sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Huone ett Rum - ja meitä todellakin vietiin =)

Olen haaveillut jo pitkään vierailusta maagisen ihanassa Huone ett Rumissa =) Viime viikon lauantaina seisoin jo eteisessä takkipäällä lähdössä, mutta matka keskeytyi ennen kuin oli alkanutkaan yllättäviin muihin menoihin. Mutta eilen mikään ei voinut estää tätä ihanaista vierailua. Aamukahvin jälkeen starttasimme siis auton kohti Kirkkonummen vanhaa asemarakennusta. Matkan ideana oli hankkia Tillandsioita eli ilmakasveja. Olin toki niitä jo moneen otteeseen ihaillut Huone ett Rumin verkkokaupassa, mutta tällä kertaa halusin kokea pikkuputiikin tunnelman, päästä hypistelemään kaikkea ihanaa ja nähdä kuka kiehtovan putiikin takana vaikuttaa. 


Pikkuinen putiikki löytyi rusehtavan sävyisen asemarakennuksen asemalaiturin puoleiselta seinustalta. Ja heti sisään astuttaessa huokui ihana tunnelma, ystävällisyys ja ne kauan odotetut Tillandsiat.

Liikkeen toinen yrittäjä Johanna Vireaho, jota olen ahkeraan seurannut instassa oli juuri kylvettämässä Tillandsia Caput medusae nimisiä ilmakasveja. Saimme kuulla kylvettämisestä ja kasvien hoidosta. Kuulimme kuinka toiset lajit kärsivät hieman kasvin lehtien väliin seisomaan jäävästä vedestä ja kuinka kasveja on kylvyn jälkeen hyvä pitää hetken pyyhkeen päällä, jotta hautumaan jäänyt vesi valuisi pois. Tämä on kiehtovaa, kerrassaan kiehtovaa. Olen lukenut kuinka Oravankesäpesän Katilla on torstaisin saunapäivä ja ilmakasveilla samaisena päivänä kylpypäivä. Jotain tällaista pitää meillekin keksiä, jotta kylvetys ei unohtuisi.


Liikkeessä oli toinen toistaan kiehtovampia ja kauniimpia esillepanoja, ruukkuja, vateja sekä kasveja.

Tämä harmahtava Tillandsia vriesea oli yksi lemppareistani. Harmahtavanvihertävä sävy oli niin kaunis ja pallomainen kasvutapa teki kasvista erityisen viehättävän.

Sitten saimme nähdä komean melanocraterin, tämä näytti ja kuulosti vähintäänkin jurakauden ilmestykseltä. Näistä taidetaan vielä tapella kotona, sillä nuorimmainen haluaa näitä huoneeseensa ja minä meidän työhuoneen ikkunalle ;)


Sitten kun olimme valikoineet kuusi erilaista Tillandsiaa,  vriesea, melanocrater, caput medusae, brachycalius, ionantha sekä aerantos nimiset veijarit niin oli aika siirtyä tutkailemaan niiden pesiä. Ja voi jeskamandeera, tässä vaiheessa jo ajattelin, että piru perii meidät ja ajaudumme perikatoon aivan kuin niin moni muukin puutarhaan koukuttunut on joskus historian havinassa tehnyt. Mutta tässä vaiheessa järjen kolkuttelulla ei ollut enää merkitystä, sillä pesät olivat toinen toistaan ihanampia. Suupuhalletut lasiterraariot, joita olin jo netin syövereissä ihaillut, olivat livenä entistäkin kauniimpia ja ikkunaa vasten erityisen viehättäviä.

Sitten näin kaapin päällä taivaallisen upean lasihuuppaisen terraarion. Lasihuuppa oli puisella pikku tarjottimella ja siinä materiaalien ja muotokielen soinnut olivat vähintäänkin täydelliset. Ja mustat hiilikuituiset himmelit, graafisuudessaan ne toimisivat aivan varmasti työhuoneen ikkunaan (Näistä tulee kuva myöhemmin)

Tillandsiat sopivat paremmin kuin hyvin sisustukseen. Yksittäin ne näyttävät upeilta yksityiskohdilta ja aivan kuin pieniltä veistoksilta. Takana olevan valkean maljakon huomasin vasta kotona valokuvista ja sekin olisi varmasti lähtenyt matkaamme, jos olisin sen liikkeessä bongannut =)

Sitten pikkuiset Aaltomehitähdet. Jotenkin luin koko ajan väärin kyltit ja kuvittelin näiden olevan Aaltomerimiehiä =) Mutta sekin sopii. Yksi tällainen tarttui mukaamme ja pääsi seilaamaan viininpunaisen kammarin ompelukonepöydän kulmalle.

