sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

ei mennyt niin kuin Strömsöössä - ei sitten alkuunkaan


Täällä paahtava kuumuus ja kuivuus sen kuin jatkuu. Useista blogeista olen saanut lukea kosteudesta, sateista ja tulvista, mutta meillä ei kevätsateiden jälkeen ränninalus tynnyrit ole täyttyneet kuin yhden kerran. Harmaa pölypilvi vain leijailee. No se ei estä yrittämästä =)


Vihdoinkin aloitimme valuprojektin. Olemmehan siinä hommassa jo melkeimpä vanhoja tekijöitä, kun muutama vuosi sitten valettiin laattoja vaikka kuinka. Mutta kuinkas ollakkaan. Ensinnäkin olimme hukanneet (lue unohtaneet) mestari seoksemme suhteet. Sitten jo vähän lähtötilanteessa arvelutti muottimme pitsimaton paksuus sekä muotojen päästävyys. No valut kuitenkin aloitettiin koevedoksella ja kuinkas siinä sitten kävikään.


Matto valeltiin mäntysuovalla, koska öljystä jäi edellisellä kerralla kurjat jäljet laattoihin. Mäntysuopaa olen käyttänyt väliaineena kipsivaluissa ja ajattelimme, että se toimisi tässäkin hommassa.


Laattojen koko on hulppeat 50cm x 80cm ja meillä ei tietystikkään ollut rautaverkkoa laittaa valoksiin. Rautaverkko olisi nimitääin tämän kokoisissa laatoissa ihan ehdoton kestävyyden aikaansaamiseksi. No tämäkään ei paljoakaan haitannut koevedosta tehdessä.


Reunasabloonat oli helppo irroittaa kuten aina, mutta laatta oli juuttunut käsittämättömästi pohjaan ja pitsimattoon kiinni. Siinä sitten äreärtäessämme pala jos toinenkin irtoi laatasta ja pitsimattosta jäi palat käteen. Mutta jotakin tämäntapaista siis haluaisimme sinne tulevaan muototarhaan käytävämateriaaliksi. Nyt kaikki kullanarvoiset vinkit ja ideat otetaan vastaan avosylin =) Sillä näitä tarvitaan tässä ensimmäisessä vaiheessa 96 kpl =)


Tänään on lisäksi kuljetettu klapeja puuvajaan aivan himona - Kansakoulun lämmitys toimii nimittäin alkuperäisillä pönttöuuneilla ja talveen on syytä varautua jo näin kesällä =) Siinä tiimellyksen lomassa on sauna ollut lämpiämässä ja nyt reilut 110 vuotiaan saunan syleilyyn =) Oi elämän autuutta ja ihanuutta. Huomenna taas uudet yritykset ja kujeet =)
8 kommenttia:

 1. Oi, Linna shampoo! Se ainoa oikea josta tulee kesä ja lapsuus mieleen!
  Upeita laattoja tulossa teillä. Toivottavasti saatte kaipaamianne ideoita, itselläni ei ole kokemusta vastaavasta :(

  VastaaPoista
 2. Kävisikö suihkutettava silikoni tai öljy, ei tulisi niin paksua kerrosta kuin sivlemällä?

  terveisin Lotu

  VastaaPoista
 3. En osaa kyllä antaa mitään vinkkejä, mutta sen sanon että huhhuh, onpas teillä kunnianhimoinen suunnitelma! 96 laattaa kuulostaa paljolta! Millainen siitä muotopuutarhasta lopulta oikein mahtaakaan tulla.

  VastaaPoista
 4. Aivan upeita laattoja sinulle tulossa! Käynpäs kurkkaamassa löytyykö vinkkejä yhdeltä nettitutulta, joka teki joku kesä sitten just tuollaisen kuviomaton avulla laattoja:)

  VastaaPoista
 5. Sain tällaisen vastauksen, kun kysyin millä hän esti kumimaton tarttumisen - öljyllä, silikonilla vai kenties muovilla:

  'En laittanut mitään. Muovi maahan, puuraamit siihen päälle, betonia ensin, sitten verkko ja taas betonia, viimeiseksi kumimatto, painoin sen betoniin, tasoitin niin ettei kumimaton päälle jäänyt betonia, muuten ei saa irti kuvion särkymättä. Sitten vain kuivumaan, mielellään muovi koko homman päälle.'

  VastaaPoista
 6. On teillä mittasuhteet hommissa! :) Minullekin tuli mieleen noiden valujen osalta, että pääsikö laatan pinta kuivumaan liian aikaisin? Meillähän ei ole valettu kuin rakennusten pohjalaattoja, mutta siitä kokemuksesta ajatellen kastelukannu voisi olla tarpellinen myös noiden 96 laatan kanssa. Muovihan toki pitää myös pinnassa kosteutta, jolloin valu ei pääse halkeamaan kuivuessaan. Sitä en kyllä tiedä auttaako tuo kuviomuotin irroittamiseen.

  VastaaPoista
 7. No ei ole tämäkään urakkanne pienuudella pilattu :) Vinkkejä en osaa antaa mutta toivotan tsemppiä betonitehtaallenne.

  VastaaPoista
 8. Teoksessa Risu, paju, betoni & rautalanka tehdään sivuilla 94-95 paikalleen valettuna samanlainen laatta kumimaton kanssa. Ei lisätä mitään ainetta kumimattoon. Olisiko laatan kooksi liikaa? Jos jakaisi pienempiin ruutuihin?

  VastaaPoista