tiistai 1. maaliskuuta 2016

Metsäpuutarhan kimpussa jälleen =)

Eilen sorruin sitten ahmimiseen. Suupala suupalalta hotkaisin itseeni tuon Ella Rädyn metsäpuutarha kirjan. Saniaiset, sammalkasvustot ja lehtiperennat valtasivat ajatukseni ja sinililjat, karhunlaukat ja metsätulppaanit höystivät ajatuksenjuoksua. Pala palalta metsäpuurha alkoi piirtyä verkkokalvoille =) Huh tuskin maltan odottaa maan sulamista. 

Kävin eilen oitis vielä katsahtamassa metsäpuutarhaamme ja tänään heti töiden jälkeen syöksyin sahan ja sekatöörien kanssa touhuamaan ihanuutemme pariin. Kallioinen, lehtoinen notkelma - siihen tulokseen tulin metsiköstämme kun luin Metsäpuutarha kirjaa sivu sivulta. Pikkuinen metsikkö on täynnä pystyyn kelottuneita puita ja tikan pesäkoloja. Puusto koostuu haavoista ja vaahteroista sekä siellä täällä olevista männyistä ja ränsistyneistä katajista. Taikinamarja pensastoja putkahtelee esiin haapojen läheisyydessä ja keväisin maa on valkoisena ja sinisenä kukkivia vuokkoja. Myöhemmin kesällä alueella on rikas ruoholajisto ja muutamia karhunputkia.

Metsikkömme sijaitsee tammivyöhykkeellä tai ainakin aivan sen tuntumassa. Pikkumetsikössä kasvaa myös villinä pieniä tammen taimia ja läheisessä metsikössä kukkii keltavuokot. Multavan maan paksuus vaihtelee, koska kalliokumpareet puskevat sieltä täältä. Metsikön alareunassa on multavaa ja kosteaa maata varmasti aivan yllin kyllin kun taas kallio kohdissa ohuemmalti. Kallion alla on myös vanha kansakoulun aikainen kaivo, mikä on kylläkin kasvanut juurista lähes umpeen. Mutta kosteuttakin alueella piisaa. Siis hyvin moninaista metsikköaluetta.

Kun olin perehtynyt metsäpuutarhoihin oikein antaumuksella,  perehtynyt eri metsätyyppeihin ja löytänyt niiden joukosta omamme, uppouduin vielä hetkeksi viimeisimpien The English Garden sekä Garden Illustrated lehtien pariin. Niistä löysin taas toinen toistaan innoittavampia kuvia ja fiiliksiä.

Mattona kulkevia matalia kasvustoja. Lumikelloja, paljon erilaisia lumikelloja ja karhunlaukkaa haapojen ja lahoavien puunrunkojen sekaan. Vihreää, rehevää ja runsasta kasvustoa. Tulppaanipuu, samettisumakki, pähkinäpensaita ja siipipähkinöitä, neidon hiuspuu, manteli ja sammalrunkoisia vanhoja haapoja lehväkattona korkeuksissa. Mahtaakohan onnistua =) Mutta ainakin yritetään =)


22 kommenttia:

 1. Mä niin odotan mitä saat aikaiseksi. Hyvin tehty metsäpuutarha on yleensä huikea elämys jo siksikin, että yleensä siellä on jo vanhoja puita. Valmista saa aikaiseksi jo parissa vuodessa ja puiden takia näyttää siltä kuin metsäpuutarha olisi ollut iät ajat. Ja ne polut ja vaihtelevat valot ja varjot. Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin viestistäsi, että valmista saa aikaiseksi kahdessasadassa vuodessa ja meinasin tikahtua =) Väliin tämä taival tuntuu melkein noin pitkältä =) Nyt raivaus on kiivaimmillaan, joten pidetään peukkuja, että homma onnistuu ja kasvit viihtyy =)

   Poista
 2. Onneksi tuosta ahmimisesta ei tule ähkyä! Teillä tuo metsäpuutarhan pohja on oikea herkku, sinne saa vaikka mitä, voi valtava! En yhtään ihmettele että keväthurmassa olet touhuamassa ja suunnittelemassa, pohtimassa ja valmistautumassa! Pääsemme varmaan kuviesi kautta jaolle kun pääset oikein tositoimiin, vai mitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäpuutarha on imenyt niin mennessään, että töistä on suorastaan kiire raivuuhommiin =) Taitaa kohta tulla aamukahvipöydässä noottia metsäpuutarhasta jauhamisesta ;)

   Poista
 3. Jo tuo maasto on parhaimpia metsäpuutarhalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maasto on inspiroivaa, mutta kaltevuus tekee omat haasteensa. Epäilen, että tuossa rinteessä on korkeuseroa ainakin 6 metriä =)

   Poista
 4. Ja teillä on maakin jo paljas auringon lämmittää...Kyllä jo muutama ajatus kiitää noin upean paikan ympärillä. Taisi olla hyvä kirja =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kutkuttava ja tuo myllääminen vie aina mennessään =)

   Poista
 5. Ihanaa ahmimista. Voisiko parempaan aikaansa käyttää kuin noin upeisiin suunnitelmiin. Mielenkiinnolla odotan, mitä noista unelmista syntyykään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jännityksen sekaisin tuntein tässä mennään =) Pidetään peukkuja, että ajatukset lähtevät toimimaan myös käytännössä

   Poista
 6. Metsä on niin kaunis sammaleisine kallioineen!
  Hurmaava kirja johon todella voi upota moniin puutarhamielikuviin!
  Mainiota maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa maaliskuuta myös Sinulle =) Sammaleiset kalliot ovat jotenkin hurjan kiehtovia =)

   Poista
 7. Voi ihanuus, mikä herkku tuosta metsäpuutarhastasi on tuloillaan. Odotan innokkaana raportointia edistymsestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kunpa viikonvaihteen kelit suosisivat projektin jatkumista niin olisi varmasti jotain esiteltävääkin =)

   Poista
 8. Tuo on kyllä suosikkini kaikista puutarhakirjoista, siihen haluaa palata kerta toisensa jälkeen :) Teillä on kyllä upea paikka tulevalle metsäpuutarhalle. Mielenkiinnolla jään seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäpuutarha kirja on kyllä innostava =) Pikkumetsikössä on niin vangitseva tunnelma, että siellä tekisi mieli vaan olla =)

   Poista
 9. Olipas inspiroiva postaus! Taidan jatkossa katsella pientä metsäplänttiäni ihan eri silmillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa ottaa uudet metsäpuutarhalasit silmille =)

   Poista
 10. Saat minut innostumaan metsäpuutarhasta, vaikka nyt ei pitäisi keksiä mitään uutta ensi kesälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kyllä sitä aina kesäksi jotain pientä uutta pitää olla =)

   Poista