lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kirjoittaja blogin takana - haaste
Karoliina on kyllä blogimaailman paras haastenikkari =) Tällä kertaa sain Kirjoittaja blogin takana haasteen. Osaan kysymyksistä on tullut vastauksia matkan varrella mutta osassa raotetaan aivan uudenlaista lähestymistapaa bloggaamiseen. Lähdetään siis liikkeelle vuodesta 2008, jolloin teimme kauppakirjat salaiseen aarteeseemme. Tältä kaikki näytti vielä silloin ja kauppakirjassa luki purkukuntoinen. Matka oli siis alkanut =)

1. Kerro puutarhastasi, minkä kokoinen se on? Minkä ikäinen ja millä vyöhykkeellä?

Tonttimme on likimain kolme hehtaaria. Osa tontista on metsää, osa kansakoulun yläpihaa saunoineen ja ylätaloineen, sitten hehtaarin verran on viljelysmaata, jota naapuri viljelee ja loput on puutarhaa. Potagerin koko on tällä hetkellä 30m x 30m ja tänä kesänä sitä laajennetaan.

Maa on multavaa ja kuohkeaa, aivan unelmamaata ppuutarhurointiin ja tonttimme sijaitsee I-vyöhykkeellä.

Potager oli viljapeltona vielä 2008. Syksyllä puintien jälkeen maa kynnettiin ja muokattiin ja potager sai alkunsa. Ensimmäiset hedelmäpuut istutettiin silloin. Seuraavana kesänä potager sai sitten varsinaisen muotonsa ja siitä eteenpäin se on vuosi vuodelta muuttunut kohti nykyistä. Tuo kuvakollaasi on vuodelta 2009.
2. Kuinka kauan olet ollut puutarha-harrastaja ja miten innostus puutarhaan syttyi?

Koko ikäni olen kasvanut mullan tuoksussa ja maan lumoissa. Lapsena perheeni kasvatti myyntiin tomaatteja, kurkkuja, avomaan kurkkuja, purjoja sekä erilaisia kaaleja. En siis varsinaisesti osaa sanoa milloin innostus alkoi, se on vaan aina ollut olemassa.

3. Minä vuonna aloitit bloggaamisen - ja mikä siinä on mielestäsi parasta?

Aloitin puutarhabloggaamisen vuonna 2007, silloisesta puutarhastamme. Mutta ensimmäisen blogin perustin muistaakseni vuonna 2005. Silloin bloggasin työasioista. Nykyinen blogi sai alkunsa 2010. Bloggaaminen on asioiden jäsentelyä, ideoiden kirkastamista, unelmista ääneen puhumista, jotta ne toteutuisivat, bloggaaminen on ystävyyttä, hengenheimolaisuutta, se on matka uusiin asioihin, matka omaan itseensä ja oman elämän lokikirja, omine merkintöineen.

4. Mitkä ovat blogisi tärkeimpiä teemoja?

Blogin tärkein teema on varmastikin potager. Se on suuri puutarhaunelmamme ja pikkuhiljaa vuosien varrella se on löytänyt oman muotonsa, oman identiteettinsä. Voi miten rakastankaan tuota potageria, sen keskiakseleita. Se taitaa olla niin kuin Pikku Prinssi sanoi - asia jonka eteen olet nähnyt valtavasti vaivaa tulee sinulle rakkaaksi.


5. Kuinka monta lukijaa käy blogissasi kuukausittain?

Blogin kuukausittaiset kävijät ovat kovasti kiinni omasta aktiivisuudesta. Silloin kun bloggaan useita kertoja viikossa ja käyn aktiivisesti seuraamassa muiden ihastuttavia puutarhoja lukijamäärä nousee 8000 yli, mutta silloin kun laiskuus iskee bloggaajaan niin lukijamäärä lopahtaa noin 3000. Eli se on hurjasti kiinni postausten määrästä. Samoin siitä, jos joku nostaa linkin postauksessaan ylös, kuten tämän haasteen kohdalla Karoliina teki niin yhden postauksen lukijamäärä nousi yli 400. Tämä siis vaihtelee.

