tiistai 25. maaliskuuta 2014

Tuulahdus puutarhalehtien takaa

Kotihiiren Kolon Maija kyseli päivänä eräänä puutarhalehtien perään =) Kysymys tuli juurikin otolliseen aikaan, koska parahiksi postilaatikkoon oli tupsahtanut The English Garden lehti, mikä kuukuu ehdottomasti puutarhalehtien eliittiin =) The Englis Garden on tullut meille vuodesta 2008 asti ja täyttänyt puutarhalehtien tarpeen ainoana tilattuna lehtenä. Englannin leuto talvi takaa ympärivuotisesti kutkuttavia aiheita, taidolla ja suurella intohimolla rakennettuja puutarhoja, tiukkoja muotopuutarhoja, kivimuurien lämpöä ja upean täyteläisiä kuvia. Brittien puutarharakkaus on aivan toisella ulottuvuudella kuin meillä täällä peräpohjolassa. Joskus perehtyessäni puutarhataiteen historian saloihin, muistelisin kuningaskunnalla olleen merkittävä vaikutus myös puutarhojen visuaalisuuteen. Suomessa vuorostaan on punnerrettu perus selviämisen kanssa ja puutarhat ovat kehittyneet lähinnä hyötyviljelysten pohjalta. Tästä siis osakseen johtuu puutarhamaailmojemme erilaisuus.

Tuulen tuivertamassa saarivaltiossa on myös puutarhoja suojattu kivi- ja tiilimuurein. Muurien suojaan rakennetut puutarhat rajautuvat siis upeasti muusta maisemasta ja muodostavat tiiviisti rakennetun ja kauniita yksityiskohtia sisältäviä kokonaisuuksia. Voi veljet miten rakastankaan englantilaisia puutarhoja.

Toinen hyvä inspiraation lähde ovat ruotsalaiset puutarhalehdet, joita lähikaupan lehtihyllystä löytyy peräti kahdeksaa eri sorttimenttia. Ruotsalaiset puutarhat ovat hyvin hoidettuja ja inspiraatiota ammentavia. Usein näissä lehdissä törmää upeisiin espalier-puihin tai muotoon leikattuihin aitoihin, pikkupuihin sekä pensaisiin ja upeasti hoidettuihin käytäviin. Ruotsalaisten puutarhalehtien kuvien hienostuneisuus on myös omaa luokkaansa, niistä huokuu tunne ja rakkaus puutarhoihin.

Britit eivät pipertele vaan tyylitaju on kohdallaan. Niityllä olevassa kukkaasetelmassa on kokoa ja runollista näyttävyyttä. Ympäristö ja kukka-asetelma puhuvat samaa kieltä. Ruukut ovat terracottaa ja huokuvat vanhoja aikoja. Huh miten aistikasta.

Siniset matot ja runsaus on silmiin pistävää. Luonto ja puutarhan kauneudet ovat sulassa liitossa keskenään, volyymi tuo näyttävyyttä ja kiehtovuutta. Meillä voi tällaista nähdä vain lehtometsiköissä valkovuokkomättäiden muodostaessa valkean maton keväisin.

Ruotsalaislehdissä kuvankäsittelijöillä on taito löytää vihreyteen hienostuneisuus. Vihreys ajetaan hitusen realistisesta alaspäin niin, että kuviin löytyy viettelevä ja inspiroiva tunnelma. Myös värien niukkuus saa puutarhat näyttämään taidokkailta.

Puutarhurointi on tunnetta. Joskus me suomalaiset kainostelemme. Ihanuuksia voi kastella ja hoivata vaikka helminauhaan sonnustautuneena. Puutarha on kokonaisvaltainen elämys, arjen pientä yleellisyyttä, tuoksujen tulvaa, lintujen laulua ja perhosten siipien havinaa. Puutarhaan syntyy vuosien varrella hyvin henkilökohtainen side se on ikään kuin osa minuutta.

Tällaisia raotuksia ja ajatuksia puutarhalehtien maailmaan. Tällaiset asiat inspiroivat, saavat liekkeihin ja synnyttävät uusia ideoita, ajatuksia ja unelmia.


13 kommenttia:

 1. The English Garden -lehti olisi ihan toiveiden täyttymys! Ehkäpä jonain päivänä vielä tilaankin sen. Tällä hetkellä täytyy tyytyä kotimaisiin Kotipuutarha ja Viherpiha lehtiin sekä satunnaisesti ruotsalaisiin puutarha-alan julkaisuihin. Puutarhalehdet ovat sellainen juttu,etten raaski niitä viedä lehtikeräykseen vaan jemmailen tuonne lehtikoteloihin. Niitä alkaakin olla aika kiitettävä määrä ja ehkä pitäisi osata jo osasta luopuakin. Ehkä jos ne saisivat hyvän kodin...:)
  Ilman puutarhalehtiä en kuitenkaan kokonaan osaisi olla. Niistä ammennetaan inspiraatiota talven aikana kun puutarha uinuu tuolla hangen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The English Garden on aivan huippu. Sen tilauskausi on kaksi vuotta kerrallaan ja lehtien anti on kyllä ihana. Meillä on tuo sama puutarhalehtien keräilyvimma. Joskus tietoa etsiessä on ihan oivaa turvautua vanhoihin lehtiin =)

   Poista
 2. Oijoi sentään! Nyt tuli kyllä suunnaton tarve tilata tuo The English Garden... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota ;) Siinä on superjuttuja hieman eri tulokulmasta kuin meikäläisissä lehdissä. Lajien yhdistely on toisenlaista ja ideoita vaikka kuinka =)

   Poista
 3. Minä komppaan sinua täysin, en taida enää osata olla ilman English Gardenia, onneksi mies tilasi sen taas mulle joululahjaksi. Tuo kuva englanninsinilijamatosta metsäpolun varrella vangitsi minutkin täysin. Tykkään myös ruotsalaisista ja oikeastaan ostan niitä enemmän kuin suomalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samoilla linjoilla siis ollaan =) Meillä lehtihommat menevät juurikin noin =)

   Poista
 4. Sun pitäisi saada jotain provikkaa tästä mainoksesta :) Tuli meinaan kova hinku tilata myös! Ihania kuvia ja tosiaan hyvä huomio miten pienellä kuvankäsittelyllä on violettikin noissa kuvissa mystisempää ja runollisempaa kuin moness amuussa julkaisussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhii =) Provikka ei tekisi huonoa ;) Kuvilla on käsittämätön vaikutus juurikin lehdissä =)

   Poista
 5. Sisarelleni tulee English Garden -lehti, ja minä saan häneltä sitten niitä lainaksi. On kyllä mahtava julkaisu! Ruotsalaisiin olen vähemmän tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan kuulostaa kätevältä =) Meillä kun alue on ruotsinkielistä niin valikoimat ovat juurikin parhaat nimenomaan ruotsinkielisissä lehdissä =)

   Poista
 6. Hei, kiitos paljon, kun näin hienosti vastasitte kysymykseeni! Ajattelin, että ulkolaisia lehtiä seuraamalla voisin alan opiskelijana pysyä hyvin ajan ja trendien hermolla. Täytyypä napata joku tuollainen lehti, kun se vastaan tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilaisessa lehdessä on aivan omanlaisia puutarhoja, niissä näkyy Englannin pitkät puutarhaperinteet. Eli suosittelisin aloittamaan tuosta The English Gardenista =)

   Poista
 7. Sisko tilas mulle joululahjaksi tuon brittilehden, pikku vinkin jälkeen;)

  VastaaPoista