lauantai 14. joulukuuta 2019
Joulupaperi perunaleimasimella
Joulu tulla jolkottaa ja täällä tonttupajasta on kuullut rapinaa melkoisesti. Mikään kun ei ole ihanampaa kuin saada itse tehty lahja, mikä on kääritty omatekoiseen paperiin. Virittelimme nuorimmaisen kanssa joulupapereipajan ja leikkasimme perunoista kuvioleimasimia. Leimasimien laikkaaminen onnistuu helposti pienien piparkakkumuottien avulla.
Väriksi sopii vallan mainiosti vaikka vanhat vesiohenteiset maalit tai akryylivärit. Meillä oli käytössä keittiön maalaamisesta ylijäänyttä valkoista maalia.
Vesiohenteinen maali ja perunaleimasin tekevät elävän näköistä jälkeä ja leimatut kuviot ovat ilmeeltään vaihtelevia. Maali kuivuu nopeasti ja paperia pääsee käärimään lahjojen ympärille hetken kuivumisen jälkeen.
Paketin koristeluun voi käyttää piparkakkuja, kuivattuja appelsiinin siivuja, kanelitankoja ja pieniä havun oksia. Karkea juuttinaru antaa joululahjalle kivan rosoista ilmettä.
torstai 12. joulukuuta 2019
Vaalea glögi omenamehusta, inkivääristä ja kurkumasta
Itse kokattu glögiin saa yhdisteltyä makua ja terveysvaikutuksia omien mieltymysten mukaisesti. Etenkin näin flussakauden alkumetreillä voi panostaa tuohon jälkimmäiseen hyötyyn. Meillä vaalea tai pikemminkin keltainen glögi syntyy seuraavista ainesosista:
Vaalean glögin ainekset:
- 250g luomuinkivääriä
- pieni rasia luomu kurkumaa
- muutama kanelitanko
- muutama tähtianis
- 10 neilikkaa
- ripaus vaniljasokeria
- 1,5 l vettä
- lähituottajien tuorepuristettua omenamehua
Ensin inkiväärit ja kurkumat kuoritaan, leikataan ohuiksi siivuiksi ja laitetaan kattilaan porisemaan veden kanssa. Keitos saa kiehua hiljalleen puolikin tuntia. Tämän jälkeen joukkoon lisätään mausteen ja annetaan kiehua vielä hetki. Inkivääri-kurkumaseosta kaadetaan siivilän läpi glögilasiin vain muutama sentti ja loput täytetään kuumalla omenamehulla.
Inkiväärillä ja kurkumalla on molemmilla terveysvaikutuksia. Niiden tiedetään alentavan tulehduksia ja toimivan luonnon lääkkeenää mm. flunssaa vastaan. Ohjeen seoksesta tulee melko väkevä ja inkivääri-kurkumalientä käytetään maltillisesti vain loraus juomalasia kohden. Loput liemestä voi siivilöidä ja kaataa tratin avulla patenttipulloihin. Pullotettu terveysjuoma säilyy jääkaapissa noin viikon.
Pelkkää inkivääri-kurkumakeitosta voi käyttää muina vuoden aikoina vaikka teen pohjana tai terästämässä mehuja. Mausteseos antaa keitokselle kivan jouluisen maun ja tällöin se sopii erinomaisesti glögeihin.
tiistai 10. joulukuuta 2019
Korallikaktus ja kalanruotokaktus
Talvi ja ero puutarhahommista saavat sisäisen viherpeukalon nostamaan päätään. Vielä muutamia vuosia sitten meiltä löytyi muutama ikäloppu rahapuu sekä pieni pylvästyräkki. Vallallaan oleva viherkasvi innostus on sittemmin salakavalasti hiipinyt, kietonut pikkusormensa ympäri ja lopulta kertakaikkisesti karannut käsistä. Kansakoulun vanha eteinen on talvetushuoneena ja lämpimämpien tilojen ikkunan vierustat ovat täynnä jos jonkinmoista asukkia.
