torstai 25. heinäkuuta 2013

Näkymiä nättejä =)


Potagerin ylätasanteella on penkki. Kukaan vaan ei ole koskaan istunut penkillä. Aikoinaan penkki tuotiin, jotta töiden lomassa ehteisi istuskella ja ihailla maisemia. Mutta arvaattekin varmaan miten kävi =) Penkkitasanne on periaatteessa varasto, jossa säilytetään ämpäreitä, ruukkuja, kastelukannuja, uusia taimia ja ties mitä. tänään kuitenkin päätimme siivota tasanteen, kantaa ämpärit ja ruukut verstaalle. Täällä meillä muuten asustaa kultasadekin - ruukussa aivan kuvan oikeassa laidassa. Kultasade on useita vuosia vanha ja asustellut kellarissa hakuropajun kaverina. Sille pitäisi löytää jokin kiva paikka. Nimittäin aivan tässä meidän lähellä on erään talon pihassa oikea kultasadepuu, valtaisa ja komeasti kukkiva.


Siivoustouhun lomassa kuitenkin ehdittiin ihailla maisemia. Istuin trimmeröinnin lomassa talon seinustalla ja nojailin viileään kivijalkaan. Vanhan omenapuun lehvästön lomasta avautui maisema potagerin ylitse ja silmät kulkivat pitkin vehnäpellon aina joelle saakka. Meidän kiviaidan takana on varmastikkin maailman kaunein viljapelto. 


Keskiakselin yläpäästä katsottuna ei juurikaan peltolakeuksia näy. Keskiympyrää reunustavat kirsikat ovat kasvaneet valtaviksi ja peittäneet näkymää. Toisen puolen keskiakselin samainen peltolakeus näkyy jälleen komeana. Sieltä missä olen etsiskellyt kadonnutta kivikäytävää. Ja etsinnät ovat tuottaneet tulosta. 


Tältä projekti tällä hetkellä näyttää. Mäkimeiramia on kuskattu tuhottomia määriä tunkioon. Nyt pitää vain varoa, ettei se lähde siellä levittäytymään. 

Pillit ja pussit on siivottu lähtöuomiin. Käytävät ovat kunnossa. Meillä näyttää kovin harmaalta, mutta jahka alaruutuihin saadaan uutta kasvillisuutta niin kyllä tämä tästä vielä vehreytyy =)


Meillä on ehkä ihanin maalaatu mitä voisi toivoa. Potager on erittäin multavaa, vettäläpäisevää ja sopivan hikistä maaperää. Maata on erittäin helppo kaivaa ja muokata. Maa kylläkin kätkee sisäänsä uskomattoman määrän kiviä. Nimittäin kaikki potagerin kivet on kaivettu mullasta. Tänään ajattelimmekin perustaa kivikompostin - kompostin, joka on täynnä kiviä, niin, että sadevesi puhdistaa kivet ja tarvittaessa kompostilta voi kipaista hakemassa ämpärin jos toisenkin. Meillä on nimittäin tällä hetkellä kiviä kymmenisen ämpärillistä pitkin potageria ja talon toisen rännin alle on keväällä viskelty kolmisen kottikärryllistä kiviä, niin ettei edes saatu vesitynnyriä rännin alle.


Sitten vähän näkymää potagerista viistoon talolle päin. Tuomi tekee melkoisen katon rinteeseen ja tuolta tuomikaton alta voi kulkea polkua pitkin yläpihalle ja tulevaan muotopuutarhaan.


Huomenna onkin luvassa hitusen kuorikatteen levittelyä ja marjojen keruuta =)


10 kommenttia:

 1. Kauniit näkymät! Miten hoidatte kirsikkapuita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kirsikoita on leikattu, koska ne kasvattivat lehvästöä kulkuväylille. Kirsikat ovat hurjia kasvamaan. Ehkäpä me emme hoida niitä niin kuin pitäisi, koska ne ovat valtavia =) Jos teillä on hyviä vinkkejä kirsikoiden hoitoon, niin niitä otetaan avosylin vastaan =)

   Poista
  2. Hoitovinkkejä ei vielä ole. Lähinnä mietin kuinka paljon ne kestävät leikkaamista. Haluaisin sellaiset tuuheat pilvenä kukkivat puut, sadolla ei ole niin väliä.

   Poista
 2. Kyllä on mahtavan ihanaa!! Ihan kun meidän maalaatu. Kiviä on! Ei ehkä ihan noin paljon. Eipä ole paljon oleskelupenkeillä istuskeltu täälläkään!

  VastaaPoista
 3. KAUNISTA JA UPEAA! (pahoittelut huutokirjoituksesta, mutta ei tuollaisen näkymän jälkeen voi kuiskia heti!)
  Ja kivikomposti..! Hahah! Ihana juttu! :D

  -C-

  VastaaPoista
 4. Upeeta maisemaa! Puutarha nousee esiin kauniiden peltojenkin myötä.
  Kaunis kivi-aita rajaa myös mukavasti ja suojaa tuulilta.

  VastaaPoista
 5. Kateellinen maalaadusta, meillä on sellainen savimaa täällä etenkin alapihalla. Tämä meidän laakso on ollut aikoinaan yhden tiilitehtaan savenkaivuupaikka. Mm. Uspenskin katedraalin tiilet voivat olla meidän laaksosta kaivetusta savesta ja tod. näk. ovatkin. Mutta se ei puutarhurointla paljon lohduta :)

  Ps: lisäsin blogisi omaan linkkilistaani blogissani - varmaan ok?! :-)

  VastaaPoista
 6. Ihana tunnelma huokuu kuvista :)
  Olen jo jonkin aikaa seuraillut blogiasi ja ihan pakko viimein jättää kommentti.
  Kiitos upeista taidonnäytteistä ja kuvistasi, blogissasi on vierailtava ihan joka päivä hakemassa ideoita ja fiilisteltävä kauniiden kuvien parissa.
  Muotopuutarhasi on kaunis, tuollaisesta haaveilen itsekkin.
  Saanko kysyä, onko kivikäytävien alla mattoa, joka estää rikkojen kasvun? Tai onko potagerissa muualla käytetty jonkilaista katekangasta hiekka/hake alueiden alla? Omani tosiaan suunnittelu-vaiheessa ja kaikki vinkit perustukseen tervetulleita! ;)

  Aurinkoista viikonloppua sinulle! :)

  Riikka

  VastaaPoista