Meillä oli hauska päivä tänään. Siemeniä on valtavasti laatikoissa, pussukoissa, kirjekuorissa ja ties missä. Otimme härkää sarvista ja saimme kylvettyä juuri Englannista saapuneet ritarinkannukset. Mutta tämä ei mennyt niin kevyesti kuin ensiarvaamalta kuulostaisi =)
Ensin piti tietysti miettiä miten 18 erilaista ritarinkannus sorttimenttia tunnistettaisiin. Vanha siemenpussukkatekniikka kun ei tullut kuuloonkaan ja turveruukkuihin ei voi suoraan kirjoittaakaan. Ei muuta kuin metsään siis ja hakemaan merkkitikkuja keltaisen ylätalon takana kasvavasta pihlajapöhheiköstä. Tikut piti tietysti mitata saman pituisiksi. Ja sitten vuolla tieteelliselle nimelle paikka.
Tämän jälkeen pussukat esiin ja kynä viuhuamaan. (Toki kuvassa on jo ties kuinka mones tikku meneillään ja ollaan siirrytty ritarinkannuksista jo muihinkin taimiin.)
Nyt viirinauhat piti ripustaa kunniapaikalle.
Ja sitten vielä ripaus ruukkuja ja romantiikkaa niin avot. Vihdoinkin kaikki oli valmista itse ritarien kohtaamiseen ;)
Nuorimmainen, joka on muuten erikoistunut kylvöpuuhiin, tuli auttamaan 18 ritarinkannussiemenpussukan kanssa. Ja siitäkös hihittely alkoihin =) Ensin vastaan tuli Blue tit, tihhihhiii - ja sen jälkeen ratista kärynnyt Amadeus (liekkö kuninkaallisten hoilottelijoiden heimoon kuulunut taannoin) ja sitten pistettiin maihin Fausteja (mamma vainaan paskereita).
Mihinköhän joudumme jos puutarhassamme nakuillaan, juopotellaan ja jotkut vieläpä käyttävät boheemisti taiteilijabaskereita =)
Lehtisen puutarhalta hankkimamme turveruukut olivat kuuden kennon levyinä, joten laitoimme kutakin ritakinkannusta yhden tällaisen kennollisen. Kuhunkin kennoon tuli pari kolme siementä ja loput jätimme kevääksi jemmaan.
No nyt kuitenkin villi kaarti on saatu rauhoittumaan peittelemällä siemenet visusti vermikuliitilla ja kastelemalla heidän ylhäisyytensä. Vermikuliittia käytän melkein aina kylvösten peittämiseen, sillä useimmat siemenistä ovat valossa itäviä. Lisäksi vermikuliitti sitoo kosteutta kylvöksien pintaan ja luovuttaa sopivasti ravinteita.
Moni on kysellyt ja kummastellut kylvösteni ajankohtaa. Teen usein kylvöksiä keskikesällä tai näin kesän loppupuolella ja siinä ne ovat onnistuneet kuin keväälläkin tehdyt. Toisaaltaan puutarhoissakin kypsyy paraikaa siemensato ja kohta ne kylväytyisivät itsestäänkin. Tällä kertaa kylvökset ovat turveruukuissa, jotta saan ne kaivettua syksymmällä ruukkuinen päivineen sijoilleen. Tällöin tiedän keväällä kitkiessäni, etten myllää pikkutaimia. Tässä on myös sellainenkin etu, että jos siemenet eivät idä tai vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen, niin ne voivat rauhassa itää keväällä.
Voi miten viihtyisä istutusnurkkaus viireineen kaikkineen. Kasvuonnea kaikille ihanille ritareille!
VastaaPoistaOnpa siellä ollut istutusurakkaa kerrakseen. Keskikesä on hyvä aika kylvää perennoja. Aina onnistuu.
VastaaPoistaIhana istutusnurkkaus!
VastaaPoistaAika määrä erilaisia ritarikannuksia:)
Eipä ole tullut mieleen, ettö nytkin voi kylvää ja istuttaa:)
♥ ihana paikka! Ja ihanat tikut!
VastaaPoistaIhanalta näyttää tämä sun siementämö. :) Meilläkin ensimmäinen kylvöpäivä vietetty. Ruukkuja kuutisenkymmentä omenapuun alla olevalla pöydällä. Siellä ei sadekaan hakkaa kun siiviloityy suuren lehväston läpi. Nimitikut vielä tekemättä.
VastaaPoistaHyviä ideoita! Pitääpä kokeilla siemenviljelyä itsekkin joskus kesällä ja nimenomaan noihin turveruukkuihin niin että saa ne sitten maahan helposti.
VastaaPoistaKiitän lämpimästi kun jaat hyväksi kokemiasi vinkkejä... itekkin inspiroituu kokeilemaan =)
Hahah! Otsikko repäisi jo ison hymyn plus tirskahduksen! :D Khih! Mitä kaikkea Puutarhassanne tapahtuukaan! :D ...onneksi tiesimme kai kaikki, että sillekin löytyy selitys, ja ihan kunnollinen! ;D
VastaaPoistaViirit on VALLOITTAVAT! Taas kerran - olen myyty!
-C-
Silmiähivelevä performanssi ritarien kylvämisestä!
VastaaPoista