torstai 9. toukokuuta 2013

Tästä se sitten lähti - nimittäin pihamaan ehostus


Keskiviikkona oli jännitystä ilmassa niin töissä kuin täällä kotonakin. Kello kolme Maa-aines.comin murskekuski soitti niin kuin oli tilattaessa sovittu ja tuotapikaa kuorma pihanehostusainetta olisi pihassamme. Olin hankkinut jopa uudet kottikärryt projektiin, jotteivat meidän punaiset nostalgiakärryt väsähtäisi tyystiin taakan alla.


Meidän pihaan on supereritysvaikea saapua suuremmalla pakettiautolla saati sitten rekalla. Vanhan kansakoulun portinpielissä on vanhat betoniset portin tolpat ja mutkaa kulkupelillä ei voi kovastikkaan ottaa kun tien toisella puolen on yli metrin pudotus läheiselle pellolle. Hitusen jännitti, mutta tottuneesti rekka vekslasi kohti pihaamme. Kuorma oli siis meillä.


Kuskina toiminut paikallinen Simo hyppäsi rekasta ja sovimme kuorman kippauspaikaksi keskipihan, jotta siitä olisi siis kätevä kuljettaa mursketta paikoilleen. Koko toimitus oli hetkessä ohi ja Maa-aines.comin Simo hurvitteli jo seuraaville apajille iloisesti vilkuttaen mennessään =)Tässä vaiheessa meillähän oli vielä se ajatus, että koko kuorma (11m³) mehän levittelemme paikoilleen vielä saman illan aikana. Meillä kun on totuttu tarttua tuumasta toimeen ja painaa pitkää päivää silloin kun on urakka käsissä. Mutta tässä meillä sitten loppujen lopuksi taisi olla vähän turhan pitkät henkselinolkaimen=)


Pihamaamme siis näytti tältä ennen murskeen saapumista. Ajanoloon piha-alueen ryhti oli kadonnut ja rajat murskealueen ja vapaamuotoisen nurmen kanssa olivat kadonneet olemattoomiin.


Hommat aloitettiin tietysti mittalankojen vetämisellä. Jotenkin olen viehtynyt mittalankoihin, ristimittoihin, kaarien haasteisiin ja sellaisiin pieniin matemaattisiin pulmiin pihassamme. Suuren salin erikoiskaapin takaa löysin ohutta pyöreää rimaa, mikä on juurikin passelia mittalankojen merkkikepeiksi. Pyöreä rima kestää hienosti vasaralla paukuttelua, eikä sen kärkeä tarvitse teroitella.Vihreä juuttilanka sai toimia erityistehtävässä tänään ja sen virkana oli toimia mittalankana, kun nurmen ja sora-alueen reunoja haettiin.Tunti vierähti toisensa jälkeen ja kottikärryt kuljettivat kuormaa toisensa perään. Väliin oli pakko pitää pienoiset mehupaussit, jotta jaksoi hyvässä pelikunnossa.Rautaharava viuhui ja pihamaan notkoalueet täyttyivät hetki hetkeltä. Pihassamme on painumia ihan valtaisasti ja nyt niihinkin saataisiin ratkaisu.Kellon ollessa yhdentoista tietämillä lopettelimme uurastusta ja hommaa jäi yllin kyllin vielä seuraaviksikin päiviksi. Tänään on sitten poltellut sen verran hartioita ;)  ja satanut, että onkin sitten jälleen ehtinyt postailemaan ja tekemään uusia suunnitelmia. Huomenna on sitten puutarhaton päivä ja luvassa reissu kohti Keski-Suomea, mutta lauantaina taas uudet kujeet. Lauantaina toivon mukaan pääsemme esittelemään myös koko komeuden uudessa asussaan.


Tässä vähän pikkukivaa viikonloppuun =) Tarttuivat mukaan kottikärrykaupasta. Palloesikkoja ihkun violettina (Primula denticulata), Sitruuna-ajuruohoa (Thymus x citriodorus), Lyydianmaksaruohoa (Sedum lydium) ja Julianesikkoja (Primula juliae)

Näillä tunnelmilla siis murskeen kimppuun jälleen =) Kyllä tämä puutarhatouhu on sitten juurikin oikeantuntuista elämää. Tuntee tehneensä ja näkeepä vielä kättensäjäljetkin melkoisen nopeasti. Huh mikä fiilis =) Innokkasta puutarhurointia teille kaikille ihanille lukijoille =)

9 kommenttia:

 1. Siistin näköistä pihaa on nyt tuloillaan.Toivotaan ettei tuo ruoho kasva tuosta murskeesta läpi.
  Ihanat violetit palloesikot. Täytyy sitä vähän palkita itseään, kun on noin paljon fyysisesti uurastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuon läpitunkeutuvan ruohon varalta on omat suunnitelmat jo valmiina =)

   Poista
 2. Palloesikot on niiin minun suosikkeja, valkoisina etenkin. Hineon näköinen pihaprojekti sinulla.

  VastaaPoista
 3. Kylläpä se tosiaan antaa ryhdikkään säväyksen! Ihania nuo esikot...

  VastaaPoista
 4. Kylläpä tuli suuri muutos pihaan:)Siistin näköistä. Meillä on tehty tuo sama juttu punertavalla murskeella mutta en tullut ajatelleeksi, että sen voisi vetäistä ihan suoraan nurmikon päälle. Mitä luulet, tukahtuuko tuo nurmi siellä soran alla? Kuulen mielelläni tulevasta sen suhteen. T. eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen murske onkin ihan ykköshienoa. Meillä punaista on tuolla potagerissa ja pihat ovat harmaalla, koska niissä on entuudestaan ollut harmaa murske. Kuvassa tuo vihertävä näyttää nurmelta, mutta todellisuudessa se on pääasiassa sammalta ja muutamia hentosia haivenia. Kuokalla pärjää siis pitkälle :-)

   Poista
 5. Mitenkäs se varvas tuntuma? Oletko kerinnyt jo tepastelemaan ilman saappaita? Hyvälle näyttää!

  VastaaPoista
 6. Oho, siinäpä vasta hommia kerrakseen! Kaunista Floran päivää! ✿

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista