lauantai 8. maaliskuuta 2014

Vuorijalavissa siintää uudet haaveet


Kevätauringon lämmittäessä ja lintujen livertäessä on hyvä tehdä puutarhakierrosta ja suunnitella tulevaa. Tämän kesän ykkösjuttu on potageri-alueen viimeistely. Tällä hetkellä potager on kuin tiputettu taivaasta keskelle peltoa. Nyt pitää saada alue päättymään ja alkamaan jostakin. Potagerin toisella laidalla on peltoa. Meillä on suunnitteilla pellon reunaan noin metrin korkuinen pensasaita ja 2 - 3m leveä istutusalue. Istutusalueeseen tulee vuorijalavia 8m välein. Jossain vaiheessa jatkamme tuota vuorijalava kujaa aina tuonne yläpihalle asti. Istutusalueen ja potagerin väliin tulee suora 30m pitkä käytävä, minkä keskellä on keskusympyrä. Tuohon ympyräalueeseen tulee penkki ja sen reunoille kaksi suurta ruukkua. Penkille voi hetkeksi istahtaa ja katsella keskiakselia pitkin avautuvaa näkymää. Tältä laidalta uupuu myös neljä potageria reunustavaa kukkapenkkiä. Myös niiden perustaminen on luvassa.

Tänä vuonna laitetaan kuntoon myös potagerin toinen reuna. Sinne on suunnitteilla samanlainen 30m pitkä käytävä, portti potageriin ja aita tarvittaisiin myös. Aitataimia uppoaa niin rutkasti, että aita tehdään varmastikkin kahdessa osassa. Tänä vuonna tämä potagerin loppupää ja ensivuonna sitten tuo aloituspää.

Tämän uusittavan alueen yläpäässä kasvaa epämääräinen joukko vadelmia ja ne saavat uudistustyön myötä lähtöpassit täältä. Niiden tilalle tulee sorakäytävä. Vadelma-alue pitää suunnitella uudelleen ehkäpä yläpihan puolelle.

Täällä yläpihalla on sitten tämänverran ihan koskematonta plantaasia. Tänne sitten pikkuhiljaa puuhastelemme muotopuutarhaa. Keväällä naapuri on luvannut jyrsiä alueen huolella niin sitten perustustyöt helpottuvat. Mitä kevät/kesä suunnitelmia Teillä on mielessä?


28 kommenttia:

 1. Wau, mitä onkaan luvassa tänne blogiinkin luettavaa??? En malta odottaa...minä jatkan keväällä polun viimeisetelyä minkä aloitin tammikuussa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan innoissani itsekin odotan projektin varsinaista alkua =) Oi se polkuprojekti olikin ihastuttava. Pitääpä tulla kurkistelemaan polun vaiheita =)

   Poista
 2. Meidän kesäsuunnitelmissa on uusi kasvihuone. Ja jotain muuta pienempää projektia. Selvinnee kesän aikana mitä saatiin aikaiseksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kasvihuone on ollut nyt 4 vuotta työnalla ja enää sitä ei uskalla edes lisätä työlistaan ;) Toivotaan, että teidän kasvihuone etenee hienosti =)

   Poista
 3. Voi että miten hienot suunnitelmat! Nyt on hienoa, kun voi jo tepastella pitkin paljasta pihaa ja mallailla uusien alueiden paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Totisesti ilmat ovat uskomattoman lämpimiä. Tänäänkin auton mittari näytti +12 astetta kun hurvittelin töistä kotiin

   Poista
 4. Meillä on kasvimaan laittoa edelleen ja pihasaunan tekemistä. Katsotaan miten käy, mitä viime vuonna suunnittelin kesän varalle, ei tainnut mikään niistä toteutua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on meilläkin - suuria suunnitelmia ja sitten jotkut muut työt vievätkin mennessään =) Mutta suunnitelmat ovat puutarhuroinnin ruokaa =)

   Poista
 5. Kyllä on mahtavat suunnitelmat! Pensasaita ja puut varmasti suojaavat potageria tuuliltakin! Jäänpä innolla odottelemaan projektinne edistymistä... ihanaa, kun on noin paljon tilaa toteuttaa suunnitelmia :) Meillä edelleen mietitään kasvihuoneen järkevää paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuo yltiöpäinen tila tekee väliin myös tepposia. Pinta-alat huimaavat välillä ja uusien alueiden perustaminen kestää vuosia =) Tuo tuulen suoja on kyllä oivaa puutarhassa - samalla saadaan jälleen vähän paremmin pienoisilmastoa syntymään ja herkemmät kasvit selviytyvät =)

