keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Reipas raparperiretki


Lallalallaaa - Hei kohta Minttumaaria kolkuttaa ovella ja Hernepensaskujanteella sato alkaa pikkuhiljaa kypsymään =) Iseasiassa kävin tänään jo yhden punaposkisen salaa napsimassa - hapan oli mokoma. Vielä siis lisää aurinkoa tänne kiitos =)


Meillä on aina ollut vähän vallattomia mansikoita ja ne tuppaavat vaeltamaan vähän sinne ja tänne. Ja sitten emme raaski ottaa rönsyjä vaikka kuinka pitäisi. Nyt meillä on ehkäpä takuuvarma systeemi näiden vaeltajien suhteen =) Sotasuunnitelmissa on ottaa sakset ja leikkailla kaikki villit yksilöt pois - täältä ei siis karata ;)


Mustikat ovat kotiutuneet hyvin. Kuorikate on pitänyt maan kosteana ja metsäkomposti riittävän happamana. Täälläkin sato pullistelee jo mukavaa vauhtia. Tänä vuonna saamme siis jo oikein hyvän sadon. Taimet olivat vetreitä ja niin kukkia täynnä kuin olla ja voi. Voi miten odotankaan näiden maistelua. Meillä on viittä eri laatua ja siinähän pääsee maistelemaan kuin viinejä konsanaan ja tutustumaan makuvivahteisiin ;)


Tänään hoidimme kansakoulun vanhoja raparpereja. Tein reippaan raparperiretken pensaikon syvyyksiin ja nyhdin kaikki lamoontuneet ja nahistuneet yksilöt. Tiesitkö muuten, että raparperit rakastavat tuhdin kompostimullan lisäksi kuorikatetta? Tätä en itse tiennyt. Mutta iltaisin olen hitusen uppoutunut asioihin ja tutkinut ja raparperit tosiian rakastavat katetta. Pitihän sitä siis kärrätä raparperivanhustemme juurelle =)

Tiesittekö muuten, että raparperi on kotoisin Uralilta ja sitä tuotiin Eurooppaan Volgan rantoja pitkin kulkenutta vanhaa kauppareittiä. Raparperin nimi juontaa juurensa barbaarien joesta eli Volgasta. Tässähän voisi siis pistää youtubesta myös Frederikin Volgan soimaan ;) mutta tänään päädyinkin aivan toisenlaiseen valintaan =)


Siinä tutkiessani raparperijuttuja törmäsin sattumalta vanhaan Knalli ja sateenvarjo kuunnelmaan - Raparpereista kuinkas muuten. Muistan joskus lapsena kuulleeni radiosta näitä kuunnelmia ja tuli nostalginen olo. Laitoin kuulokkeet korviin ja annoin tarinan viedä. Ja vauh =) 60-luvulla kirjoitettu kuunnelma on kuin tästä päivästä kirjoitettu. Siinä Ministeriön erikoisosasto pähkäilee raparperin kasvatukselle standardeja ja lopulta päätyvät oikeille raparperijuhlille, jossa Rebecca tarjoilee rabarberiviintä ja siitä sitten alkaakin melkoiset juonen käänteet. Hupaisaa ja niin tämänkin päivän ajankuvaa. Maailma siis muuttuukin hitaammin mitä olin kuvitellut =)


Sitten meidän hoitamattomat vadelmat kantavat tänä vuonna jättiläissatoa. Tämähän on siis oikein herkkuhetkien vuosi =)

4 kommenttia:

 1. Teille on tulossa mukavasti marjasatoa! Vadelmat, mansikat ja mustikat ovat herkkua!

  VastaaPoista
 2. Ihania herkutuksia kasvamassa!
  Meillä on ollut tapana kattaa raparperipenkki aina varsia kerätessä raparperin lehdillä. Ne katkotaan samalla penkkiin. Johannes tämän meille aikoinaan opetti.

  VastaaPoista
 3. Oh! Mikä sato teitä odottaa! ...te satoa ja sen kypsymistä! Oh oh oh-huudahduksia lisää! :D
  Herkulliselta & hyvältä näyttää!
  Kate tekee kaikesta niin jotenkin ryhdikkään ja mehevän näköistä. Tahtoo itsekin!

  Suloisen vehreää ja joutilasta (?) Juhannusta Kujanteen väelle!

  -C-

  VastaaPoista
 4. Mansikkaa on tulossa meilläkin tosi paljon, viime kesänä jo tuli 15kg omasta maasta! Vadelmien suhteen näyttää heikommalta, vadelmakärpänen on iskenyt viljelyksiin ja vielä en ole saanut kaikkia tuhotuksi.

  VastaaPoista