lauantai 17. elokuuta 2013

Polttaa rinnassani rakkaus sun polttaa =)


Puutarha saa syttymään minut aina vaan uudelleen. Meillä sataa ja maan kosteus on pitkän kuivuuden jälkeen niin ihanaa, vaikka toisaaltaan surettaa puinti-ilmojen huonous. Maanviljelijän tyttärenä sydämeni on ainiaan myyty maanviljelykselle ja sydämessäni polttelee keväisin ja syksyisin, seuraan alinomaan viljapeltojen tuleentumista, puintiaikoja, kuuntelen kuivureiden hurinaa ja haistan kypsyvän viljan tuoksun. Viljasadosta tulee meidän kulmilla huono, kuuma ja kuiva kesä, huono kasvu ja siihen päälle sateinen syksy. Se on kummallista kuinka sydän jää kiinni. Olisihan minulla ollut aikoinaan tilaisuus jatkaa maanviljelystä, mutta silloin tein valintani. Ja valinnastani olen ollut onnellinen niin onnellinen, mutta silti sydämessä on lokero, jossa pumppaa ja siellä lukee suurin kirjaimin maanviljelys. Ja siellä lokerossa hehkuu =)

Ja rakkaudesta maahan täällä jälleen möyritään. Nyt kostean maan pehmeyteen pääsevät erikoisihanuudet. Kauan himoitsemamme Delphinium Highlander "Sweet Sensation" 


Ritarinkannusten eliittiä =) Kerrottu unelma on saapunut potageriimme ja täällä se nyt tervehtii teitä =)


Hänen hienoutensa seurana on mantelityräkki, jolla on muuten erityisen ihastuttava kukinto ja kasvutapa.


Ja samaisessa penkissä on myös tulikukka, joka vieläkin on pikkiriikkisen kukassa.


Sitten yläpihan taimitarhaan on päässyt uusia ihanuuksia. Kellohyasintti, jonka kanssa olen joutunut suorastaan pähkäilemään. Otanko riskin ja lastaan ihanuuden juurelle talveksi kuohkean lehtipeitteen vai olenko kiltti ja siirrän hänen kauneutensa niin kuin kuuluisi kellarin pimentoon ja suojaan talveksi. Tällaista se puutarhurointi on - riskinottoa, hallitsematonta riskienottoa, hoivaa, huolenpitoa, kuuliaisuutta ja suurta rakkautta sekä vaikeita päätöksiä ;) Koska sisälläni jyllää villi kokeilunhalu, haluaisin ottaa tämän kanssa riskin ;)


Valkoalpi odottelee tarhan reunalla maihin pääsyä. Tänne onkin kertynyt hurjasti taimia, joiden nimessä on snow - tämä onkin siis meidän lumitarha =) Tämäkin alpi on "Autumn Snow"


Haluan, että penkki on täyteläinen jo heti keväällä. Joten tänne tarhalle taimet ovat istutettu melkoisen tiheään. Levitellään niitä sitten kun penkki rupeaa muotoutumaan oikein kunnolla.


Viinit ovat intoutuneet sateista ja rehevöityminen on alkanut


"Milkshake" Kaunopunahattu on myös tarhan uusia tulokkaita. Olen siis malttanut pitäytyä valkean ja purppuran yhdistelmissä tällä alueella. Olemme siis vaihtaneet potagerin tiukan matemaattisuuden tiukkaan värikuriin. Ihmeellistä miten toisaaltaan on yltiörönsyilijä, suurpiirteisyyden huipentuma ja sitten aina narahtaa kiinni jostain säännönmukaisuudesta. Ehkäpä jossain asioissa pitää olla järjestystä, jotta tasapaino säilyy =) Mullan tuoksuista ja istutusintoista Viikonvaihdetta Teille muille puutarhahöperöille =)


9 kommenttia:

 1. Sulla on järkyTtävän paljon kaikkea ihanaa. Näitä olisi ihana tutkia livenä. Tuo kerrattu RK ja mantelityräkki ovat upeita. Mulla odottaa iso istutusurakka maananantaina ja kauhulla ja innolla jo odotan sitä. Tänä kesänä on tullut istutettua vain ja ainoastaan puita ja pensaita (no pari uutta perennaa vahingossa...). Yritän saada korkeutta lisää. Syysistukset on ihanaa aikaa puutarhassa!

  VastaaPoista
 2. Ihanuuksia ! Kasvakoon hyvin !

  VastaaPoista
 3. Itsekin maanviljelijän tyttärenä koin ajatuksesi kuin omikseni, vilja tunoksui jo niin kypsälle, vaan nyt se on märkää:( Muuten vesi tulikin kyllä niin tarpeeseen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Tuo valkoalpi tuli minulle kuin tilauksesta. Olen juuri tekemässä erästä suunnitelmaa, johon tuo sopisi aika mainiosti.. Samoin täytyy kiittää mantelityräkin kuvasta. Muonamiehen mökin kivikkorinteen juurella kasvaa eräs kasvi, jota ihmettelin alkukesästä. Näyttää kovasti tuolta, tosin kukinnon väri oli juhannuksen aikaan limenvihreä. Ehkä jokin toinen tyräkki? Täytyy tutkia lisää :) Mutta kiitos siis näistä!

  VastaaPoista
 5. Nyt sateiden jälkeen on todella mukavaa ja helppoa istutella uusia ihanuuksia kukkapenkkeihin. Samoja hommia on tehty myös näillä kulmilla. Se tuntuu niin hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Ihania ovat, moni on minulle uusia tuttavuuksia. Nyt heräsi taas halu mennä puutarhaliikkeeseen ostoksille...

  VastaaPoista
 7. Ihan mieletön tuo kerrottu ritarinkannus! Täältä olen saanut ritarinkannusinnoituksen, niitä ensi vuonna ja paljon! :)

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus – hienoa sanailua ja kauniita kuvia erikoisista kasveista. Sykähdyttävää!

  VastaaPoista