Huone ett Rumissa oli paljon paljon muutakin ihailtavaa, kauniita pikku maljakoita, sorvattuja kynttilänjalkoja, pikku rasioita, koruja ja ties mitä ihanuuksia. Mutta meidän matkaan lähti kolme paperikassillista Tillansioja ja niiden pesätarvikkeita =) Mutta jo nyt tekisi mieli mennä tekemään uusia löytöjä ja jutustelemaan lisää ihanista Tillandsioista =) Tämä tutkimusmatka siis jatkuu tulevan viikon aikana ja silloin pääsette näkemään mitä kaikkea hankimme ja kuka lopultakin sai minkäkin hoidokin itselleen =) Mutta nyt aurinkoisen ihanaa sunnuntaita Teille kaikille!
12 kommenttia:

 1. Mä en kestä, miten ihana paikka! <3
  Mä ihastuin vuoden 2015 kevätmessuilla Huone ett Rumin osastoon. Sieltä lähtikin muutama aivan ihana esine mukaan Vaahteramäelle. Olen seurannut myös instassa heidän kauniita kuviaan sekä kasvejaan ja tavaroita. Mutta olisi se tosiaan toista lähteä ihan paikanpäälle. Se olisi varmasti menoa kertaheitolla, niin kuin teillekin näytti käyvän. :)

  VastaaPoista
 2. Juu, on vaarallinen paikka! Ei kannata mennä. :) Jos siis ei halua päästä rahoistaan... Huone ett Rum on täynnä ihanuuksia ja omistaja-ladyt ovat kertakaikkisen ihania ja sydämellisiä. Vahva suositus! Kuten myös ilmakasveille.

  Tarkennuksena, itse kylven viikottain, mutta ilmakasvit harvemmin. :) Välillä tillandsiat saavat tyytyä myös suihkutukseen, pari kertaa kuussa kuitenkin jollain tapaa saavat vettä. Yleensä torstaina, sillä se on sisäkasvieni kastelupäivä. :)

  VastaaPoista
 3. Hieman kasvihistoriaa :) Ihanat Tillandsit - eli Eliaksenkukat - on nimetty Turun akatemian esimieheksi 1670 tulleen Elias Tillandsin mukaan. Kotoisin Smoolannista, väitellyt lääketieteen tohtoriksi Leidenissa. Hänen työnsä, herbaarionsa jne. olivat niin arvostettuja, että myöhemmät aikalaiset nimesivät väliamerikkalaisen kasvin hänen mukaansa - hän ei itse tosin näitä kasveja koskaan siis nähnyt.
  Mahtaisi Elias yllättyä tämän kunnianosoituksen kauaskantoisuudesta jos tietäisi!

  VastaaPoista
 4. Tuolla olisi kiva päästä käymään!
  Tilasin jokunen aika sitte tuolta juuri noita ilmakasveja, ja olen täysin rakastunut niihin ;) Toivottavasti en vaan tapa niitä heti...

  VastaaPoista
 5. Voi miten kivalta paikalta näyttää, pitää joskus poiketa. Mä juotan meidän ilmakasveja pipetillä, saa kätevästi laitettua pari tippaa. Kylvetykset sitten harvakseltaan.

  VastaaPoista
 6. Hih, johan sinä paikkaan eksyit😅 onneksi et jäänyt kylvyille😂

  VastaaPoista
 7. Ihanan näköinen putiikki kaikkinensa! Tillandsiat meni heti toivelistalle vaikka niin surkimus viherkasvien kanssa olenkin :)
  Mielenkiinnolla odotan jatkopostausta, lopputulos on varmasti ihana!
  Hyvää sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Siis miten tällainen ihana paikka on jäänyt minulta ihan paitsioon!?
  Onpas hauskoja kasveja :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkistä, enpä tiennyt tästä kaupasta aikaisemmin.

  VastaaPoista
 10. Ihana kauppa ja ihania nuo ilmakasvit :)

  VastaaPoista
 11. Munkin on saatava ilmakasveja;)

  VastaaPoista
 12. Ihan oli uusi tuttavuus tämä tillandsia, ja näyttivät upeilta noissa lasipalloissa. Enpä taida uskaltaa vierailla tuossa putiikissa...

  VastaaPoista