Makuuhuoneen nurkassa on pieni pätkä sormipaneliseinää ja vanha Koulukaluston episkooppiteline, mikä toimii erinomaisesti kukkahyllynä. Tämä kukkahylly on pyhitetty pääasiassa kaktuksille.
Kaktushyllyn silmäterinä ovat reilu metrinen korallikaktus rhipsalis paradoxa ja lehtikaktuksiin lukeutuva kalanruotokaktus epiphyllum anguliger. Silmäteräni nauttivat hajavalosta ja viikottaisesta sumuttelusta. Innostuimme Katin kanssa myös kaktuksista ja nimenomaan kukkivista joulukaktuksista. Näistä voit lukea lisää artikkelista Joulu- ja lehtikaktukset. Aiheesta voit myös kuunnella uusimmasta podcastista.
sunnuntai 8. joulukuuta 2019
Joulukalenterin 8. luukku aukeaa
Tämän vuoden joulukalenteri poikkeaa hieman aiemmista. Tänä vuonna kalenteri mittaa aikaa ihanien mehiläisvahakynttilöiden muodossa. Tilasin jo marraskuun puolivälissä Briteistä ihania mehiläisvahakynttilöitä ajatuksena DIY joulukalenteri. Monen mutkan kautta lähetykseni sai erikoisia käänteitä ja lopulta paketti saapui vasta joulukuun jo alettua. Pitkittynyt paketin saapuminen ei liittynyt mitenkään postilakkoon vaan inhimilliseen erehdykseen, jossa kahden paketin laputukset olivat menneet ristiin.
Kun lopulta sain ihanat kynttilät niin yllätys oli monin veroinen siihen mitä olin kuvitellut saavani. Kynttilät oli pakattu erityisen hienostuneisiin rasioihin ja aito mehiläisvaha tuoksui lempeästi. Onneksi tilasin samalla hitusen ylimääräisiä kynttilöitäkin.
Tämän vuoden joulukalenteri on siis mallia DIY. Se mittaa aikaa jouluun. Jokaiselle päivälle on oma kynttilänsä. Yhden mehiläisvahakynttilän paloaika on tasan tunnin. Saan siis hiljentyä joka päivä joulumietiskelyjen ääreen yhdeksi tunniksi. Yhteensä siis 24 ihanaa ja rauhaisaa tuntia uusien ideoiden äärellä, uppoutuneena ihaniin lehtiin tai nautiskelua hitaasti suodatetun kahvin parissa. Voiko parempaa ollakaan!
Vajaassa tunnissa päivä kääntyi iltaa kohden ja pikkiriikkinen kynttilä oli lähes palanut. Lisää joulukalenterista ja jouluun liittyvistä jutuista voit lukea artikkelista Tee itse joulukalenteri | Podcast. Siitä voi napata vinkkejä vaikka seuraavaan vuoteen tai mikä estää tekemästä itselleen vaikka vain kymmenen päivän kalenterin.
lauantai 7. joulukuuta 2019
Joulutähti ja ihanat värisävyt!
Minikokoiset valkeat joulutähdet sopivat kauniisti suurikokoisten ja värikkäiden joulutähtien kaveriksi. |
Joulutähti on ehkä kovin viime vuosien yllättäjä. Vuosikausia perinteisen punaisena ja valkoisena näyttäytynyt joulutähti on kuin uudelleen syntynyt uusissa ja houkuttelevissa väriyhdistelmissä. Punaisen ja valkoisen rinnalle on ilmestynyt puuterin sävyisiä, persikkaisia, rusehtavia, vaaleanpunaisia ja jopa keltaisia joulutähtiä.
