sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Pitsiunelmaa ja vähän hyasintin sävyjä


Tänään on pyörät pyörinyt ja maisemat vilahdellut. Ensimmäinen aamun etappi oli Somerniemen Baddingin Paratiisi kioski ja vilvoittavat Rio Colat =) Sitten jatkoimme matkaa syömään ja herkuttelemaan. Päivä siis kului lokoisissa merkeissä. Mutta kotosallakin tapahtuu jälleen jotakin =) Nimittäin vuonna 2008 hankittu Mustaselja "Black Lace" on vironnut silmin nähden. 


Pensas oli ehtinyt neljässä vuodessa kasvaa komeutta kolmisen metriä, mutta talvessa oli jotain omituista ja selja kärsi huomattavia talvivaurioita. Oikeastaan yhtä tai kahta puuvartta lukuunottamatta selja oli kuollut. Leikkasin koko komeuden keväällä alas ja pikkuhiljaa selja ryhtyi virkoamaan ja puskemaan uutta kasvustoa.


Toisaaltaan selja kestää vuosittaistakin alasleikkuuta. Mutta rakastin seljaamme suurena ja tummanpuhuvana pitsikomeutena, joka uskollisesti soi meille sitruunantuoksuisten, lähes 20 cm halkaisijaltaan olevia vaaleanpunaisia kukkaunelmia. Tänä vuonna kukinta jäi väliin ja mustaselja on kasvattanut liki puolitoistametriset uudet, vankat versot. 


Black Lace sopii erityisen hyvin yhteen talon päädyssä olevan Delphinium x cultorum 'Centurion Rose' paljouden kanssa. 


Suuren, koko talon etelä- ja itäpäätyjä ympäröivän kukkapenkin kasvusto on voimissaan. Penkki on kaareva, aivain kuin keskelle taloa olisi laitettu harpin piikki ja puöräytetty talon ympäri ympyrän kehä. Kehän reunaa komistaa oranssina hehkuva päivänliljarivistö. Vuonna 2008 tänne muuttaessamme talon kuistinpielessä kukki vanha päivänliljamätäs. Siitä kun sitten sitä ruvettiin kaivamaan ylös ja jakamaan juurakkoa, niin taimia tuli liki kolmenkymmentä metriä pitkään kujaan penkin reunalle. Eli meillä on penkin reunassa korkeat päivänliljat, sitten seuraava kehä on matalampaa vanhaa kurjenmiekkaa, kehä valkoisia narsisseja, kehä keltaisia narsisseja, kehä vaaleanpunaisia pioneita ja siperiankurjenmiekkoja ja loppu alue onkin ritarinkannuksia.


Värit vaihtelevat siis alkukesän sinivalkoisesta, syvään violettiin ja vaaleanpunaiseen ja väriloisto päättyy hyasintin violetin ja oranssin tykitykseen.


Oranssit päivänliljat näyttävät hehkuvan valkeaa taloamme vasten.


Mutta tummanpuhuvan pitsiunelmamme kainalosta ne löytävät parhaan paikan.

14 kommenttia:

 1. Minun seljalla sama kohtalo kuin teillä. Ja keväällä pikkuruiset versot vain puskivat maasta ja nekin veteli peura. Leikkasin myös aivan tapille ja nyt noin metrinen.
  Upea oranssinen lilja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että selja kasvaa välillä niin hirvittävän paljon, että talven kestävyys kärsii. Mutta onneksi ne tykkäävät alasleikkauksestakin =)

   Poista
 2. Taitaa tässä viimeisessä kuvassa olla Psychocarpuksen kainalossa eikä Lacen :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu - kappas kun samassa penkissä on kaksi tummanpuhuvaa niin tuossa alimmaisessa on purppuraheisiangervo taustalla

   Poista
 3. Kaunis tuon mustaseljan tummanpuhuva lehdistö ja kun siihen kuvittelee vielä vaaleat kukinnot... Ihanaa kukkapaljoutta pitkässä penkissänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tumma selja on aivan äärettömän kaunis kukkiessaan =)

   Poista
 4. Upeita kuvia, huokailen ja nautin =)
  Ootteko tehny seljan mehua, onko sinulla hyvää reseptiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Toistaiseksi ei olla itse tehty seljankukkamehua vaan pärjätty kaupan mehulla. Mutta tässä esim. yksi ohje:
   noin 25 - 30 seljankukkaterttua
   2 viipaloitua sitruunaa
   1,5 - 2l vettä
   n. 15-18 dl sokeria
   3 rkl sitruunahappoa

   Sitruunansiivut ja kukat vuorotellen lasitölkkiin ja kaada kiehuva sokeri/sitruunahappoliemi kukkien päälle. Säilytetään 3-4 vuorokautta viileässä. Sitten siivilän kautta lasiin =)

   Poista
 5. Upea on tuo tummanpuhuva seljasi! Ja huikea yhdistelmä ritarinkannuksen kanssa. Sinun ritarit pysyvät kaiken lisäksi näköjään pystyssäkin, mulla kaatuilevat rähmälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään myrsky kaatoi meidänkin ritarit. Taisi olla liian kova vastus urheille ritareille ;)

   Poista
 6. Täällä blogissa on vaarallista vierailla, tulee aina uusia haaveita ostoslistalle :) Täytyykin perehtyä tuohon Seljaan, todella näyttävän sävyinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä lisäkysymys, mistähän tuollaisia seljoja saa hankittua? Ei nopeasti googlaamalla tule vastaan tutuissa taimikaupoissa..

   Poista
  2. Ainakin täällä etelän taimistoilla on noita seljoja. Ihan tänäänkin näin Fiskarsissa sijaitsevassa Tahvosten myymälässä. Hinta oli muistaakseni parinkympin tietämillä.

   Poista
 7. Tuo tumma pitsinen selja on kaunis. Minullakin on tumma selja uudessa kukkapenkisäni, mutta luulen, että se on jotakin muuta sorttia. Koko talonympäryspenkkisi on hurmaava ja hyvin suunniteltu. Aivan ihastuttava!

  VastaaPoista