sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Visiitillä Viktoriuksessa =)


Aurinko on lämmittänyt, sulattanut ja vienyt meitä askel askeleelta kohti kevään ihanuutta. Aamu auringon ensisäteiden kutitellessa verhojen välistä, kömmin ylös sängystä, join aamuteeni ja lähdin tutkimaan miltä kevääntulo Viktoriuksessa näyttää. Syysmylläkän jäljistä ovella oli vastassa Veraisen vanha leipälaatikko täynnä sipuliruukkuja, oli kastelukannuja, tuulen lennättämiä lehtiä ja multaa syyspuuhien jäljiltä. Ajattelin vähän siivota, jotta kevät tulisi nopeammin =)


Kukkaviirit olivat edelleen hyvässä kuosissa ja paikoillaan. Aikoinaan niitä tehdessäni olin aivan varma, että sää ja aurinko jättäisivät hyvinkin nopeasti niihin jälkensä. Nyt lähes kolme vuotta myöhemmin saamme edelleen nauttia niiden lempeistä sävyistä, ripauksesta brittipuutarhojen henkeä ja kepeyttä. Juuri niitä kaipaan nyt kun kevät vielä odotuttaa itseään.


Viime vuoden tyräkit ja muut ihanuudet ovat ovat tällä kertaa talvehtineet Viktoriuksessa. Aiempina vuosina olen kantanut pikkutaimet ulos talvehtimaan, joten saas nähdä miten tämänkertaisen kokeiluni käy. Toivotaan, että elon merkkejä alkaa pikkuhiljaa näkymään, sillä metsäpuutarha kaipaisi kovasti tyräkkejä suojiinsa. Onneksi siemenlaatikossa on vielä viittä erilaista tyräkkiä odottamassa tämän vuoden kylvöksiä.


Samoin hanhikkiosastolla uinutaan talviunta =)


Työkaluhyllyssä on selvästi vajetta nähtävillä. Meillä on sellainen viheliäinen taipumus, että lumien sulettua työkalut löytyvät yleensä potagerin puolelta ;)


Sisällä jo parhaat päivät nähneet sipulikukat ovat pikkuhiljaa kulkeutuneet Viktoriukseen odottamaan maihin pääsyä. Nämä ovatkin lähdössä metsäpuutarhan puolelle, jahka maat sulavat =)


Viktoriuksen tiililattialla odottaa kevään sipulikukkia sipulikukkasixback =)


Tältä Viktoriuksessa näytti pienen kevätsiivouksen jälkeen. Tuo musta iso betoninsekoitusastia toimii multalaatikkona, joten kevään kylvöt voivat kohta alkaa täällä ulkosallakin, sillä multa odottaa jo töiden alkua.


Sitten vielä tämmöinen viheliäisyys. Kuka osaisi auttaa? Millä Viktoriuksen katto kannattaisi puhdistaa / käsitellä, jotta vihreys lähtisi ja pysyisi poissa?

30 kommenttia:

 1. Kohta sielläkin vihertää:) Meillä taitaa olla niin kovia pakkasia, ettei tuommoinen perennojen talvisäilytys onnistu:( Helpommalla pääsisin, kun ei tarvitsisi kaivaa kaikkia pieniä alkuja maahan syksyllä. Rautakaupassa on myytävänä homepesuainetta, millä tuo (kattoako se on?) kannattaa varmaan ensin pestä. Enpä tiedä pysyykö sammalkasvu poissa muutoin kun pesemällä usein, kerran vuodessa. Jos lähellä on puita, niin niistähän sitä sateen mukana lennähtää kaikkea mukavaa. Meillä on samainen ongelma talon katossa. Katto on huopaa ja lähettyvillä on kymmeniä koivuja:/ Olemme käsitelleet katon parin vuoden välein. Muuten sammal/jäkälä kasvusto kasvaa huovan läpi. Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nuo perennat on ihan hyvin selvinnyt ruukussa taivasalla. Nyt hitusen jännittää kun kasvarissa ei ole kosteutta ja lunta edes sitä vertaa kuin tuolla ulkosalla. Mutta testataan. Kattoahan tuo on, Kokeilen ensin pesua vedellä, kuten moni on vinkannut =) Ihanaa pääsiäisen odotusta myös Sinulle =)

