maanantai 24. lokakuuta 2016

Niitä on saapunut lisää!

Olin tänään läpikulkumatkalla Skanssissa ja poikkesin pikimmiten Kauppilan kukkakauppaan. Ja mitä minä näinkään! Rimpsureunainen, kellohameinen kaunokainenhan se siellä lattianrajassa kutsui kyyristymään. Tuvan pöydällä oli vielä yhden syklaamin menevä kolo, joten hienohelma pääsi matkaani =)

Kotosalla tongin kiivaasti puutarhakirjahyllyäni ja jotenkin kaukaisesti muistin nähneeni juttua syklaameista myös Saila Roution Kukkia sipuleista kirjassa. Ja niinhän kirjasta löytyikin kokonainen aukeama syklaamitietoutta lisää. Saila oli nostanut esiin muraattisyklaamin, metsäpuutarhojen kuningattaren, joka saattaa talvehtia näillä leveyksillä kohopenkissä. Vauh! Tuollaisia pitää testata metsäpuutarhassa ensi vuonna. Toinen talvehtiva laji oli balkaninsyklaami. Siis etsintään tällaiset yksilöt =) Saila puhuu kirjassaan myös vaalealehtisistä, tuoksuvista syklaameista. Voi miten puutarhat ovatkaan inspiroivia ja olo on kuin Kolumbuksella tutkimusmatkojaan tehdessään.

Kirjahyllyssä oli vielä toinenkin kirja, joka valaisi syklaamien ihmeellistä maailmaa. Kodin huonekasvit vuodelta 1968 kertoi puolestaan, että syklaamien juurimukulassa on vararavintoa. Kirjassa kerrotaan, että syklaamien lehdistön tulisi olla niin tiivis, että lehdet pystyvät kannattelemaan ylösalaisin käännetyn kasvin painon. Syklaamien ei saisi koskaan kärsiä veden puutteesta. Kirjassa kehotetaan siirtämään kasvukautensa lepovaiheen saavuttanut kasvi ruukkuinen päivineen muovipussissa kellarin pimeyteen lepäämään talveksi. Monenmoisia vinkkejä siis jälleen =)

No sitten jälleen uuteen kaunokaiseeni. Voi kunpa näissä aina lukisi mitä nämä ovatkaan. Mutta tämän kertaisetkin olivat ilman nimitietoja, joten hänen kauneutensa on vain rimpsureunainen, kellohameinen syklaami =)


Ja näin paljon sakkia on tuvan pikku pöydällä =) Voisikohan noita vielä vähän tiivistää, jos joku ihanuus taas kävelee vastaan?


26 kommenttia:

 1. Ihana rimssuhelma! Minulle ei tuollaisia ole koskaan vastaan kävellyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minäkin kohtasin tämän vasta äskettäin kun aloin oikein metsästämään syklaameja =) toivotaan, että kauppojen valikoimat laajenisivat

   Poista
 2. Juuri ihan samanlaisia käveli täällä vastaan, no oikeastaan ne nököttivät viekottelevina puutarhamyymälään pöydällä. Yksi muutti meidän kasvariin. On kyllä ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihania palluroita nuo kukkaset =) Suorastaan suloinen

   Poista
 3. Voi että on ihana tuo viimeinen kuva ja miten suloinen untuvainen tuo viimeksi hankkimasi utukukkainen syklaami, niiiin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin vaan sitä taas hurahtelee kaikkeen ihanaan. Nuo syklaamit ovat olleet tämän syksyn juttu =)

   Poista
 4. Aivan vastustamattoman ihania! <3

  VastaaPoista
 5. Ihanat kasvit siellä rivissä, kauniita<3 Minulla on kerran ollut samanlainen, vain vähän limen vihreään vivahtavan sävyinen. Muistona siitä minulla taustakuva tietokoneeni työpöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä miten selviän noiden kanssa kun liimapaperit tulevat ikkunoihin ja vetoja viileys loppuvat. Mutta ainakin hetken hurmoksen nämä saavat aikaan =)

   Poista
 6. Kauniita!
  Aina voi sen verran tiivistää, että vielä yksi kasvi joukkoon mahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta =) Näin vähän itsekin arvelin, että kyllä vielä vähän voi tiivistää ;)

   Poista
 7. Ihana syklaami, minulle tulee ihan mieleen vanhanajan pitsimyssyt, joita naisilla oli. Minulle onkin uutta, että syklaami saattaisi pärjätä ulkona talven yli. Etsiskelin tänä syksynä valkoisia, mutta löytyi vain vaaleanpunaista. Kyllä valkoiset/vaaleat ovat kauneimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kuin pitsimyssy tosiaan =) Nuo valkoiset ovat olleet minustakin kauneimpia =)

   Poista
 8. Vau, on sinulla kyllä silmää sekä ulkona että sisällä! Jos kun joskus olisi nykyisiä tasalämpöisiä taloja otollisemmat kasvatusympäristöt, niin koettaisin kyllä matkia sinua :) Reipasta viikkoa sinne!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tasalämpöisyydestä ole tietoakaan =) Ikkunat ja lattia vetää ja korkeuksissa hiki tippuu =) Reipasta viikonvaihdetta sinne =)

   Poista
 9. Siis wau! Tää blogi olikin kiva yllätyslöytö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että löysit tiesi tänne =) Ei muuta kuin mukaan ja puutarhuroimaan =)

   Poista