6. Miten blogisi nimi syntyi?

Vanhojen kansakoulujen pihapiiriin kuuluu hernepensaat ja niitä meidänkin pihalla oli kokonainen pitkä aita tänne muuttaessamme. Vaalimme hernepensaita ja nuoruusleikkasimme niitä. Sitten lopulta 2010 hankimme 4 suloista hernepensaspuuta, joista tehtiin pieni kujanne yläpihan ja potagerin rajalle aivan tuosta talon kulmasta tielle päin. Siitä se sitten lähti. Hernepensaskujanteen takana siintää potager =)


7. Mitä asioita kerrot blogissasi itsestäsi- mitä et?

Aika väljästi kirjoittelen kaikenlaista. Toki blogin fokuksessa on puutarha ja pääasiassa jutut liittyvät puutarhaan. Mutta mukaan mahtuu elämän pieniä kommelluksia ja juttuja, joita arki tuo tullessaan. Pääasia postauksissa on fiilis ja tunne, ne vievät aina mukanaan ja tuottavat milloin mitäkin.

8. Laita linkki tai kuva ensimmäiseen postaukseesi.

Kevät on täällä ja minä rakastan.... oli tämän blogin ensimmäinen postaus, tuo tunne on vuosien varrella vain syventynyt ja vahvistunut. Voin siis tänäänkin sanoa Kevät on täällä ja minä rakastan. Sinivuokotkin kukkivat samalla hehkulla lähimetsikössä, vain kuukauden etuajassa.9. Mikä on sinun mielestäsi paras tapa hankkia lukijoita- ja kuinka tärkeää on että muut lukevat blogiasi? Onko blogin tärkein tehtävä olla itselle puutarhapäiväkirja?

Bloggaamiseen liittyy jakaminen. Siihen liittyy hengenheimolaisten löytyminen, yhteisten intohimojen ja kokemusten jakaminen. Blogimaailma on minulle kuin suuri ja salaperäinen kahvila puutarhojen salamyhkäisillä kujilla. Voit hetkeksi istahtaa nauttimaan muiden upeista ideoista ja suunnitelmista ja vuoroin voit kestitä lukijoita omien juttujesi äärellä.

10. Mikä on suosituin blogi-kirjoituksesi?

Suosituinta en ole etsinyt, mutta mukavaa on aina kun jokin postaus puhututtaa =)

11. Onko Blogissasi kaupallisia tai muita yhteistyökumppaneita?

Blogimme kuuluu Indiedays yhteisöön ja sitä kautta blogille on tullut osaksi lisää lukijoita. Sitten olemme tehneet yhteistyötä maa-aines.com maaaines verkkokaupan kanssa.
12. Kuinka paljon aikaa viikossa käytät blogin tekemiseen? Muiden blogien lukemiseen?

Aktiivisena puutarhakautena kuljetan päivän puutarhatöissä kameraa mukana ja yritän postata lähes päivittäin, mutta sitten kun sesonki on ohi blogipostauksetkin vähenevät. Eli tämäkin vaihtelee, mutta seitsemän vuoden kohtuu aktiivibloggaus on tuonut tullessaan rutiiniakin ja nopeutta. Samoin tuo muiden blogien lukeminen vaihtelee. Toisinaan uppoaa useiksi tunneiksi ihastelemaan muiden juttuja ja toisinaan taas lukuretket jäävät hitusen vähemmälle.

13. Kerro paras/parhaat vinkkisi aloittelevalle bloggaajalle?

Luota intuitioon ja postaa asioista mitkä tuntuu luonnikkaalle ja hyvälle. Nauti bloggaamisesta, testaa erilaisia juttuja ja löydä se oma juttusi. Kaikki blogit ovat omanlaisiaan, kerronta ja kuvat kuvastavat blogin takana häärivää bloggaajaa ja blogi saa olla elämänmakuinen.14. Halutessasi laita kuva itsestäsi tai puutarhastasi.

