lauantai 11. toukokuuta 2013

Hernepensaskujanteen etsiminen ja löytäminen


Tänään ajattelin nukkua pitkään ja maukkaasti, mutta löysinkin itseni jo aamu kahdeksalta melkoisen urakan parista. Hernepensaskujanne on itseasiassa koko blogin innoittaja. Tämän kujanteen takaa siintää meidän potager ja tästä blogimme on saanut nimensä. Meillähän on toki kansakoulunkin aikainen hernepensasaita, mutta tämä on meidän oma hernepensaskujanne. Hernepensaspuiden juurilla on ollut mukulakivetys, mikä totisesti oli hukkunut ajan oloon ja kujannekin samoin tein. 


Avasimme kolmipiikkiharavalla mukulakivetykset sekä puhdistimme maan rikkakasveista. Tämä urakka otti varmasti 5 ellei peräti 7 tuntia. Kivet olivat kietoutuneet kasvillisuuden joukkoon ja rikkakasvien juurakot olivat valtaisat. Hernepuiden juurakkoalueet pidämme mulloksella ja reunakivetyksessä sai olla mittatikkuna kolmipiikkiharava, lempityökaluni.


Hernepuussa on jo pikkuisen vihertävät silmut, toisin kuin eilen Jyväskylän reissulla kaikki vihersi jo kovasti upeasti. Kolmisen kymmenen kilometrin päässä kotoa auton lämpömittari näytti vielä +18 ja siitä kun suuntasin tänne etelään niin mittari näytti enää +11. Meillä meri tekee tehtävänsä ja ilma on näin keväisin melko kylmää. 


Käytävä sai pinnakseen  murskepedin. Moni on kysellyt ja suorastaan ihmetellytkin tapaamme perustaa murskealueita. Meillä on kolme eri tapaa perustaa alueita ja kolme tapaa pitää ne puhtaina. Tänään me siis vetäisimme alustan rikat pois ja syynä oli kadonnut kivetys. Nyt tässä on murske, jota on helppo hoitaa juurikaskuokan tyyppisella kuokalla. Se vaan oli kadonnut nyt jonnekin puutarhan kätköihin, joten näytän siitä kuvan myöhemmin. Toinen tapa, jota olemme käyttäneet potagerissa on suoraan rikkaruohoniityn päälle vedetty katekangas ja siihen suoraan päälle mursketta. Potagerin pidämme iskukunnossa myös tuon kuokan avulla. Ja hetken päästä tästä kolmannesta lisää. 


Ajatuksena oli vielä aamulla, että mukulakivetys tulisi takaisin, mutta sitten kun kuja oli saanut tuon kauniin harmaan murskepinnan ajatus tuntuikin tukkoiselta. 


Syntyi uusi idea =) Mitäpä jos hernepuiden väleissä olisikin terrakottaruukut ja jotain ihanaa niissä =) Vaikkapa suuret ja ryöpsähtelevät sinisarjat =) Tai jos tulisikin pylväät, tai finialeja niiden kanssa tai tai tai... 


Tuolla rännin alla näkyy siis vapautuneet mukulakivet. Niille pitää ehkäpä keksiä jotakin uutta käyttöä. Niitä on niin paljon, että niillä saisi kivetettyä vaikka potagerin puoleisen sokkelinvierustan, tai rakennettua metrin levyistä polkua 6-7 metriä. 


Peltolakeutta jyrättiin tänään samalla kun häärimme pihalla. Tuskin maltan odottaa sen vihertyvän.


 Kaikki murskeet on saatu levitettyä, hartioissa on tulta ja poltetta, mutta olo on onnellinen.


Paljaita varpaita on testattu tuoreelle murskeelle. sateen jälkeen murske tiivistyy ja silottuu. Nyt tämä on suoraan rautaharavan jäljiltä. Nuorimmaisen paljaat varpaat kestivät mursketta vallan mainiosti. Tuo suurin raehan on 8mm, eli melkoisen pientä.


Ja täällä syntinen kaverimme, joka avustaa silloin tällöin vihulaisten kanssa. Tänä aamuna sumutin tämän kanssa jonkusen voikukan ja iltapäivästä ne olivat menettäneet tajunsa ja tyystiin ruskettuneet. Ja meillä jotenkin aina hakkaa niin vastaan noihin kovempiin myrkkyihin kajoaminen. Tämä ei tuhoa mehiläisiä ja koirat ja kissat voivat rauhassa liikkua. Mutta tällä me pureudumme sitten niihin vihulaisiin, joihin kuokka tai kitkentä eivät tehoa.


