tiistai 2. heinäkuuta 2013

Luonnostelua ja säleikköpuiden tutkimista


Espalier - eli meikäläisittäin säleikköpuu. Espalier on ranskaa ja sana on johdettu italiankielen spalliera sanasta, joka tarkoittaa lepäämistä olkapäätä vasten. Näiden säleikköpuiden juuret juontavat aina Egyptiin ja sieltä Rooman valtakunnan aikaan. Roomassa käsittääkseni jopa valvottiin jotenkin hedelmäpuiden kasvatusta ja säleikköpuut olivat tilaasäästäviä ja tehokkaita hedelmien tuottajia. Rooman lisäksi mm. keskiaika on ollut erityisen suosittua säleikköpuuaikaa. Tuolloin linnojen ja luostarien muurien suojissa tila oli kortilla ja hedelmäpuut viljeltiin muureja vasten, jolloin niin tilallisesti, lämmön suhteen kuin sadonkin näkökulmasta kaikki hyöty saatiin irti.

Säleikköpuut pohjautuvat symmetrian ihannointiin ja niissä lähdetään pakottamaan puun kasvua kaksiulotteiseen tasoon. Suurin osa säleikkömalleista, joita muuten on yllättävän paljon, suosii vaaka ja pystysuuntaisia oksastolinjoja. Meidän uuteen muotopuutarhaosioon on tulossa kynttelikkömallia. Aivan kuin tuon aamukahvipöydässä rustaamani luonnoksen vasemmassa reunassa näkyy.

Säleikköpuut voivat elää jopa 150 vuotiaiksi ja niiden on todettu olevan tavallisia puita vahvempia tauteja vastaan hyvän ilmastoinnin vuoksi. Radikaalit leikkaamiset hidastavat puun mahlan virtaamista ja nämä puut tuottavat satoa nopeammin ja runsaammin kuin perinteisesti kasvatetut hedelmäpuut. Säleikköpuun kasvatus on syytä aloittaa pienehköllä omena- tai päärynäpuun taimella. Toki säleikköpuuksi käy melkein mikä tahansa puu ja monet pensaatkin, mutta nuo on todettu helpoimmiksi kasvatettaviksi. Meillä noiden puiden valinta on vielä vaiheessa, mutta heti kun asia hurahtaa eteenpäin saatte kuulla lisää =)

Kiitoksia muuten kaikille ihanille lukijoille rohkaisevista ja innostavista sanoista tuolla edellisen postauksen yhteydessä =)

12 kommenttia:

  1. Vau mitkä suunnitelmat! Kyllä ne teidän taidoilla onnistuu.

    VastaaPoista
  2. Huh, mikä urakka! Mutta sinunkaltaiselle innokkaalle puutarhaihmiselle tuo on juuri oikeanlainen, intohimoinen projekti! Kiva seurata etenemistä!

    VastaaPoista
  3. Hieno suunnitelma! Itse laittaisin tuonne vielän jonkun penkin/istuinryhmän, josta voisi ihailla puutarhaa päärynöitä syödessä!

    VastaaPoista
  4. Jännittävä kokeilu. En ole koskaan nähnyt säleikköpuuta livenä, kuvissa kyllä.

    VastaaPoista
  5. uh! miten upea kokonaisuus!! Kynttelikön muoto on ehdottomasti oikea valinta :)

    VastaaPoista
  6. Säleikköpuut ovat upeita. Onnea kasvatukseen. Tulee taatusti hieno!

    VastaaPoista
  7. Sinulta ei haasteet pääse loppumaan. Nostan kyllä hattua vaativille projekteillesi. Nyt vain jännityksellä odottelemme kertomukselle jatkoa...

    VastaaPoista
  8. Oij, miten näyttää hyvältä!!

    VastaaPoista
  9. Hyvä suunnitelma. Tykkään varsinkin potagerin jatkuvuudesta, mikä usein puuttuu näistä suomalaisista uusista potagereista. Yksi alue lisää ja kokonaisuuden summa on jo niin moninkertainen. Mäkin tykkään säleikköpuista. Olen niitä Lepaalla ihastellut. Ne ovat niin muotopuutarhaa ja potageria parhaimmillaan!

    VastaaPoista
  10. Hieno suunnitelma! :) Onko tuossa takana jotain vai tuleeko pelkkä säleikkö? Meidän tonttia rajaa kolme metriä korkea, 22m pitkä aita ja nyt mietin tietenkin sitä kuinka siihen voisi laittaa säleikköjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa säleikön takana on niittyä, johon sitten tulevaisuudessa jatketaan tuota aluetta =)

      Poista
    2. Okei, eli siihen tuleekin teille sitten vähän tukevammat säleiköt. :)

      Poista