perjantai 21. lokakuuta 2016

Suloiset syklaamit

Suloiset syklaamit ovat vallanneet keittiön ikkunan. Syklaamit eli alppiorvokit saapuivat Englantiin 1500-luvun loppupuoliskolla. 1629 ilmestyneessä Paradisi in Sole Paradisus Terrestris kirjassa esiteltiin yhdeksän muunnosta syklaameista. Ihmeellisen upeasti kuvitettua kirjaa pääsee muuten selaamaan netissäkin. Tässä linkki digijulkaisuun. Kasvitieteilija John Parkinson oli aikansa merkittävimpiä kasvitieteilijöitä ja hän näki kasvitieteellisen maailman jumalallisena ilmestyksenä ja uskoi, että puutarhojen kautta ihminen voi saavuttaa palan Edeniä. Entisaikoina puutarhoihin oli ilmeisestikin hengellisempi tulokulma. Yhtä kaikki, mutta kirjan 800 puupiirroskuvaa ovat todella upeita ja kiehtovia ajankuvia kasveista, niiden kasvattamisesta ja kasvutavoista.

1730-luvulla syklaami esiteltiin Euroopassa ja niitä kasvatettiin lähinnä kasvihuoneissa. Sittemmin 1860-luvulla aloitettiin syklaamien jalostus ja vuosisadan loppuun mennessä ilmestyi valkeita, punaisia, vaaleanpunaisia ja purppuranpunaisia lajikkeita. 1900-luvulla jatkoksi ilmestyivät violetit, tummanpunaiset ja tulipunaiset muodot. Nyttemmin jalostajien kiinnostus on siirtynyt lehtimuotoihin, -väreihin ja kukkien moninaisuuteen.

Meillä on rimpsureunainen syklaami, minikokoinen sylkaami sekä suurikukkainen syklaami.Syklaamit kasvavat tuvan ikkunalla. Vanhassa kansakoulussa on kaksinkertaiset ikkunat ja talvellakin ikkunoiden välittömässä läheisyydessä on huomattavasti viileämpää kuin muualla sisätiloissa. Syklaamit nauttivat viileämmästä huoneilmasta. Eri lähteiden mukaan syklaamit viihtyvät parhaiten 10 - 18 C lämpötilassa. Ne rakastavat valoa, mutta eivät piittaa suorasta auringonpaisteesta. Meidän pohjoisikkunalla ei aurinko juuri näyttäydy, joten paikka on juurikin passeli. Mukulajuurista syklaamia tulisi kastella tassin kautta. Sillä suoraan juurelle lorautettu vesi mädännyttää helposti kukka- ja lehtivanat.

Nykyään syklaameihin kuuluu reilut parikymmentä lajiketta. On rimpsureunaisia, on kerrottuja, on suurikukallisia, on miniversioita ja kerrottuja lajikkeita. Tänä aamuna löysin superihanan kellokukkaisen, cyclamen"Petticoat"  ruotsalaisesta puutarhalehdestä. Vauh - tuommoisen kyllä haluaisin, mutta mistäköhän moisia löytää? 


18 kommenttia:

 1. Voiko olla ihanampaa syyskukkijaa kuin valkoinen syklaami, hennon ujo, puhtaan valkoinen, kaunis! No onhan toki kaikki syklaamit kauniita myös! Voi kun ne viihtyisivät kukkapenkissäkin :D

  Oikein mukavaa viikonloppua Hernepensaskujanteelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat niin ihania =) Ja tiedätkös mitä? Luin juuri vartti sitten Saila Roution Kukkia Sipuleista kirjaa ja siinä puhuttiin syklaamien selviämisestä kukkapenkissä =) Ne siis voivat selvitä talvesta ulkosalla =)

   Poista
 2. Suloisia! Tuoksuvat ovat minusta kaikkein ihanimpia, ja ne ovat myös useimmiten niitä minisyklaameja. Valkkaan aina kaupasta kaikkein tuoksuvimman :-) Kukkien värejä ja lehtien kuvioita tulee myös ihasteltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, noita tuoksuvia en olekaan tavannut. Pitääpä kulkea sieraimet auki seuraavaksi. Nuo ovat niin ihania ja kirjassasi olikin juttua niiden talvenkestävyyksistä =) Vauh

   Poista
 3. Mahtavaa tietoa syklaameista, kiitos! Valkoinen syklaami on minustakin kaunein. Mukavaa viikonloppua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Valkeat ovat niin suloisia

   Poista
 4. Kiva oli lukea syklaameista, kiitos! Herkän kauniitahan ne ovat. Tervetuloa kyläilemään minun uudessa blogissani! Postailin sinne viime sunnuntaina maksaruohosta otsikolla "Maksaako vaivan?" kukkaetkaali.blogspot.com Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Parkinson tiesi ihan oikein. Puutarhassa on pala paratiisia. Hienoja tunnelmia edellisessäkin postauksessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on tosiaan pala paratiisia =)

   Poista
 6. Mää oon aina ajatellut nämä syksyn ulkokukiksi, mutta nämähän näyttävät melko ihanilta ikkunalaudallakin. Ehkäpä kokeilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ne kaiketi ovatkin, mutta meillä olen napannut ne vetoisen keittiön ikkunan ääreen =) Ovat niin sulokkaita

   Poista
 7. Syklaamit ovat kauniita. Nyt voisikin hankkia, kun ois viileä tilakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina muutamalle syklaamille on tilaa =)

   Poista
 8. Syklaamit ovat ihania alkusyksyn ihastuttajia! Cooli kaunotar, siis :) /Pia

  VastaaPoista