Potager uinuu ja odottaa uudistustaan. Tämän vuoden teemana meillä on selvästikin järkiperäistäminen. Mitäköhän tästäkin tulee ;) Mutta ehkä ensiviikolla aloitamme touhuamaan siellä. En kuitenkaan malttanut pitää näppejä kokonaan erossa tuosta ihanaisestamme. Kävin ihastelemassa bellismätästä, tutkimassa perhosia ja ihastelemassa kohisevia taimia.


Kävin myös salaisella lasikuvullani. Perunanarskut olivat puhjenneet kukkaan ja lirkuttelivat kuvun suojissa oleville helmililjoille. Kuvun sisällä näytti olevan oma pienoismaailma pikkuruisine taivaine ja pilvineen. 


Huomenna on sitten luvassa äitienpäivä. Meillä muuten on vietetty äitienpäivää aina kevyesti. Äitienpäivä tarkoittaa minulle peltotöiden kiivainta kautta, traktorien, kylvökoneiden ja kevät kiireiden ihanaa aikaa. Joten aion viettää äietienpäiväni potagerissa, sillä 24 päivänliljaa, 12palloesikkoa, 8sitruuna-ajuruohoa, neljä lyydian maksaruohoa, 4julian esikkoa ja kassillinen ihastuttavia liljoja odottaa istuttamistaan ja huomenna on oiva päivä siihen =)

14 kommenttia:

 1. Onko nuo hernepuut siperianhernettä? Olen hieman tietämätön hernepensaista, mutta omalla pihallamme ränsistynyt siperianhernepensas -aidanne odottaa myös saksiani ja ajattelinkin että saako ne leikattua rungollisiksi puiksi?

  Hyvältä näyttää aherruksien tulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha siperianhernepensasaidanne on helppo nuorentaa alasleikkaamaalla, mutta puuta niistä ei saa leikkaamalla. Nuo puut pitää varttaa johonkin muuhun runkoon :-)

   Poista
  2. No näinhän se kuulostaa ihan loogiselta kun oikein aivosoluillaan ajattelee! Hyvännäköisiä kuitenkin teillä nuo puut ja kaippa laitan jonkun pommin tuon oman aidanteemme päälle :)

   Poista
 2. Teillä onkin iso projktti käynissä Ihanat kuvat kiitos Hyvää Äitienpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma =) Meillä tuppaa nuo projektit yleensä hitusen paisua ;)

   Poista
 3. Näyttää niin hienolta! Hyvää äitienpäivää, saatkin viettää sen mukavasti!

  VastaaPoista
 4. Mukavaa äitienpäivää ihanan puuhastelun parissa! Käyn aina silloin tällöin hakemassa voimaa ja inspiraatiota täältä sinun blogista, on tämä jotenkin niin ihana. Tykkään sinun tyylistäsi! Voinko kysyä tiedätkö saako niitä filateleja jostain nettikaupasta, tai mistä ylipäätään? Tykkäisin kovasti myös sellaisesta.
  T: Sanna, Mikkeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna kiva kuulla, että puutarhatouhumme inspiroivat. Niin ne inspiroivat meitäkin ;) Finialeja on melkolailla vaikea löytää. Suun osa ulkomaalaisista nettikaupoista ei toimita niitä Suomeen tai sitten ne maksavat aivan tuhottomasti. Itse olen löytänyt nuo meidän finialit eräästä vanhasta puutarhakaupasta ja myyjä kertoi niiden lojuneen hyllyssä reippaasti yli kymmenen vuotta. Mutta voimpa jälleen metsästää kun meilläkin olisi lisätarvetta niille =) Ilmoittelen täällä jos jostakin löytyy

   Poista
  2. Ok, kiva jos löytyis, mutta sen mitä itsekin katselin, niin aika hinnakkaita tosiaan ovat ja rahti maksaa. Mutta voihan sitä aina haaveilla :)

   Sanna

   Poista
 5. Kyllä tuli hyvännäköisiä noista sorakäytävistä.
  Ehkäpä ruusutarhani saa samanlaisen lattian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni. Todella kätevät ja siistit niistä tuli. Meillä kun on ajatus hitusen helpottaa tuota jatkuvaa kitkennän määrää =)

   Poista
 6. Huh, huh, mikä urakka! Hyvänäköistä jälkeä syntyy.
  Äitienpäivän istutushommat ne vasta mielenkiintoisia olivatkin.

  VastaaPoista
 7. Maailman kaunein minimaailma tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa! Se on upea, en saa silmiäni irti siitä! Aurinkoista viikkoa, toivottavasti teilläkin siellä jo lämpenee. :)

  VastaaPoista