Omia suosikkejani ovat nuo lempeän puuteriset sävyt ja valkeat, joiden lehtiä koristaa vihertävät tai vaaleanpunaiset juovitukset. Reipas keltainen taas sopi meidän keittiön pönttöuunin väriin kuin nenä päähän, joten sitäkään ei voinut jättää kaupan hyllylle.
Lisää ihanista keltaisista joulutähdistä voit lukea artikkeleista: Keltainen joulutähti luo aurinkoa ja iloa ympärilleen. Joulutähtiasetelmista löytyy juttua artikkelista: Joulutähti ja suloiset asetelmat.
perjantai 6. joulukuuta 2019
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Välillä tuntuu etuoikeutetulta asua talossa, joka on nähnyt koko maamme itsenäistymisen ja ohitse kiitävien vuosien tarinat. Siinä missä koko Suomi hiljenee 102-vuotisjuhlan ääreen myös 117-vuotiaan talon pönttöuunit ritiseen läpöä, ikkunoilla loistaa kynttilät ja tuvassa tuoksuu hyasintti ja vastaleivotut piparit.
Minikokoinen valkokuusi, valkoiset ja siniset hyasintit sekä hentoinen lankaköynnös luovat tämän vuoden itsenäisyyspäiväloiston. Kaunis samettinauha kiepautetaan luonnonmateriaalista punotun korin ympärille ja kokonaisuus näyttää viimeistellyltä. Ei muuta kuin viimehetken istutuspuuhiin vielä ennen hiljentymistä.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
sunnuntai 24. marraskuuta 2019
Kuivatut appelsiinit ja varaslähtö jouluun!
Luonnonmateriaalit ja nostalgia ovat alkaneet kiehtoa entistä enemmän. Viime vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa kuivattaa appelsiinin siivuja. Siivut ovat olleet visusti tallessa lasitölkissä ja eilen kaivoin ne esiin kätköistä. Vanhojen siivujen innoittamana lähdin tehtailemaan kuivattuja siivuja lisää. Suurena haaveena olisi tänä vuonna koristella joulukuusi valkoisilla palloilla ja oranssina hehkuvilla appelsiinin siivuilla.
Huolella kuivatut appelsiinin siivut ovat kovia, kuivia ja kuulakkaita. Artikkelista Kuivatut appelsiinit, kauniit joulukoristeet voit lukea vinkkejä appelsiinien kuivattamiseen. Nyt kuivattuja appelsiinin siivuja on 63 kappaletta ja koti tuoksuu ihanan sitruksiselle.
Alla olevasta Pinterest -taulusta voit löytää ihana appelsiinisia ideoita omaan joulukuuseesi.
tiistai 19. marraskuuta 2019
Nostalgiset jouluaskartelut
Askartelupaperit sopivat hyvin punottujen joulusydänten tekoon. |
Joulun odotus on selvästikin alkanut. Tartuin jopa viidentoista vuoden tauon jälkeen jouluaskarteluihin. Löysin kirjakaupasta kauniita joulupapereita. Kaivoin naftaliinista 70-luvulla ilmestyneen Meidän perheen kirjan, jossa on jouluaskartelu ohjeita ja tartuin härkää sarvista. Nostalginen punottu paperisydän vaati hieman suunnittelua ja mittaamista ennen saksiin tarttumista.
Tee paperiin taitos metalliviivaimen ja kynnen avulla. |
Päädyin mahdollisimman pieneen joulusydämeen, jota voisi käyttää koristeena pienten havupuiden ruukuissa. Aivan ensimmäiseksi mittasin paperiin sydämen kaavaan tarvittavan suikaleen. Metalliviivainta apuna käyttäen tein käännöskohtaan kynnellä viirun, jotta paperin taittaminen onnistuisi kauniisti. Tämän jälkeen leikkasin suikaleen paperia ja käänsin paperin taitoskohdasta kahtia, siten että valkoinen puoli oli päälle päin. Sitten leikkasin kaksinkertaisesta paperista sydämen aihiot ja punoin ne yhteen.
