sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Tukevia olkapäitä ja siementen viilaamista


Aamukahvia, mustaa ja kuumaa sekä tuoreita vadelmia =) Meillä on keittiön pöydän ääreltä tällainen näkymä . Joskus aamuisin avaan salaa ikkunan ja annan raikkaan kesäilman tulvia sisään ja kuuntelen luonnon sinfoniaa. Ikkunassa pitäisi olla kärpäsverkko näin kesäisin, mutta se peittää rakastamaani näkymää. Tässä voisi vain istua ja tuijottaa.


Kun ikkunan avaa kokonaan näkymä muuttuu hieman.


ja katse voi lepäillä peltolakeuksien päällä. Sydämeni on tehnyt pesän Varsinais-Suomalaisten viljavien peltojen katveeseen, kiemurtelevien jokiuomien virtaaviin vesiin ja mereltä käyvään viilentävään tuuleen. Täällä tunnen olevani kotona =)


Maailmankuulun Kew Royal Botanic Gardenin kasvikokelmiin kuuluvan Dianthus Siberian blues neilikan sävy on punertavampi mitä kuvittelin. Tewkesburyn lordi Capel perusti kasvitieteellisen puutarhan jo vuonna 1761. Kewin kasvitietteellisen puutarhan kasvikokelmaa pidetään maailman suurimpana. Kokoelmaan kuuluu 44000 eri alkuperää olevaa kasvia. Puutarhalla on oma siemenvalikoima ja olen tilannut näiden neilikoiden siemenet muutamia vuosia sitten sieltä.


Tyräkkien keräily kuuluu lempipuuhiini. Tiesittekö, että tyräkkien siemenet ovat niin kovia, että niiden itämistä edistää se, että siemenen pintaa hioo kynsiviilalla? Joskus olen kasvattanut tyräkkejä ihan itse siemenistä. Muistaakseni saksalaisella Jelittolla on hyvät tyräkkien siemenvalikoimat. Tässä rantatyräkki sateen jäljiltä. Sateen uuvuttama sinikatana on saanut tukevan olkapään, johon nojata.


Kun pään työntää sadepisaroiden kasteleman särkyneensydämmen sisuksiin voi nähdä tällaista =)


Potagerin keskiympyrän kirsikoita on jälleen leikelty. Murskepolku kulkee lehväkatoksen alta. Oksat on mukava pitää siinä kuosissa, ettei puun alta kulkiessa tarvitse väistellä oksia tai kumarrella.


Polun toisen puolen kirsikkakin on saanut uutta muotoa itselleen. Muutaman vuoden kuluttua lehvästöt varmasti koskettavat toisiaan ja muodostavat katon käytävän ylle... Toivotaan ainakin niin =)

8 kommenttia:

 1. Mahtavat näkymät keittiön ikkunasta. Minulla venyisi kyllä nuo aamukahvit miltei lounaaseen. Vanhaa viljelysmaisemaa ympärillä.
  Todella persoonallisen näköinen tuo tyräkki.

  VastaaPoista
 2. Ei tuota näkymää kyllä kannata kärpäsverkolla pilata!

  VastaaPoista
 3. Kyllä on kaunista..ei voi muuta sanoa!

  VastaaPoista
 4. Olen niin uusi lukija täällä, että en voi kuin mykkänä katsella noita kuviasi. Kuinka monta vuotta oletkaan rakentanut tuollaista upeata pihaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Vuonna 2008 muutettiin tähän vanhaa 1902 rakennettuun kansakouluun ja tuota potageria alettiin silloin rakentaa silloiselle viljapellolle. Varsinaisen muodon se sai kesällä 2009.

   Poista
 5. Miekin voin tuijottaa noita sun näkymiä vaikka kuinka. Ei oikein sanat riitä kuvaamaan tuota upeutta. Meillä satoi yöllä vähän. Sataisi nyt hieman enemmän, etä raikkaus lisääntyisi.

  VastaaPoista
 6. Kyllä on kaunista! Ihan uskomatonta. Pistä pääsymaksu portille ja avaa puutarha, niin saat tilattua säkkikaupalla lisää siemeniä... :-)

  PS. Tavallinen kultatyräkki siementänee helposti?? Ainakin meillä siementaimet meinaavat vallata penkit ihan ilman hiontoja. Mikä kyllä sopii mulle hyvin, koska siirtelen niitä sitten eteenpäin aina uusiin penkkeihin.

  VastaaPoista
 7. Kertakaikkiaan rauhoittavan kauniit näkymät keittiön ikkunasta! Itselläni on metsää ja sekin on rauhoittavaa ja kaunista katseltavaa, mutta että näkee pitkälle on jotain ihan muuta.

  VastaaPoista