tiistai 11. kesäkuuta 2013

Hernepensaskujanne yhteistyössä Maa-aines.comin kanssa =)


Hernepensaskujanne on aloittanut kutkuttavan yhteistyön ja jännittävän yhteisen matkan valtakunnallisen maa-aineksia myyvän verkkokaupan maa-aines.comin kanssa. Saatuamme ihastuttavan kirjeen ja yhteistyönaloitus toiveen perhosia liiteli mahanpohjassa ja tuntui aavistuksen kummalliselta. Mutta nyt kun olemme päässeet alkuun ja uudet ideat valloittavat ajatukset ja mielen, olo tuntuu suorastaan onnelliselta. Ja mikä parasta henkilökunta on aivan superia ja yhteistyön tekiminen on jätte kivaa =)Eilen tupsahti pihaan toinen kuorma kuorikatetta. Tuoksu oli jälleen yhtä huumaavaa kuin aiemminkin. Nyt siis potagerimme saa tähän suorastaan saharamaiseen kuumuuteen ja kuivuuteen oivan kosteutta pitävän peitteen ja meille jää aikaa aivan uusille projekteille. Sillä uudet ideat ovat muhineet jo liian kauan ja nyt niillä on suorastaan pakottava tarve tulla jo toteutetuiksi.
Maa-aines.comin Kimi hurvasi pihaamme siis kolmen tietämillä. Olimme juuri parahiksi saaneet istutettua mustikat maihin. Kärrättyä niille metsästä oikeaa metsäkompostia. Sillä mustikat haluavat kasvaa ja kantaa satoa hyvin metsätyyppisessä maaperässä, missä on maatuneita neulasia, havuja, käpyjä ja risuja sekä sopiva happamuus.


 Maatunutta metsäkompostia =) Neulasia, männyn oksia ja muhevaa metsämultaa =)


Metsäkompostikuorma potagerin käytävällä

Meillä päin ei totisesti olla saatu nautittua ei rankka eikä tihkusateista sitten kevätkylvöjen, joten maa on pölyävän kuivaa. Mustikoille kaivettiin oikein reilunkokoiset kuopat ja kukin sai likipitäen seitsemisen litraa haaleaa vettä juurilleen.


Sitten pintaan rusehtava maisemointikangas, joka sulautuu kauniisti maastoon sekä kuorikatteeseen, jos joskus vaikka pilkottaisi jostakin katteen alta. Lisäksi maisemointikangas on kuitukankaanomaista ja sitä on huomattavasti mukavampi käsitellä kuin rispaantuvaa mansikkakangasta.


Ja nyt ihanaiset mustikkamme Alvar, Patriot, North Blue ja Pink Lemonade ovat löyhyttelemässä juuriaan meidän potagerissa. Pinnalla on aimo kerros kosteuden pitävää kuorikatetta, josta muuten mustikat erityisesti pitävät. Kukkia on hurjasti, joten satoa saadaan toivonmukaan maistella jo tänä vuonna.


Tiesittekö muuten, että pensasmustikat ovat alkujaan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Siellä viljelmät kulotetaan joka toinen vuosi, jotta sato olisi huima. Lisäksi mustikat voivat elää jopa satavuotiaiksi ja korkeimmillaan ne saattavat ylettyä jopa kolmeen metriin. huimaa vai mitä =)


Iloinen ja ystävällinen palvelu on niin huippua =)

20 kommenttia:

 1. Niin siistiä ja hyvännäköistä hommaa taas!
  Touhua piisaa ! :)

  -C-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tämän vaan on niin inspiroivaa, että vie mennessään =) Ja ainahan puutarhaan voi vaikka kadota ;)

   Poista
 2. Tuohon yhteistyöhän olisin minäkin lähtenyt! Kuorikatetta menee puutarhaan täälläkin hurjat määrät.

  Kuinka hyvin maisemointikangas pitää rikat kurissa? Kasvavatko heti läpi? Löysin pakkauksen ko. kangasta kätköistäni ja nyt mietin kuinka sitä uskaltaa laittaa vaikka hiekkakäytävän alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mietin vähän samaa. Käytävien alla olemme käyttäneet aivan toisenlaista, erittäin paksua valkoista kangasta. Vähän kuin huopaa ja siitä ei tule rikkaruohot läpi. Sitä kangasta myydään metritavarana puutarhaliikkeissä. Meillä nuo mustikkamaat ovat jo valmiiksi rikkaruohoista vapaita niin uskallettiin laittaa tuota maisemointikangasta.