Nostalgisen paperisydämen aihiot ja valmis punottu sydän. |
tiistai 29. lokakuuta 2019
Hempeilevää Halloweenia ja koristekurpitsoja!
Halloweenin juuret juontuvat aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Muinaiset keltit viettivät tähän aikaan vuodesta kesäkauden ja sadonkorjuun sekä tulevan talvikauden taitekohdassa. Kelttien samhain -juhla oli kesän loppu ja talven alku. Tähän lokakuun ja marraskuun taitteeseen ajoittuvaan ajankohtaan liittyy myös luonnon "kuoleminen" eli siirtyminen talvilevolle ja iltojen pimeneminen. Tämä ohensi tuonpuoleisen ja elävien rajaa ja tällöin henget pääsivät vierailulle elävien puolelle. Vaarana oli tietysti myös toisin päin siirtyminen eli elävien siirtyminen tuonpuoleiseen. Vaaran välttämiseksi pukeuduttiin naamiaisasuihin, jottei henget erottaisi eläviä. Tämän lisäksi henkiä peloteltiin tulilla, joita poltettiin kokoissa ja naurislyhdyissä. 1800-luvulla irlantilaiset veivät tavan mukanaan Amerikkaan. Naurislyhdyt vaihtuivat kurpitsalyhtyihin ja naamiaisasut loivat tasa-arvoa eriarvoiseen yhteiskuntaan. Vasta 1950-luvulla Halloween muuttui koko perheen juhlaksi.
Vaikka pidämme Halloweenin juhlintaa perin amerikkalaisena niin juhlan perinteet ovat vuosien saatossa muotoutuneet juurikin eurooppalaisista perinteistä. Halloweenin juhlinta on Pohjoismaissa alkanut vasta 1990-luvulla vaikka meidän kekrissä on osittain samoja piirteitä ja juhlan ajankohta ajoittuu osapuilleen näihin samoihin aikoihin.
Syysiltojen hämäryys houkuttelee meillä täällä koto Suomessakin sytyttelemään kynttilöitä, kaivamaan kausivalot esiin ja luomaan kotoista tunnelmaa lämpimillä sävyillä ja koristeilla. Meillä Halloweeniin kuuluu kaunis kokoelma pieniä koristekurpitsoja, pönttöuunien suloinen lämpö ja sirot kausivalot.
Tänä vuonna kotikonnuilla on erityisesti myös ilahduttanut paikallinen vihannesviljelijä, joka on oivallisesti jatkanut satokautta tänne lokakuun lopulle ja ilahduttanut kyläläisiä jättisuurella kurpitsapellolla. Halloween onkin oiva tapa lisätä myös kotimaisten koristekurpitsojen ja lyhtykurpitsojen menekkiä.
Intouduimme myös Katin kanssa Halloweenista ja Versoilevan uusimmassa podcastissa ideoidaan oikein urakalla mitä kaikkea Halloweeniin voisikaan kuulua. Artikkeliin Halloween inspiraatiota etsimässä olemme koonneet myös kolme Pinterestin ideataulua aiheesta.
Vaikka pidämme Halloweenin juhlintaa perin amerikkalaisena niin juhlan perinteet ovat vuosien saatossa muotoutuneet juurikin eurooppalaisista perinteistä. Halloweenin juhlinta on Pohjoismaissa alkanut vasta 1990-luvulla vaikka meidän kekrissä on osittain samoja piirteitä ja juhlan ajankohta ajoittuu osapuilleen näihin samoihin aikoihin.
Syysiltojen hämäryys houkuttelee meillä täällä koto Suomessakin sytyttelemään kynttilöitä, kaivamaan kausivalot esiin ja luomaan kotoista tunnelmaa lämpimillä sävyillä ja koristeilla. Meillä Halloweeniin kuuluu kaunis kokoelma pieniä koristekurpitsoja, pönttöuunien suloinen lämpö ja sirot kausivalot.