   Poista
 6. Minäkin haaveilin vuorijalavista muutama vuosi sitten. Ostinkin yhden, mutta se kuoli muutamassa viikossa. Myöhemmin taimistolla käydessä huomasin, että kaikki taimiston vuorijalavat oli lehdettömiä. Kuulemma talvi oli tehnyt tepposet taimille. Sain vuorijalavan tilalle rautatieomenapuun. Vuorijalavat ovat hienoja, voisin uudelleen kokeilla! Teillä on upea paikka ja puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorijalavat ovat ihastuttavia, mutta juurikin Vironperän Irene varoitteli jostain Jalavia vaivaavasta taudista. Liekkö samainen tauti vaivannut sinunkin puitasi. Tätä puuhankintaa pitää näköjään harkita vielä =)

   Poista
 7. Upealta kuulostaa! Minulla kesästä vie suurimman osan sisäremppa, mutta viime vuonna aloittamani cottage gardenin viimeistely on mielessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ui ui tuo cottage garden on sitten ihastuttava ja superia seurata sen vaiheita =)

   Poista
 8. Hienoja suunnitelmia! Joka kesä on tarkoitus tehdä jotain, mutta ajan ja voimien sekä budjetin riittävyyden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuo budjetti on puutarhurin pahin painajainen ja etenkin näin kun on suurentanut tuon puutarhan niin, että sinne uppoaa aivan kaikkea aivan liikaa =)

   Poista
 9. Aivan käsittämättömän hieno puutarha tulollaan. Mahtavia suunnitelmia ja tilaa toteuttaa.

  VastaaPoista
 10. Upeita suunnitelmia! Sulla sitä riittää maita ja mantuja, ei lopu tila ihan heti :) Mun suunnitelmat tälle keväälle/kesälle taitaa pyöriä aika lailla talon ympärillä :D Samaan aikaan, kun kirvesmies rakentaa taloa niin meikä heiluu pihalla tekemässä istutuksia, on siinä sitten ihmeteltävää :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mutta sulla on super kutkuttava vaihe meneillään - aivan uuden aloitus. Pääsee jälleen uudet haavet ja unelmat toteutukseen =)

   Poista
 11. Niin kaunista <3 Täällä pohditaan pihapiiriä ja mistä alkaa, tämä sinun kaunis muotopuutarhasi on ehdottomasti innoittajani ja ripauksen samaa tunnelmaa haluaisin tulevaan puutarhaani vanhan kansakoulun pihaan.
  Ihanan lumetonta teillä jo, pian tosin täälläkin, ellei takatalvi vain yllätä.

  Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Vanhoissa kansakouluissa on joskus aikojen alussa ollut jokaisella oppilaalla oma palstansa ja kukin on itse viljellyt vuotuiset perunat ja porkkanansa =) Kannatan siis potageria ;)

   Poista
 12. Harkitse vielä noita vuorijalavia!
  Tänään Hesarissa kerrotaan, että Helsingissä valmistaudutaan hollanninjalavataudin tuloon. Sitä on idässä jo Uppsalan korkeudella, lännessä Pietarissa ja eteläisessä Euroopassa. Se vie jalavat yhdessä vuodessa. Helsingin puistoissa jalavia syö jalavapakuri.
  Itselläni on yksi vuorijalava, kolme kynäjalavaa ja yksi sateenvarjojalava. Ne ovat kaikki upeita puita. En haluaisi niistä luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi juku - tuo olikin hurjan hyvä tieto tähän vaiheeseen, ennen kuin ehditään hankkia puita. Pitääpä siis vielä jutustella oikein taimistolla asiasta. Jalavat ovat totisesti kauniita puita ja kujaan sopivia, mutta ei huvikseen viitsi hankkia tautivaaraista puuta =) Kiitos siis kovasti

   Poista
  2. Mulle tuli tuo sama juttu mieleen, hyvä että tänne oltiin jo ehditty kommentoida. Kurja juttu, uskomatonta miten lähes kaikki jalavat on tuon takia hävinneet Euroopasta (hesarin jutun mukaan).
   Muutoin on kyllä uskomaton tuo teidän projektinne, henkii tyylikkyyttä aivan eri tavalla kuin minun kotoisa ryytimaani! Toki tuo teidän talonne vaatii arvoisansa pihamaan ;) ..kunpa tänä vuonna saisin vähän ryhtiä omaan tilkkuun, se on tavoitteena. :)

   Poista
 13. Sinulla on taito tehdä luonnoksia... pitäisi minunkin pian tarttua paperiin ja alkaa hahmottelemaan =)

  Blogissani on sinulle haaste "Kirjoittaja Blogin takana", käyppäs kurkistamassa =)
  Olisi hauska lukea ajatuksiasi!
  Mukavaa aurinkoista viikkoa,
  Karolina

  VastaaPoista