perjantai 9. elokuuta 2013

Sade huntuunsa meidät peittää


Taustalla soljuu Mikko Perkoilan ihmeelliset laulutarinat ja sumuinen sade on vallannut maisemat. Ensimmäinen työpäivä omalla työporukalla on plakkarissa ja katseet on suunnattu kohti alkavaa syyskautta ja uusia kujeita. Töiden jälkeen oli vielä draivi päällä ja ajattelin, että tänään vihdoin valaisimme laattoja niin kuin Sannikin, mutta sade houkutteli käpertymään sisäilman suloiseen lämpöön. Taidan kaivaa muutaman ihanan englantilaisen puutarhalehden ja sukeltaa niiden inspiroivaan maailmaan =) Mutta sitä ennen pikkiriikkinen katsaus puutarhan sulokkaiden puoleen. Taimitarhalla kukkii syysasteri (Aster novi-belgii "Patricia Ballard") Jotenkin astereiden, krysantteemien ja jalokallioisten kukissa on jotain kiehtovaa. Muistan kuin eilisen päivän alakouluajat. Meidän alakoulu oli ihastuttava vanha puukoulu, jonne johti piiiitkän pitkä jalokallioisvana ja se oli jo silloin mielestäni hurmaava. Asterit tuovat mieleen tuon lapsuuteni kujan. 


Olen surkea pelargonioiden kasvattaja. Kerrassaan surkea. Vaikka joka ikinen vuosi hankin niitä muutamia. Avoimissa puutarhoissa piipahdimme myös Eija´s gardenissa ja näin siellä aika hurmaavan pelangonia näyttelyn. Taidan koittaa talvettaa tämän kellarissa. Vai miten te muut näitä olette talvettaneet? 


Tänä kesänä terracottaruukut ovat vieneet mennessään. Monta yksinkertaista ja suoralinjaista ruukkua on meille kotiutunut. Ja sitten eräänä kertana kauppareissulla kohtasimme tämän ihanuuden ja pitihän se hommata terracotta-armeijan jatkoksi =)


 Krysanteemit ovat selvä syksyn merkki


Monessa blogissa on vilahdellut tämä pikkukukkainen syyskaunosilmä. Meillä taimi oli niin valtaisa, että jaoin sen oitis puukolla useampaan osaan. Saas nähdä miten hurjasti tämä alkaa levittäytyä kun ruukussakin jo mainittiin tuosta levittäytymisestä.


Kukkijat harvenee hurjaa kyytiä, mutta elokuunastereiden (Aster amellus "Rudolf Goethe") loistokausi on vielä edessä. Elokuun astereita on olemassa useita eri lajikkeita ja niiden kukkien värit vaihtelevat sinertävästä punertavaan ja mukaan mahtuu myös valkoisia elokuunastereita. Astereilla on viehättävän jämäkkä kasvutapa.


Siementämöllämme pyyhkii hyvin =) Eilen ritarinkannuksen taimia oli pinnalla jo 108 kpl. Punahattuja oli hitusen vähemmän 14 kpl kun oikein tarkoin kaikki laski =) Vaikuttaa perin lupaavalta siis.


Ja sade pyyhkii edelleen yllämme. Tällä kertaa sade suorastaan huolestuttaa minua. Viljat ovat jo niin kypsiä, että pelloille pitäisi päästä ja kuivuutta kaivattaisiin. Mutta unikkomme näyttää nauttivan sateesta. Huivi tuulessa vipattaa ja sadepisarat helminä hänen hurmaavaa olemustaan suorastaan hivelee. Ja nyt sohvannurkkaan, viltin alle ja muutama erikoishyvä lehti seuraksi ja viikonvaihde voi alkaa =) Lokoisaa viikonvaihdetta teille ihanaisille lukijoille =)


4 kommenttia:

 1. Todellakin ilmassa on heti taas syksyn tuntua kun sateet saapuivat ja koulutkin alkavat ensi viikolla! Onneksi on vielä kukintaa kuitenkin jäljellä ja istutin tänään magnolian<3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Magnoliat ovat niin ihastuttavia. Toivottavasti saat keväällä nauttia hurmaavista kukista ja magnoliasi selviytyy talvesta =) Totisesti on niin syksyistä. Mukavaa viikonloppua myös Sinulle

   Poista
 2. Olen huono pelargonin kasvattaja, joten ei kannattaisi neuvoa, mutta olen ymmärtänyt, että viileä ja valoisa paikka olisi niille paras talvikoti. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Pelargonit on yksi suosikkikukistani. Tosin tuntuu, että niiden jono jatkuu sitä mukaa, kun katselen maailmaa siitä vinkkelistä, että minullakin on mahdollisuus nyt laittaa omaa pihaani. Muistan miten mummoni talvetti pelargoniat ikkunalaudalla, keväällä suurin osa oli kukassa taas. Minulla on neljä erilaista pelargoniaa, aion keräillä hiljalleen erilaisia. Kaksi on hankittu tänä kesänä Westerssistä, yksi on ihan peruspelargoni jostain vaan, yhden tuoksupelargonin ostin kirpputorilta. Kirpputoreilta olen joitain perennojen taimiakin kantanut kotiin, katsotaan mitä niistä tulee.

  VastaaPoista