maanantai 5. syyskuuta 2016

Mummonpalsamin siementen pyydystys =)

Keväällä saamani mummonpalsami Impatiens Balsamina on kesän kuluessa kasvanut 63cm korkeaksi. Jos olisin aiemmin perehtynyt mummonpalsameiden hoitoon, olisin latvonut nämä hyvissä ajoin ja saanut niistä hitusen pensasmaisemmat. Latvomista testaan ensi keväänä sitten. Minulla on näet jo kevät mielessä ja uudet suunnitelmat. Aion kasvattaa näitä mummonpalsameja ensi keväänä siemenistä.

Ihmettelin tuossa yksi päivä mihin ihmeeseen oli kadonnut siemenkota, jonka olin takuuvarmasti juuri nähnyt. Nyt perehdyttyäni tuohon palsamiin tarkemmin löysin tiedon, että tieteellisen nimen Impatiens tarkoittaa kärsimätöntä. Tämä kärsimättömyys johtuu siitä, että kasvi ampuu kypsyneitä siemeniä villisti ympäriinsä. Pieninkin kosketus siemenkotaan saa siemenkodan reagoimaan siten, että se räjähtää auki ja sinkoo siemenet. Joten ei siinä auttanut muu kuin hiipiä palsamin ääreen ja hurjan varoen poimia siemenkodat yksitellen. Ja kuinka ollakaan hyvä kun sain kosketettua siemenkotiin niin ne räjähtivän käteeni. Melkoista siementen pyydystystä. Pitkällisen pyydystämisen jälkeen sain kuin sainkin parikymmentä siementä talteen.Palsami kypsyttelee vielä lisää siemeniään ja saan varmasti melkoisen siemensadon, jos osaan olla varuillani. Näin syksyisin näistä yksivuotisista mummonpalsameista voi myös ottaa pistokkaita. Kun pistokkaat laittaa ruukkuun ja päälle lasin suojaksi niin palsamit juurtuvat parissa viikossa. Tätäkin pitänee kokeilla. Jotenkin olen pikkuhiljaa innostumassa puutarhan ohella myös näistä sisäkasveista.


24 kommenttia:

 1. Minä ostin juuri mummonpalsamin siemeniä. On pitänyt monta vuotta jo hankkia noita, sillä kyseinen kasvi tuo mieleen mummoni...ja hänen mummonpalsamit. Kiva kuulla sinun kokemuksia kyseisestä kasvista. Täällä kanssa jo odotellaan ensi vuotta ja mummonpalsamiriviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kevät jo mielessä. On se ihme miten koko keho virittäytyy puutarhan mukaan ja kasvukauden. Uudet haaveet ja unelmat jo siintävät =)

   Poista
 2. Onko tämä se sama palsami, mikä leviää kuin rutto? Minulla on jotain palsamia erään istutus alueen ulkopuolella. Kuinka ollakaan pieniä palsamin alkuja oli penkki täynnä. Niitä nyhtäessä on mennyt tämä kesä=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ole se viheliäinen palsami vaan ihan kesäkukkatapaus. Vaikkakin palsameissa on näitä vieraslajejakin, jotka valtaavat itselleen luonnosta hanakasti tilaa.

   Poista
 3. Ah, mummonpalsami on ihan aito mummonpalsami! Ja mä pidän siitä juuri tuollaisena hujoppina, vähän hatarasti latvottuna versiona. Olet siis onnistunut! ;)

  Mun mummoni kasvatti sitä aina siemenetä verannan ikkunalla. Sellaista kunnon vahvan väristä versiota, joka särki varsinkin teininä minun silmääni keltaisen talon ikkunalla, mutta jota olen nykyisin katsonut taas sillä silmällä.

  Tässähän ihan inspiroituu, pitäisiköhän testata ensi vuonna?

  Sini K.
  Kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi olen siis onnistunut. Itseasiassa meillä ei ole koskaan ollut tällaista palsamia aiemmin. Kyllä palsamit lähtee meilläkin ensi keväänä kasvatukseen =) Ovat jotenkin niin mummomaisen ihania

   Poista
  2. Ne taitaa vielä sopia niin ekstrahyvin teidän ympäristöön. Meidän ongelma on siinä, että kun talo on melko moderni (tai ainakin erikoinen) kivitalo, pitää tyylien yhteensopivuutta pohtia tämän kasvin kohdalla kahdesti. Tietysti harrastuksen nimissä voi tehdä ihan mitä vaan, vaikka silmiä kuinka särkisi!

   Poista
 4. Mummonpalsami näyttää kauniilta, vaikka on minulle ihan vieras kasvi. - Kiva oppia aina jotakin uutta.

  VastaaPoista
 5. Äitini kylvi jokakevät palsamia työpaikkani talojenikkunoille kesäkukiksi. Emme koskaankeränneet siemeniä niistä, vaan jokakevät kylvimme uusia. Joskus kokeilin niitä itekin kasvattaa, mutta ei ole minulla äidin taitoja...
  Ja tämä ei todellakaan ole sitä jättipalsamia, jota kasvaa peltojen reunoilla ja ojien varsilla!

  VastaaPoista
 6. Kolmas kerta toden sanoo, onnistuin tänä vuonna vihdoin ja viimein balsamin kasvatuksessa ja olen niin ihastunut koko kasviin. Olenkin silmäillyt sen siemenkotia ja suunnitellut niiden keräämistä, hyvä että kerroit niiden poksauttelevan siemenet ympäriinsä, muuten olisin saattanut jäädä ilman siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkodat hitusen kellastuvat kypsyessään. Mutta supervarovaisuutta tarvitaan siementen keruussa =)

   Poista
 7. Oi, joskus vuosia (vuosikymmeniä...) sitten nuorena koetin metsästää näiden siemeniä mutta mistään ei löytynyt, ja olin jo ihan unohtanut koko kasvin! Mistähän noita nyt saisi, olisi kiva vihdoin kokeilla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostin Hong Kongin myymälästä. On saatavilla myös useista nettikaupoista, esimerkiksi Isoäidin Kasvit: http://www.isoaidinkasvit.composer.fi/eshop/categories/691/

   Poista
  2. Siemeniä tuntuu olevan kohtalaisen monessa paikassa myynnissä =)

   Poista
 8. Pystyykö siemenkodan pujottamaan pussiin, jolloin poksauttaisi siemenensä sinne. Kaunis kukkahan tuo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että poksahtavat ennen kuin pussin saa paikoilleen. Siemenkodat ovat jokseenkin viheliäisesti aivan rungon tuntumassa.

   Poista
 9. Olin jokin aika sitten WWF:n johtamana kitkemässä jättibalsamia luonnosta. Nykyisin aina säikähdän, kun kuulen sanan balsami, D!

  Kaunis tuo näyttää olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsami on melkoinen riesa useissa maissa ja samaiseen sukuun kuuluu tosiaan noita viheliäisiä vieraskasveja, mutta tämä ei lukeudu niihin.

   Poista
 10. Vuosia sitten kasvatin mummonbalsamia värisekoituspussista, tuli useita erivärisiä balsameja. Ihana vanhanajan kasvi! Kiva kun otit asian esille, pitää laittaa asia muistiin ensi kesää ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi keväänä sitten kunnon kokoelma näitä palsameja =)

   Poista
 11. Haha! Mahtava, kärsimätön kasvi. Sopisi mulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on ihan mahdottoman kärsimätön. Juopottelee ja ampuu siemeniä =)

   Poista