   Poista
 2. Minäkin siivosin eilen kasvihuoneen, jotta pääsen edes siellä aloittelemaan kevätpuuhia ja nauttimaan. Muovikatteen pesusta ei ole kokemusta, mutta itse varmasti kokeilisin pehmeällä pitkävartisella harjalla ja jollain miedolla pesuaineella. Samaa vihertävää kasvustoa kasvaa meidän peltikatolla ja sen pesemme tarpeen mukaan painepesurilla, muoville se saattaa olla liian kovakourainen käsittely. Viktorius on niin viehättävä, onni on oma kasvihuone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni on oma kasvari =) ja kevään tulo. Joskin meillä tuiskusi eilen yllättäen lunta varmaan 10 cm, joten pikkuista pakkia otettiin.

   Poista
 3. Pesen molemmat kasvihuoneeni painepesurilla jo syksyllä, muovikate kestää hyvin jos painetta ei ole liikaa samoin 'lasihuoneen' ontelomuovi. Sillä saa tuon vihreän pois hyvin, pesuaineita en käytä.

  Kaunis paikka tuo Viktorius! Herkut kesää odottelemassa! Varmaan nuo työkalutkin kesää jo kaipaavat!

  Mukavaa Palmusunnuntain ja kevätpäiväntasauksen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo painepesuri onkin varmaan oiva väline =) Meille ei tule lainkaan veden ulosottoa ulos, joten tuo pitää hoitaa jollainviisiin kastelukannuprojektina. Kasvarit ovat kaikkinensa niin ihania paikkoja =) Mukavaa pääsiäisen odottelua myös Sinulle =)

   Poista
 4. Erityisen ihana toi viiri!
  Minä niin toivon kasvihuonetta tänne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viirit ovat niin ihania, joskin viheliäisiä ommeltavia =)

   Poista
 5. Ihania tunnelmia! Riippuen tuon katon iästä, kannattaa olla varovainen jos painepesurilla lähtee pesemään. Meillä purettiin pois tuollaista kattoa, joka oli yli kymmenen vuotta ollut käytössä ja murtui käsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuota painepesuria ei meillä onneksi olekaan, mutta katto on varmasti hauras, vaikkei niin iäkäs olekaan.

   Poista
 6. Hyvällä mallilla näyttää olevan. Työkalujen jääminen lumen alle kertoo vain ahkerista puutarhureista, jotka jatkavat puuhia talven tuloon saakka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa meidän ja työkalujen laita olla =) Aina kun ajattelee, että vielä ehtii sitä ja tätä ja sitten hups onkin ensilumi maassa =)

   Poista
 7. Ihana Viktorius ja tyräkkikokoelma!
  Me olemme mökillä pesseet aina keväisin muovinen terassinkatto, joka on täynnä havunneulasia, painepesurilla. Ei olla käytetty mitään pesuaineita. Ne päätyvät kuitenkin maaperään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan kokeilla pehmeää pitkävartista harjaa ja pelkkää vettä =) Näin ensialkuun.

   Poista
 8. Ihanainen Viktorius <3 Kevätsiivous tekee niin hyvää, sekä mielelle että ympäristölle =)