   Poista
  2. Luulen, että ihan juurimattoa hankin meillekin. Mieluummin pelaa vähän varman päälle kuin että parin vuoden päästä purkaa ja tekee kaiken uusiksi. Eiköhän maisemointikankaallekin tule käyttöä.

   Hyvä idea laittaa mustikatkin mansikan tyyliin.

   Poista
 3. Olipa hyvä, että kerroit tuosta kuitukankaasta. Olisin ostaa päräyttänyt mansikkakangasta, vaikka se ei mielestäni toimikaan toivotulla tavalla. Meidän pihassa pitää kattaa todella valtava alue eli kuitukangashankinnoille lomps lomps.

  Teil on kyl mahottoman nättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Meidan puutarha on imaissut jos jonkinmoista katekangasta ja se helpottaa kovasti puutarhurointia. Riippuu vähän käyttötarkoituksesta mikä mihinkin käy parhaiten, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla =)

   Poista
 4. Meidän mustikkamaassa oli ensin mansikkakangas kuorikatteen alla, mutta otin sen pois keväällä. Laitoin pinnalle vain kuorikatetta. Olen tehnyt mustikkamaat turveharkoista, joiden sisällä on rodomultaa. Kiinnostuin tuosta aidosta metsämaasta. Ei ole tullut mieleen, että sitä voisi tosiaan metsästä kerätä luonnollista maa-ainesta pensasmustikoille. Oletko kompostoinut sitä ensin vai laitoitko suoraan metsästä ? Kuorikatteesta tulee tosiaan ihana metsän tuoksu pihaan. Olen täälä kans nuuhkinut ilmaa alvariinsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta mansikkakankaasta mekään ei oikein olla innostuttu. Se on liian muovista ja rispaantuvaista. Lisäksi se päästää kyllä yhdessä sujauksessa rikat läpi jos sikseen on. Meillä on yläpiha niin metsäistä, että olemme sieltä keväiset haravointijätteet eli neulaset, männynrisut sekä kävyt laittanut erilliseen metsäkompostiin. Pikkuhiljaa ne on siellä maatunut metsämullaksi, jota käytämme mm. mustikoiden kasvualustana.

   Poista
 5. Täällä vastavierailulla....liityin lukijaksesi...:)
  Selasin aiempia postauksiasi ja ymmärsinkö oikein, että sieltä löytyi kuvia kotoanne, vanhasta koulusta...ihanalta näyttivät...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :-) blogin alkupäässä on tosiaan kuvia meiltä sisältä :-)

   Poista
 6. Tuleepa siistiä jälkeä! Minä liputan mansikkakankaan puolesta, koska kuitukangas ei estä esim. juolavehnän kasvua kankaan läpi...tai voihan olla niin, että päällä ei ole ollut tarpeeksi paksua kerrosta katetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on osassa alueista mansikkakangasta, mutta siitäkin on tullut pahasti nuo juolavehnät lävitse. Helpointa taitaa olla, että maa on valmiiksi vapaa juolavehnästä, joka on niin terävä, että tulee läpi melkein kaikesta :-)

   Poista
 7. Olisipa meilläkin tilaa mustikkapensaille. Ruukkuun saisin yhden mahdutettua, mutta en ole sata varma mitä moiset pensaat tykkäävät ruukussa olemisesta. Onnea kasvatuspuuhiin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuo ruukkumustikan kasvatus kuulostaa kiehtovalta ajatukselta =) Tarvitsee varmaan kuljettaa kellariin suojiin talveksi.

   Poista
 8. Joka puutarhurin unelma! Mäkin haluun :D Maa-aines.comista olen kuullut pelkkää hyvää, joten ei mikään ihme että on kiva tehdä yhteistyötä. Mullakin on kasvimaa ja pensasmustikat toiveissa ja unelmissa. Kotona odottaa lava katetta ja multaa ja mietin, että mikä olisi kivoin kohde törsätä ne. Jotenkin ne unelmat suuntaa kohti kasvimaata kun sun postausta luen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistyö on totisesti ollut aivan SUPERIA =) Kiitos kauniista kommenteistasi. Ehdottomasti kasvimaan tuunaus kuulostaa hyvältä =) Eli kannatetaan =)

   Poista
 9. Muistatko oliko tuossa kuorma-auton lavalla 1 vai 2 kuutiota kuorikatetta ? Yritän hahmottaa määrää, jos tilaisin meillekin ensi keväänä lavallisen.

  VastaaPoista