Tänä vuonna kotikonnuilla on erityisesti myös ilahduttanut paikallinen vihannesviljelijä, joka on oivallisesti jatkanut satokautta tänne lokakuun lopulle ja ilahduttanut kyläläisiä jättisuurella kurpitsapellolla. Halloween onkin oiva tapa lisätä myös kotimaisten koristekurpitsojen ja lyhtykurpitsojen menekkiä.
Intouduimme myös Katin kanssa Halloweenista ja Versoilevan uusimmassa podcastissa ideoidaan oikein urakalla mitä kaikkea Halloweeniin voisikaan kuulua. Artikkeliin Halloween inspiraatiota etsimässä olemme koonneet myös kolme Pinterestin ideataulua aiheesta.
lauantai 26. lokakuuta 2019
Viherkasvien lisääminen pistokkaista
Viherkasvien lisääminen onnistuu myös syksyllä, vaikka useimmat lähteet suosittelevat puuhaa keväälle. Viherkasvit ovat hiljalleen vallanneet tilaa meidän olkkarista. Kauppareissujen yhteydessä kotiin on kulkeutunut maijoja, erilaisia rönsyileviä köynnöskasveja ja ihmeellisiä tyräkkejä. Kaikkia näitä ihanuuksia voi lisätä kätevästi jakamalla tai ottamalla viherkasvista pistokkaita.
Oma lempparitapani on ottaa varsipistokkaita ja juurruuttaa ne vesilasissa ennen istuttamista. Pienet pistokkaat näyttävät hauskoilta vesilasissa ja tämä tekniikka tuo aikalisää varsinaiseen istutuspuuhaan. Parhaiten onnistuneet lisäykset ovat kasvattaneet piileoiden määrän yhdestä neljääntoista. Nukkatyräkkien määrä on vuosien saatossa noussut kuuteen samoin kuin pylvästyräkkienkin.
Huonekasveista pistookaina olen saanut lehtikaktuksia ja kumpikin vanhaa kantaa oleva yksilöä on hyvässä kasvussa. Viherkasvien pistokaslisäys tuo syksyynkin omaa kivaa puuhaansa. Tällä hetkellä juurrutuksessa on muutama australianpelargoni, rönsylilja ja nukkatyräkki.
Lisää viherkasvien lisäyksestä voit kuunnella Versoilevan uusimmasta podcastista.
Muita viherkasvijuttuja voit lukea Versoilevan Viherkasvit -kategoriasta.
tiistai 15. lokakuuta 2019
Kesäkukkien talvetus | Kurkistus talvetushuoneeseen!
Talvetushuoneessa alkaa pikkuhiljaa olemaan ruuhkaa. Verenpisarat, pelargonit, jättiagavet, kalamondiinit ja monet muut ihanuudet ovat löytäneet tiensä +10 -12 asteiseen talvetushuoneeseen. Talvetushuone on kooltaan noin 10 neliötä ja siinä on korkeat ikkunat etelään ja itään. Huone on siis erityisen valoisa talvellakin.
Ulkoa tuodut kasvit saavat pikkuhiljaa karisuttaa lehtiään ja siirtyä talvilepoon. Saviruukut haihduttavat muoviruukkuja enemmän kosteutta ja kastelun tarve on syytä tarkistaa viikon tai kahden välein.
Myös välimerelliset pikkupuut viihtyvät talven näissä olosuhteissa. Pienet kalamondiinit viihtyvät jättimäisen lehtikaktuksen suojissa ja odottavat ensimmäistä talveaan. Jännityksellä odotan, miten he selviytyvät talven yli. Täältä löydät lisää vinkkejä Pienten eksoottisten puiden talvetukseen.
maanantai 14. lokakuuta 2019
Villisti kukkivat sipulikukat
Unelma tulevasta keväästä on jo selvästikin muotoutumassa. Villisti ryöpsähteleviä sipulikukkia, sopivasti sekamelskana, herkkiä, vallattomia ja villejä yhdistelmiä. Sipulikukkien sipulit ovat parhaillaan syysalessa ja sipulilaareista voi löytää yllättäviä yhdistelmiä ja ihania uusia tuttavuuksia.
