kanssa käytiin uimassa läheisessä merenpoukamassa. Vielä kahdeksalta illalla auton mittari kipusi 28 lämpöasteeseen ja merivesikin oli lämminnyt jo uintikelpoiseksi. Virkistäytymismatkan jälkeen piti vielä käydä fiilistelemässä nupuillaan olevia lehtoängelmiä.


Ruohosipulinkukkia


Ja talon päädyssä kukkivia hernepensaspuita.

10 kommenttia:

 1. Voi luoja, mikä urakka. Mutta tiedän, että lopputulos on kaiken sen vaivan ja nahanpunoituksen arvoinen. Olen käyttänyt kuvailemaasi kangasta pienesti ja se on kyllä oivaa. Varmasti ei tule läpi mikään. Siitä tulee hieno - tai siis hienompi, kun minusta se on jo nyt aika ylimaallinen! Ai, että minusta on ihanaa, kun tiedän, että jossain potagerissa ahertaa yhtä suuruudenhullu höyrypää, samaan aikaan, kun minä naputan kiviä kuminuijalla lämpöhalvauksen partaalla ja nivelet sekä lihakset tulessa :) Voi että!! TE ootte IHANIA!!

  VastaaPoista
 2. Aivan valtava urakka! Olisitpa ottanut kuvan ennen ja jälkeen. Siitä näkee hyvin kättensä jäljen. Itse en vaan muista juuri koskaan kuvata sitä ennen-tilannetta :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, tuo on kaiken vaivan ja tuskan arvoista! Punainen tulee varmasti olemaan oiva värivalinta käytäviin. Upea upea potager!

  VastaaPoista
 4. On teillä urakkaa, mutta kyllä se vaan kannattaa, hiekkakäytävältä katteen päältä saa siemenrikat helposti pois. Minulla on semmoista lasikuitumaista juuriestemattoa, joka tosiaan estää alta tulevat kasvut täysin - paitsi siitä kohtaa, mistä myyrämokoma jyrsi itsensä läpi.

  VastaaPoista
 5. Oi oi, on tuo vaan niin hieno - ja talonväki kunnon työihmisiä! ;) Ei voi kuin ihailla ja todeta oma tämänpäiväinen urakka aika mitättömäksi... Kauan eläköön potager =D

  VastaaPoista
 6. Jos työt meinaa loppua sie kyllä keksit uusia:) Hellettä on sitten teillä pitänyt. Kai täälläkin on lämmin ollut mutta töissä meni koko eilispäivä. Kerkesin tunnin oleen kotona ennen nukkumaanmenoa ja 03 ylös taas töihin, eli ei oikeen hajua todellisuudesta. Mikäs aste on teille uimakelpoista koska eihän se voi oikeesti olla lämmintä:)
  Jasso tänne ei pääse kommentoimaan kuin anonyymisti eli Henrietta täällä sinua tervehtii
  http://hassinen.blogspot.com/

  VastaaPoista
 7. on siinä urakka, mutta lopputulos on varmasti uskomattoman upea.

  VastaaPoista
 8. Punainen murske on ehdottomasti oikea käytävän väri. Kaikki puistot mitä keskisessä Euroopassa olemme kierrelleet, ovat olleet punaisella soralla/graniittimurskeella katetut. Ne on hienot!

  Kyllä tulee olemaan tyylikäs! Tsemppiä teidän urakkaan. Olette kyllä AHKERIA!

  VastaaPoista
 9. Vau ! Tulee kyllä upea... Kamalasti työtä, mutta eihän se tunnu missään kun on kyse puutarhasta ;)

  VastaaPoista
 10. Tuo pohjakankaan valinta onkin sitten tärkeä, ettei tarvitse joka vuosi tehdä noin valtavaa työtä. Punainen murske on ehdottomasti parempi. Meillä on sitä samaa pihassa. Tosin meillä ei ole mitään kankaita alla ja voikukkaa jo puskee läpi.
  Järjettömän iso homma, mutta lopputulos ah, varmasti vaivan arvoinen. Laita sitten joka postaukseen kuvia edestä ja takaa.....

  VastaaPoista