  VastaaPoista
 9. Musta kuvista ei edes välity miten paljon taimia tuo Viktorius vetää. Olin ihan ällikällä siitä. Mä niin tykkään kun sulla on ihan pro-taimisto-meininki päällä. Mä kasvatin viime kesän perennat ulkona sun ohjeilla. Kokeilin myös sitä, että kylvin vikat touko-kesäkuun vaihteessa ja ne ehtivät hyvin elokuulle milloin istutin ne. Aivan parasta. Tälle keväälle hamstrasin taas perennojen siemeniä ihan älyttömästi, kun se kylvö tapa oli niin paras. Miksi ihmeessä kukaan ikinä kasvattaa niitä sisällä. Kasvatusastiat eivät myöskään kuivuneet ulkona samalla tavalla kuin sisällä. Kiitos tuhannesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taimien latominen on taitolaji ;) Kyllä Viktorius tosiaan vetää reilusti yli 500 tainta kun huolella purkit latoo ja käyttää neliskulmaisia purkkeja =) Tuo perennojen ulos istuttaminen on niin vaivatonta ja mukavaa, etten vaihtaisi pois.

   Poista
  2. Kertokaas mullekin, mistä löydän tämän kylvöohjeen? :)

   Poista
  3. Liisa =) Kylvöohje on niin yksinkertainen, että kylvät vaan perennansiemenet ruukkuihin ulos ja pidät kylvöksiä vähän varjoisassa paikassa ja huolehdit, ettei kylvökset pääse kuivumaan. Kätevää ja siistiä =)

   Poista
  4. Piti kaivaa tämä vanha postaus esille, kun Katin postauksesta innostuin ja päätin kokeilla tänä vuonna:) Mihin aikaan talvea/kevättä kylvät siemenet?

   Poista
 10. Oi, vähän taas viherrän kateudesta Viktoriuksen takia. :) Aivan ihana ja tuo ihana kasvatusmahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi kunpa tuon Viktoriuksen vain joskus saisi siihen happeen kuin ajatuksissa siintää. Punaiselle seinustalle ihanan pelakuu valikoiman hyllyihin ja kunnon istutuspöydän ja työkaluille paremman säilytystilan =) Mutta kyllä tuokin jo tuo kevään tuulahduksen kun pääsee tuulen suojiin puuhaamaan =)

   Poista
 11. Viktorius on kyllä huippuhieno paikka. Ilman noita viirejäkin siellä on peri-englantilainen tunnelma.
  Tuollainen metallinaulakko pienille puutarhavälineille olisi hyvä. Sen voisi kiinnittää kesäksi vaikka puurajan seinään, jolloin kalat olisivat helposti käsillä. Nyt meillä saa alituiseen tavata kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkalunaulakot ovat kyllä kätsyjä, jos työkalut haluaisivat tulla niihin säilöön ;) Meidän pitäisi rakentaa jokin pieni puutarhavaja tuonne potagerin laidalle niin ehkäpä sinne työkalut kantautuisivat =)

   Poista
 12. Tuolla Viktoriuksessa on kyllä juuri oikea tunnelma. Aitoa toiminnan tuntua, niin kuin Kati sanoi ihan pro-taimisto. Ja toi tiililattia on kyllä niin ihana.
  Teidän puutarhassa on monta huippupaikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi, kunpa aika riittäisi niin tarvitsisi vielä saada monta välitilaa kuntoon niin voisi kulkea tilasta toiseen tuolla puutarhassa, mutta tämähän onkin elämänpituinen matka potagerin ihmeisiin =)

   Poista
 13. Ihana kevään tunnelma kuvissa!

  VastaaPoista
 14. Pienissä sisätiloissa asujana, mutta suuren mökkipuutarhan omistajana olen tutkaillut ulkomaisilta sivustoilta erilaisia talviulkokasvatusohjeita ja päätynyt nyt asiaa kokeilemaan. Astiat keväthangessa siis! En ole kuitenkaan onnistunut löytämään suomalaisilta sivustoilta tai blogeista tästä kasvatustavasta juurikaan mitään tietoa, paitsi tuolta Katin Outdoorista yhden postauksen. Tästä kommenttiketjusta päättelin, että sinä ehkä olet asiantuntija tällä(kin!) saralla. Ilahtuisin kovasti pitkästä ja perusteellisesta postauksesta tähän kasvatustapaan liittyen! T. Laura

  VastaaPoista