Valkeat ja violetit kirjopikarililjat luovat yhdessä rennon ja herkän yhdistelmän. Iloisuutta ja yllätyksellisyyttä kokonaisuuteen saa lisäämällä sekaan keltaisena kukkivia narsisseja. Ajoitus on kaiken A ja O. On hyvä perehtyä sipulikukkien kukinta-aikaan ja näin voi luoda huikeita yhdistelmiä, jotka kukkivat samaan aikaan.
Kevätkurjenmiekat, krookukset ja lumikellot kukkivat myös yhtä aikaa. Kun kukkien korkeuserot vaihtelevat tulee kokonaisuudesta moniulotteisempi. Sieltä täältä ilmestyvät lumikellot luovat kepeyttä ja raikkautta jykevien kevätkurjenmiekkojen ja krookusten yhdistelmään.
Pienten sipulikukkien lisäksi puutarhaan voi rakentaa myös oman tulppaaneista muodostuvan leikkokukkapuutarhan. Lisää kerrotuista tulppaaneista voit lukea artikkelista: Myöhään kukkivat kerrotut tulppaanit.
Voit myös kuunnella podcastin kukkasipulien syysistutuksista ja lukea podcastiin liittyvän artikkelin: Istuta sipulikukat syksyllä. Podcastit löytyvät nyt myös Spotifystä.
sunnuntai 13. lokakuuta 2019
Syksyiset syklaamit
Rimpsureunainen ja kevyesti kerrottu Merengue värinään Light Salmon Pink. |
Oi ihanat syklaamit. Olen täysin menettänyt sydämeni näille ihanuuksille! Eikä ihme, sillä syklaami on innoittanut kauneudellaan monia muitakin. Leonardo Da Vinci piirsi syklaameja käsikirjoitustensa lehdille, Versaillesin puutarhassa kasvoi syklaameja ja 1700-luvun flaamilaiset taiteilijat maalasivat tauluihinsa näitä ihanuuksia.
Syklaamien moninaisuus viehättää. Kukintoja löytyy ylvään veistoksellisina, vienosti kellohelmojaan nuokuttavina, rimpsureunaisina ja kerrottuina. Kukkien moninaisen muodon lisäksi kukintojen koot vaihtelevat. Kauppojen valikoimista löytyy suurikukkaisia syklaameja ja hennon pienikukkaisia. Väritykset myös vaihtelevat puhtaan valkoisesta hempeisiin ja elegantteihin vaaleanpunertaviin, räiskyviin pinkkeihin, punaisiin ja tummanpuhuviin violetteihin. Sydämen muotoiset lehdet ovat kuvioitu harmain juovakuvioin.
Syklaamin kukat voivat olla myös kaksivärisiä. |
Syklaami on ihastuttava kukka niin syksyn ruukkuistutuksiin kuin viileän huoneen koristukseksi. Syklaamin lehtiruusukkeen alla on suurehko, litteähkö ja ympyrän muotoinen juurimukula. Juurimukula mädäntyy herkästi liiallisen kastelun vuoksi. Tämän vuoksi syklaameja on syytä kastella lautasen kautta. Viihtyessään syklaamin juurimukulat voivat pysyä elinvoimaisina jopa kymmeniä vuosia. Jos kiinnostuit syklaamien ihmeellisestä maailmasta niin klikkaa itsesi lukemaan seuraavia artikkeleita:
Ruukkupuutarhan syyskukat | Marjakanerva, syklaami ja keijunkukka
Syksyinen ruukkuistutus | Syklaamit ja koristekaalit
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)