keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Suurena kitkentäpäivänä kitkettiin ja kitkettiin =)Aivan ensimmäisenä pitää niiata niksauttaa ja posket punaisena kiitellä Teitä kaikkia ihanaisia lukijoita niin häkellyttävän kauniista kommenteita =). Muutamat ovat myös kyselleet Potagerimme mukana olosta Avoimet puutarhat tapahtumassa, mutta sitä saatte vielä odottaa. Kutsu on toki tullut, mutta varsinainen päivä ei meille sopinut ja päädyimme siihen, että muutoinkin potager saa vielä kasvaa rauhassa muutaman vuoden =) Mutta josko sitten avaisimmekin puutarhan - kuka tietää =)


Sarin puutarhassa on aina ollut mielenkiintoisia juttuja kuun vaikutuksista puutarhurointiin. Niimpä päätin ottaa härkää sarvista ja testata kitkentää Suurena kitkentäpäivänä. Heti aamusta sangot kainalossa siis Potageriin ja ei muuta kuin rikkojen kimppuun. Siinä tuoksinassa toki unohdin tarkkailla miten rikkaruohot lähtevät maasta. Nimittäin Suuren kitkentäpäivän idea on siinä, että rikkaruohojen kitkennällä on suurin vaikutus ja rikat lähtevät juurineen parhaiten aamupäivän aikana.


Mutta huomasin toisenkin erityisen asian. Sillä kitkin aamusta aivan iltaan asti ja oli aikaa ajatella ja ihmetellä rikkaruohojen ihmeellistä elämää. Nimittäin yksivuotiset rikkaruohot olivat vasta aloittamassa kukintaa. Taitaa vanhalla kansalla ollut kuun vaikutusten lisäksi muutakin tietoa hallussaan. Tämä oli siis senkin puolesta hyvä aika kitkeä, ettei kaikki vihulaiset ehdi siementämään. Muuten asiasta toiseen.  Tuosta yläpuolella olevasta kuvasta näkyy aika hyvin miten kaltevassa rinteessä potager sijaitsee.


Tämän vuoden teemanahan meillä on helppohoitoisuuden lisääminen, jota olemme edesauttaneet kuorikatepinnoilla. Nyt viimeisetkin mustikat ovat maassa ja huomenna säiden salliessa alkaa kuorikatteen kärrääminen viimeiselle mustikka- ja mansikka-alueelle.


Istutamme mustikat siis ensin ja sen jälkeen levitämme vasta maisemointikankaan. Näin maisemointikangas ei tärväänny heti mullalla ja kate pysyy puhtaana.


Suuren kitkentäpäivän kunniaksi kitkimme yhden kivikäytävänkin ylös =) Tästä ehkäpä lisää myöhemmin.

8 kommenttia:

 1. Liila väri ja kivet näyttävät sopivan todella upeasti yhteen!

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti kuun suotuisasta vaikutuksesta on lisähyötyä rikkojen poispysymisen kannalta! Oikein siistiltä näyttää (niinkuin aina teillä)! Hyvää juhannuksen odotusta :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä. Onko tuo Hakuro-paju tuossa keskellä? Se on niin mun uusi lempipuu! Mäkin haluan sellaisen :)

  Vinkkinä Avoimista...Se on ensi kesänä jo alkukesästä. Pidä mielessä. Olisi kiva nähdä teidän piha siellä muiden mukana.

  VastaaPoista
 4. Hih, minäkin laitoin ihan kellon soimaan, että ehdin kitkeä parisen tuntia, ennenkuin läksin siskon ja lastensa kanssa pikkureissulle;)

  VastaaPoista
 5. Täällä huokailen ihastuksesta, huoh! Niin on upea tuo teidän potager!

  VastaaPoista
 6. Kyllä on niin siistiä!! Käykö joku "nuolemassa" nuo käytävät? ;)

  VastaaPoista
 7. Kaunista, kaunista! Minun silmiiini ottaa tuo kaunis violetti yhdistetynä keltaiseen ja oranssiin - mun lemppariyhdistelmiä!
  Kait teille pääsee ensi vuonna sitten??? Tiedä, että puutarha ei ole koskaan täydellinen ja valmis.

  VastaaPoista
 8. Ihana blogi ja ihana puutarha!! Olipa kiva löytää tänne! Tulen uudestaan paremmalla ajalla.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista