maanantai 17. kesäkuuta 2013

Keskiaikaisissa yrttitarhoissa


 Potagerissamme soi keskiajan tanssit, iloittelut ja musiikit =)


Juontaahan Hernepensaskujanteen Potagerin juuret aina keskiaikasten linnojen ja luostarien maailmaan. Moni vanha lukija saattaa muistaakin minun ennenkin kertoneen rakkaudesta keskiaikaan ja renessanssiin.


Keskiaikaiset puutarhat olivat levon, vapaa-ajan, leikin ja romantiikan tyyssijoja. Tuolloin puutarhat pohjautuivat kolmee pääosioon, jotka olivat kukin itsenäisiä puutarhan osia ja usein nämä osiot olivat myös aidoin tai muurein ympäröityjä. Kukkanurmi muistutti luonnon kukkaketoa, puu-puutarhassa oli lehmuksia ja hedelmäpuita ja sitten oli yrittitarha. Yrttitarhaan juontavat potagerin juuret, luostareiden ja linnanherrojen maille.


Keskiaikaisen puutarhan ihanneratkaisu oli neliö. Meidän potager on lainannut tämän neliön pohjakaavan täältä. Mittaa potagerilla on 25m x 25m ja pintaalaa reilut 600 neliötä. Pienen kaupunkipuutarhan kokoinen siis. Yrttitarhoissa oli käytäväverkosto ja istutusalueet pohjautuivat myös neliöihin. Istutusalueita kehysti kivi- tai tiilireunukset. Meidänkin potageriin on tulossa aita kehystämään  tuota viettelevää ja salaperäistä tilaa.


Myöhäis keskiajalla tämä puutarhojen vähän vaatimaton yrttitarha osio nousi uuteen asemaan ja siitä muodostui vähitellen puutarhan keskeisin osio. Samalla muotokieleen tuli lisää koristeellisuutta ja yksityiskohtia. Keskipistettä alettiin korostamaan. Keskiympyrästä lähtivät keskiakselit ja keskiympyrän merkitystä korostettiin puilla, pensailla ja suihkulähteillä. Tämä runsaampi ja puutarhan keskuksena toimiva yrttitarha loi esimuodon keskiajan loppupuoliskolla syntyneille keittiöpuutarhoille eli potagereille.


Yrttitarhan ja Potagerin perusidea pohjautuu esteettisyyteen - siellä yrtit, herkulliset puutarhan antimet, kukat ja symmetriset muodot muodostavat hurmaavan kokonaisuuden.


Meidän matkamme juuret juontavat siis linnanherrojen ja ritareiden aikauteen. Työkaverini aina puhuu kuinka romantikko olenkaan ja siinä taitaa olla hitusen perää. Potagerissa kitkiessäni ja kulkiessani voin kuulla Jordi Savallin sävelten kantautuvan korviini, voin aistia palan keskiaikaisten yrttitarhojen tunnelmaa. Keskeneräisyys ei haittaa, kitkemättömät alueet eivät häiritse - Potagerissa aika pysähtyy ja se imaisee aivan omaan ihmeelliseen maailmaansa.


Jordi Savall on katalonialainen säveltäjä, jonka intohimoihin lukeutuu keskiaikainen musiikki ja tässä oivaa tunnelmaan virittelyä. Tämän kuuloista on meidän Potagerissa =)

12 kommenttia:

  1. Huokaus*
    Potagerinne on käsittämättömän kaunis, ei taida toista yhtä upeaa Suomen puutarhoista löytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta ja samaa mieltä 110! Ja mikä kerrontatyyli.
      I <3 HERNEPENSASKUJANNE.

      -C-

      Poista
  2. Hauska kun oli mainittu musiikki linkitettynä! Sopii hyvin kuvienkin välityksellä tulevaan tunnelmaan puutarhastanne! Täytyykin pohtia teemamusiikkia omaankin pihaan :)

    VastaaPoista
  3. Kuvailet ja kuvaat niin kauniisti ihanaa puutarhaanne! Puutarha, joka kuulostaa musiikilta... :)

    VastaaPoista
  4. Epäilen myös, ettei toista vastavaa Suomesta löydy. Lumoava puutarha täynnä historian kosketusta.

    VastaaPoista
  5. Potagerinne on aivan ihana! Tämä postaus valaisi sen taustoja todella mielenkiintoisella tavalla,

    VastaaPoista
  6. Todella ihanaa <3 Oletteko mukana avoimissa puutarhoissa? Olisi upeaa päästä visiitille potageriin!

    VastaaPoista
  7. Komppaan Minnaa - ja teitä kaikkia muitakin. Ihastuttavan tunnelmallinen puutarha. Kait teille pääsee 4.8.?

    VastaaPoista
  8. Kuinka onnellinen olenkaan, että olen joskus löytänyt tämän blogisi. Ihastuttavaa kerrontaa ja kuvia! Kiitos sinulle!
    -sanna-

    VastaaPoista
  9. Yhdyn ihasteluihin ja huokailen ja kuolailen täällä... ;)

    VastaaPoista