tiistai 7. toukokuuta 2013

Tyräkkien vallassa


Tänään olin erittäin inspiroivalla työkeikalla Helsingissä. Sain jutustella myynnistä, inspiroivuudesta, muodista, sisustuksesta, kuvausjärjestelyistä, lehtijutuista ja ties mistä ihanuuksista. Samalla retkellä piti tietysti poiketa pikkiriikkisen katsahtamaan taimi ja puutarhatarjontaa. Meillä on jo ennestäänkin näitä lasikupuja, mutta ne ovat niin vastustamattomia, että yksi piti hankkia jonon jatkeeksi. Nyt helmililjat lämmittelevät huupan suojissa. 


Rakastan tyräkkejä, punavartisia tykäkkejä, lyhyitä tyräkkejä, pitkän huispaloita tyräkkejä. Potagerista puuttui vielä neljä tyräkkiä ja nyt sain hankittua nekin. Meillä on siis jokaisessa potagerin keskikäytävän kukkapenkissä kaksi tyräkkiä. Yhteensä siis 32 tyräkkiä komistamassa käytäviä. 


Nyt joukkoon liittyi neljä mantelityräkkiä. Taimet olivat saksalaisia ja kovin olivat ottaneet jo pituutta. Toivoa sopii, että selveisivät kylmistä öistä ja kevättuulista. 


Ihanaa istutella taimia, kaivaa kuoppia ja kastella. Miten sitä onkaan kaivannut näitä hommia.


Tyräkeissä on eroja. Ja olen havitellut vuosia alppityräkeitä sekä aivan kauttaaltaan punaisia tyräkkejä. Siemenkylvökset eivät ole ottaneet tuulta purjeisiin ja taimia on ollut erittäin huonosti saatavilla. Tässä ihan tavallista kultatyräkkiä. 


Ja rantatyräkkiä, mikä kasvaa metrin korkuiseksi.


Kaipaan jo niin raparperi-inkiväärijuomaa ja raparperimarenkitorttua sekä raparperikiisseliä kermavaahdon kera. Alut ovat kuitenkin vielä näin pieniä. Tänään olen kuluttanut monta tuntia metsästäen raparperiruukkuja, mutta yksikään verkkokauppa ei myy niitä Suomeen ja täältä niitä ei saa. Huomenna ryhdyn metsästämään keramikkoa, joka taitaa raparperihuppujen dreijaamisen. Haluan ehdottomasti huppuja, joiden pimeässä raparperien happoisuus laskee ja maku pehmenee. Ehdotin jopa niiden tilaamista Bilnäsin puutarhakaupalle siellä piipahtaessani.


Sininenmeri valtaa pihamaata uskomatonta kyytiä.


Meillä pellot on kylvetty ja ilmassa on oraan odotusta. Tämä naapurin pelto on kylän ehdottomasti komein ja näkymä tälle peltoaukealle aukeaa keittiön ikkunasta. Voi miten pidänkään tästä maisemasta ja viljavan pellon vaiheiden seuraamisesta =) Mutta nyt täytyy painua pehkuihin sillä huomenna on lapioitavaa luvassa vaikka yömyöhään =)

18 kommenttia:

 1. Kaunis kupu! Ja mikä sykähdyttävä näky tuo sininen meri! Mukavia puutarhapäiviä sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina =) Kupu sai totisesti polvet notkahtamaan ja piti sellainen hankkia. Ja sininen meri on yllättänyt meidätkin laajuudellaan

   Poista
 2. En ole aikaisemmin käsittänyt, että tyräkkiä on niin monta lajia.

  Viime vuonna istutin omaan puutarhaan kaksi kultatyräkkiä, koska luin niiden olevan hyviä kasveja luontopuutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi - Tyräkkejä on vaikka kuinka ja niin upeita, ettei Suomalaisilla taimistoilla näe koskaan. Ulkomailta saa noiden ihanuuksien siemeniä tilata.

   Poista
 3. Tuo kupu-hankinta minunkin pitää tehdä! :) Voi kunpa meilläkin olisi peltomaisemat... Todella upea tuo pelto; voin vain kuvitella kesäistä näkymää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teijuliini - voimme jakaa tuota ihanaista peltoa sinun kanssasi pitkin kesää =) Kupu oli Nelssonin

   Poista
 4. Tuo pelto näkymä on todella kaunis lapsena asuin minä tuollaisen pelto näkymän vieressä nyt kyllä monesti
  kaipaan tuota näkymää Ihanat sinililja näkymä siellä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pelto totisesti on meidänkin suuri rakkaudenkohde ja nyt sateet ovat hellineet kylvöjä niin viikon päästä meillä on näyttää jo ehkäpä vihertävää peltoa =)

   Poista
 5. Sininen meri ♥ Minäkin olen kasvanut varsinais-suomalaisessa peltomaisemassa, sen kiertokulkua on kiehtova seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä totisesti peltolakeudet ovat aivan mahtavia ja välissä kiemurtelee jokia ja on lehtipuulämpäreitä. Suoranainen sielunmaisema.

   Poista
 6. Puutarhakeskiviikko-ohjelmassa raparperin alut peitettiin mustilla ämpäreillä - ajaa kuulemma ihan saman asian -

  mukavaa taas lukea potagerin kuulumisia!

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ämpäreillä voi peitota samaan raparperejä samaan malliin, mutta nuo terracottahuput ovat niin upean näköisiä. Suoranaisia puutarhan komistuksia

   Poista
 7. Täällä lähipellot on vasta käyty karhitsemassa, harmi sillä nyt saisivat jyvät mahtavan startin kun tänään on luvattu sadetta! Bilnäsin Salainen puutarha on lempi putiikkini<3

  VastaaPoista
 8. Bilnäsin salainen puutarha on juurikin paras paikka tehdä special löytöjä. Ihastuttavan pieni ja maalaisromanttinen paikka. Meillä pellot ottivat tänään varmastikin jättistartin - lämpöä ja sadetta =)

  VastaaPoista
 9. Oi, olen aivan sanaton näistä kauniista kuvistasi ! Mikä sininen pelto ja Pelto ! Satakuntalaisena sielun maisemanani lienee peltomaisema (...kauas missä katse kantaa yli peltojen...siellä satakunnan kansa, tyynnä kyntää aurallansa maata isien....nostalgiaa koulun koulun laulutunneista ). Nyt paluumuuttaneena lapsuuden maisemiin saan päivittäin ihailla tuota maisemaa.
  Ja mikä lasikupu, upea! Terrakottakuvut on pikkusen tyylikkäämmät kuin muoviämpärit ja sopisivat upeasti teidän upeisiin maisemiin.

  VastaaPoista
 10. ...ai niin, piti vielä sanomani että tuli vesi kielelle noista raparperiherkuistasi !:)

  VastaaPoista
 11. Mene talveksi keramiikkapiiriin, saat tehtyä sellaiset kuvut kuin uuniin mahtuu. Mm.Makkaratekniikalla onnistuu ilman dreijaakin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvältä kuulostaa :-) mutta mulla olisi käytössä uuni ja saveakin saisin tuosta Kultelan tiiliputkesta tai Varnialta - ajattelin vain päästä helpommalla ;-)

   Poista