Kiitos Karoliina mukavasta haasteesta =) Ei muuta kuin kaikki kaappaamaan tämä Karoliinan mukava haaste ja kertomaan asioista omissa blogeissanne. Nyt onkin oiva hetki lähteä lukemaan muiden vastauksia =)


21 kommenttia:

 1. Kiva kun otit Karolinan haasteen vastaan, koska tämä oli oikeasti mainio haaste. Minäkin yritän jossian vaiheessa tarttua tähän! Upea layout Potagerista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliinan haasteet ovat niin mainioita, että olihan tuo haaste pakko ottaa vastaan =) Odotan malttamattomana Sinunkin vastausta =)

   Poista
 2. Vau!! Ihastuin kyllä blogiin ja potageriin.. Erityisesti pidin vastauksesta nro 3, mm. Elämänmakuista, kaunista ja niin kivasti ja juurikin oikeilla sanoilla olet muotoillut rakkauden puutarhaan ja bloggaamiseen. No mutta onhan sinnä ollut hommaakin, potagerin rakentamisessa. Ja luulenpa että ei olisi välttämättä onnistunut yhtä hienosti ilman tietotaitoa! Kokonaisuus on upea! Koska puutarhassanne on avoimet ovet? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Noita avoimia ovia saa vielä jonkusen vuoden odotella ;) Pellon keskelle kun rakentaa yltiöpäistä unelmaa niin siihen vierähtää jonkin verran aikaa. Suurin mitä tuommoisen rakentamiseen tarvitaan on rohkeus ja usko omaan unelmaan =)

   Poista
 3. Muistan vielä oikein hyvin kun löysin blogisi ensimmäisen kerran!! Luin suurella innolla kaikki vanhatkin postauksesi ja harmittelin kun luulin ettei tarina saakaan jatkoa. Sinulla oli siis muistaakseni jossakin vaiheessa melko mitkä tauko bloggailussa. Ihana on ollut nyt lueskella juttujasi ja ihastella kauniita puutarhakuviasi, kiitokset niistä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu jossain vaiheessa pyöritin yhtä aikaa työkseni viittä blogia, innostin opiskelijoita bloggaamaan ja pidin puutarhablogia. Silloin blogia tuli joka tuutista ulos ja iski suoranainen blogiväsymys. Mutta eräällä tavalla tuon jakson jälkeen blogi koki jonkinasteisen uudelleensyntymisen ja bloggaamisen tuli jälleen uutta intohimoa mukaan =) Joskus on siis hyvä haukata hitusen happea ;) Parasta bloggauksessa on kyllä vuosien saatossa tutuksi tulleet bloggaajat ja puutarhat =)

   Poista
 4. Voi että, teillä kukkii jo sinivuokotkin! Itse en huomannnut edes käydä katsomassa tänään, onko nuppuja ilmaantunut näkyviin. Muistan sen sinun ensipostauksesi, kun olitte löytäneet hernepensasaidan takana olevan ihastuttavan talonne. Olin ihan tohkeissani puolestasi! Edelleen inspiroidun kyvystäsi heittäytyä asioiden äärelle ja energiastasi, jolla niitä toteutat. On juuri blogistanian parasta antia, että on saanut seurata monia bloggaajia pitkän matkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä puutarhabloggaajien yhteisö on niin mahtava ja tuhannet ihanat muistot liittyvät juurikin vierailuihin ihanissa blogeissa. Ihanaa on muistella blogiystävien puutarhamatkoja ja muistaa erilaisten projektien synty ja rakennusvaiheita. Kiitos siis näistä yhteisistä muistoista Sinullekin =)

   Poista
 5. Oiii.. Ihana postaus. Pikapikaa sitä täällä luen lentokentällä, odottelen vielä Oulunlentoa. En malttanut odottaa huomiseen että pääsen kotikoneelta lukeamaan näitä ihania vastauksia.
  Kiitos kun otit haasteen vastaan =)
  Mielenkiintoista kuulla teidän puutarhanne/potagerin tarina!
  Kuvat ovat niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälleen aivan päälikkö haaste. Olen aivan täpinöissäni käynyt katsahtamassa muiden vastauksia. Sulla on niin oikeanlaista otetta noiden haasteiden laatimiseen. Kiitos ja kumarrus siis =)

