lauantai 8. kesäkuuta 2013

Lewisiat ruukkuihin ja mursketta pintaan


Eilen illalla se sitten tapahtui. Sain vimman ja tempaisin ensimmäiset otteet kivikkopuutarhassa. Menin kontalleen suuren männyt juureen ja ryhdyin kolmipiikkiharavalla töihin. Nyt se siis on alkanut - kivikkopuutarhan perustaminen =)

Viikko sitten hankkimamme Lewisiat olivat edelleen potagerissa, penkin alla, pahvilaatikossa odottelemassa maihin pääsyä. Olin päättänyt, että Lewisiat saavat luvan tulla tulevaan kivikkopuutarhaan. Aamulla nuorimmaisen ollessa parturissa kaunistautumassa kipaisin paikallisella puutarhalla, josta olin hommannut aiemmat ruukut kujanteelle. Joku muukin oli näköjään löytänyt ruukkuaarteeni ja hyllyssä oli melkoinen lovi. Mutta onneksi sain muutaman ruukun tulevan kivikkotarhan komistukseksi. Olin kastellut lewisioita liian huimapäisesti ja ne olivat alkaneet hitusen ruusukkeen alalehdiltä kellastumaan. Viikolla luin jonkin puutarhan sivuilta, että lewisiat ja mehikasvit nauttivat siitä, että niiden juurilla on reilusti mursketta, soraa tai jotakin kiviainesta. Niiden lehdet eivät näet nauti siitä, että ne ovat kosketuksissa kostean mullan kanssa. 


 Onneksi olimme jemmanneet toukokuussa tulleesta murskekuormasta muutaman ämpärin "paikkausmursketta" puuvajaan. Nyt paikkaämpärille tuli käyttöä. Lewisiat pääsivät korkeisiin terracotta ruukkuihin ja juurakoille tuli reilusti mursketta. Nyt ne pääsevät ja keskeneräiseen kivikkotarhaan komistamaan näkyä.


Joku tuossa aiemmissa kommenteissa kysäisi, mistä ruukkuja olen hankkinut? Meilläpäin on eräs puutarha, jonka hyllyissä on ihastuttavia ruukkuja ja tänä vuonna ne olivat erityisen ihastuttavia.


Kolmanteen ruukkuun pääsi amerikanvuokko odottelemaan myös maihin pääsyä.


Tässä kivikkotarhan parhaat työvälineet. Kolmipiikkiharava ja kädenmyötäiset puutarhahanskat, joilla saa tuntuman maasta ja kivistä.

8 kommenttia:

 1. Oikea Puuhamaa! Olette te huimia! :)
  Ihanaa, kun postaus oli taas ilmestynyt! Olen koukussa. Ihan tosi pysyvästi. :)
  Pinkit Guiden hanskat on upeat, ihan Parhaat puutarhuroinnissa & kasvimaalla. Pure Love. :)

  Ja erityisen hyvältä näyttää murske "ruukkukoristeena"! Miksen ole itse älynnyt!?!

  -C-

  VastaaPoista
 2. Hyvät hanskat on ihan ehdottomat. Mulla on toiminut hyvin Würthin hanskat vaikka ne ei kai alunperin ole puutarhakäyttöön suunnitellut. Mutta ovat kestävät ja käden muotoiset.

  VastaaPoista
 3. Ihana, että olit löytänyt blogini, niin minä puolestani löysin tänne! Sinulla on se lapsuuteni unelmien kansakoulu ja potager:) Hurmaavaa ja koukuttavaa luettavaa ja katseltavaa kertakaikkiaan. Kivikkoistutuksistasi tuli aivan ihanat!

  VastaaPoista
 4. Ihastuttavia ruukkuja todellakin. Kivi on kaunista lewisioiden juurella.

  VastaaPoista
 5. Kukat, sora ja ruukut muodostavat kiehtovan kauniin väriyhdistelmän.

  VastaaPoista
 6. Kyllä tulee hienoja istutuksia.

  VastaaPoista
 7. Lempikukkani ovat löytäneet potageriisi! On totta että Lewisiat eivät yhtään pidä liiasta kosteudesta, mutta olen myös lukenut jostain, että ne eivät "siedä" lähellään mitään muuta. Siis niin, että jokin koskettaa kasvia. Jäin vain miettimään, kun samassa ruukussa huomasin kaksi kasvia. Mutta jos näyttävät voivan hyvin, niin ei hätää. Jos huomaat kuihtumista tms, saattaa em asiasta johtua. Onnea ja iloa uusien ihanuuksiesi kanssa!
  -sanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos tuhannesti vinkistä. Onneksi Lewisiat ovat vain väliaikaisesti tuossa ruukussa, odottelemassa meidän kivikon kuntoon saattamista. Mutta pitääpä tarkkailla =)

   Poista