   Poista
 6. Olipas kiva nähdä tämä postaus, totaalinen muutos!
  On kyllä upea potager!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on ihan mukava itsekin palata hetkeksi menneeseen ja huomata, että onhan sitä tullut hitusen mylllättyä maita ja mantuja. Puutarhuroinnissa parasta onkin juuri tuo muutos ja kädenjälkien näkyminen. Eikä mikään tule koskaan valmiiksi =)

   Poista
 7. Moikka piiiitkästä aikaa. Mä niin väsähdin talvella ja virkosin taas ensi säteiden myötä. Tauosta oli se hyvä puoli, että kohta on opinnot valmiit.

  Hyviä kuvia olet taas haalinut. Noi on ihan parhaita missä näkyy potager ja talo. Yhdistelmä on niin ajan hengen mukainen ja pistämätön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus nuo talviväsähdykset tekevät vain hitusen terää, saa utta tulokulmaa ja virtaa taas uusiin kujeisiin. Ja aivan mahtia kun saat opinnot päätökseen - tuskin malta odottaa mihin maailma sinut kuljettaakaan =) Onnea jo tässä vaiheessa valmistumisen lähestymisestä.

   Poista
 8. Purkukuntoinen ihanuus :) on herännyt henkiin ja miten upea puisto sen ympärille onkaan kasvanut. Aivan mahtava kokonaisuus on syntynyt visioista ja ahkerasta uurastuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kaunis Cheri. Visiossa on voimaa ja ääneen sanotuissa unelmissa - ne pistävät puurtamaan asioiden eteen =)

   Poista
 9. Hihii, vuoroin vieraissa! :) Minä pöllö en tajunnut edes ketään haastaa omassa postauksessani, mutta Karoliinan lista oli kyllä varsin kattava. ;) Teidän piha on upea! Ja työtä ootte sen eteen tehneet, huh hei!

  VastaaPoista
 10. Olen uusi lukija, omaa puutarhaa rakentamassa.. Mietin mistä olet ostanut kuvissa olevat suuret terracotta ruukut? Entäs valkoiset kävyt.

  VastaaPoista
 11. Potager ja koko pihasi on aivan hurmaava! Olen ollut ihan haltioissani aiemminkin, mutta tämä postaus oli kyllä piste iin päälle. Näki selvemmin miten potager on muodostunut. Olette kyllä tehneet kovasti työtä sen eteen, mutta kyllä on kannattanut.
  Upea todellakin tuo layout potagerista, niin kuin Maria sanoi!

  Aurinkoista viikkoa ja uusia unelmia kevääseen!

  VastaaPoista
 12. Teidän entinen purkukuntoinen on kyllä varmasti ollut jokaisen työntunnin arvoinen. Todella kaunis talo - ja arvoisensa puutarha, todellakin! Minä käyn aina välillä inspiroitumassa täällä näistä sinun puutarhakuvistasi.. Kunpa meilläkin sitten joskus. =) Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Ihania tunnelmia, upeita kuvia, mahtavaa duunia - kaikesta voi vain aistia innostuneisuuden, työnteon, rakkauden, ihan huiman oikean otteen kaikkeen mitä teette! Wau!
  Muistan, kun etsin Juttua ja löysin - TEIDÄT! Suurta Rakkautta ihan ensi hetkestä. Suunnitelma Herra Riikinkukosta sai kikattamaan ja hymyn huulille niin monta kertaa, piti jakaa ajatus rakkaan ihanan äidin kanssa jolla on samanlainen pöhkö pilke silmäkulmassa kuin itselläkin. Ja hössötin teistä kaikille, Edelleen hössötän. Niin upeaa Parhautta olette Potagerinne kanssa ja kaikkineen. Tiedätte mitä tarkoitan. Luette ajatukseni. Onneksi etten vie kaikkia palstamillimetrejä. ;D

  Huumassa,

  -C-

  VastaaPoista